Nastavak strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa

Radiosarajevo.ba
Nastavak strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa

Strukturalni dijalog sa EU o reformi pravosuđa u BiH danas će biti nastavljen u Banja Luci sastanicima na ekspertskom nivou.

O reformi pravosuđa diskutovaće eksperti EU, BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, a sastanku će prisustvovati resorni ministri Bariša Čolak, Džerard Selman i Zoran Mikulić.

Sastanku će prisustvovati i savjetnik ministra pravde RS Nikola Kovačević, načelnik Odjeljenja u Ministarstvu pravde RS za kazneno-popravne ustanove Duško Šain, pomoćnik ministra za ekonomske odnose RS Boris Tučić, dekan i profesor Pravnog fakulteta Banjaluka Vitomir Popović i Snježana Savić, pravni ekspert Miroslav Mikeš, savjetnik predsjednika RS Slavko Mitrović, te direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović.

Sastanak Dodik-Fule

U okviru prvog dana strukturalnog dijaloga održan je sastanak Dodik-File, kojem su prisustvovali premijer RS Aleksandar Džombić, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić i ministar za eknomske odnose i regionalnu saradnju RS Željka Cvijanović.

Komesar za proširenje EU Štefan Fule, koji je juče u Banja Luci otvorio dijalog, izjavio je da se evropska perspektiva BiH treba ostvariti, ali ne na račun entiteta, te kako je otvoreno najbitnije poglavlje.

"Evropska perspektiva treba da se ostvariti, ali ne na račun entiteta. S druge strane, jasno je da BiH može da postane zemlja članica samo kao jedna zemlja, iako decentralizirana", istakao je Fule.

Navodeći da je Evropska komisija spremna da pomogne BiH, on je istakao da prvenstveno političari u BiH, uz međusobni dijalog i kompromis, mogu građane ove zemlje da povedu ka EU.

File je rekao da strukturisani dijalog o pravosuđu u BiH, treba posmatrati u funkciji pregovora o pridruživanju EU. "Strukturisani dijalog je, ustvari, jedan stalni proces, a korake će morati učiniti domaći političari... To je dugoročan proces, koji se neće završiti preko noći", naglasio je evropski komesar za proširenje  

Predsjednik RS Milorad Dodik ocijenio je da strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH treba da analizira postojeće stanje i ponudi određeno rješenje, ali i istakao da Srpska ne prihvata formiranje vrhovnog suda BiH, jer to nije neophodna praksa ni u EU.

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule izjavio je da BiH može podnijeti zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji kada usaglasi svoj ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i kada usvoji zakon o državnoj pomoći na nivou BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije