Negator genocida u Srebrenici ulazi u Predstavnički dom PSBiH umjesto Zorana Tegeltije

12
L. M.
Negator genocida u Srebrenici ulazi u Predstavnički dom PSBiH umjesto Zorana Tegeltije
Foto: RAS Srbija / Milorad Kojić

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je u utorak, 31. januara, odluku o dodijeli zamjenskih mandata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nakon što su Zukan Helez i Zoran Tegeltija imenovani za ministre u Vijeću ministara BiH.

Umjesto Heleza bi u Parlamentarnu skupštinu trebala bi ući Ermina Salkičević-Dizdarević (SDP BiH), ukoliko prihvati dodijeljeni joj mandat.

Salkičević-Dizdarević je na Općim izborima održanim 2. oktobra osvojila 4.575 glasova. Helez je imao 13.928 glasova.  U mandatu 2010-2014. godina bila je zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Korisnici Iphone-a u problemu: Jutarnji alarm ne zvoni

Korisnici Iphone-a u problemu: Jutarnji alarm ne zvoni

Vijeće ministara skinulo s dnevnog reda imenovanje negatora genocida

Vijeće ministara skinulo s dnevnog reda imenovanje negatora genocida

Zorana Tegeltiju bi trebao zamijeniti SNSD-ov Milorad Kojić, ukoliko prihvati dodijeljeni mandat.

Kojić je direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS. U više navrata je negirao genocid u Srebrenici, negira presude Haškog tribunala.

2020. je godine zaprijetio da će otkriti ime zaštićenog svjedoka u predmetu ratnih zločina "Josipović i drugi", a koji u svom iskazu pominjao tadašnjeg i sadašnjeg premijera RS Radovana Viškovića. Nakon njegove prijetnje pojedini mediji u RS-u su objavili identitet zaštićenog svjedoka.

Na Općim izborima 2. oktobra dobio je 26.481 glas. Tegeltija je imao 35.313 glasova.

Na jednoj tribini Kojić je kazao da je "Haški tribunal bio projekat za satanizovanje kompletnog srpskog naroda sa jednim jedinim ciljem, a to je da se dovede u pitanje legitimitet RS u današnjem obliku".

Nakon odlobađajuće presude Naseru Oriću, bivšem komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine, 2019. godine, Kojić je kazao da su "Bošnjaci od Srebrenice napravili vrstu morbidnog brenda i pritiska".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije