Odgovoreno: Guterres podržava zakonske mjere protiv negatora zločina u BiH

1
Radiosarajevo.ba
Odgovoreno: Guterres podržava zakonske mjere protiv negatora zločina u BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Erol Avdović i Antonio Guterres

Odgovarajući na pitanje dugogodišnjeg medijskog dopisnika iz Ujednjenih naroda Erola Avdovića, zbog čega se generalni sekretar UN-a Antonio Guterres ne uključi, bar sa svojim apelom oko ispravnosti usvajanja zakona o pravnim sankcijama za sve one koji u Bosni i Hercegovini i u okruženju negiraju genocid i druge ratne zločine, glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric odgovorio je 24 sata poslije postavljenog pitanja.

Istakao je da prvi čovjek UN-a u potpunosti odbacuje retoriku te vrste.

"Erol me pitao o govoru mržnje u Bosni i Hercegovini", rekao je Dujarric na početku svog obraćanja novinarima tokom virtualnog press-brifinga iz sjedišta UN-a, u srijedu, u New Yorku.

"Mogu vam reći da odbacujemo bilo koji oblik govora mržnje, poricanje ratnih zločina i genocida, kao i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, u Bosni i Hercegovini i drugdje", pojasnio je glavni portparol UN-a.

Dujaricc je rekao da se treba prisjetiti šta je generalni sekretar UN-a Guterres rekao u svojoj poruci koju je prošle godine uputio na 25. godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Generalni sekretar je naglasio da je izgradnja budućnosti mira zahtijeva suočavanje s prošlošću. To znači priznati da su tokom rata počinjeni stravični zločini. Generalni sekretar je rekao da ti zločini nikada ne smiju biti zaboravljeni, niti treba slaviti ideologiju počinilaca", kazao je Dujarric.

On je zaključio da "govoru mržnje, ili narativima nepovjerenja i straha nije mjesto u inkluzivnoj, mirnoj Bosni i Hercegovini".

U maju 2019.godine generalni sekretar Guterres je na East Riveru lansirao ambiciozno zamišljenu platformu protiv govora mržnje.

U više navrata kasnije on se u svojim govorima osvrtao na tekuću borbu protiv rasizma, ksenofobije, antisemitizma, islamofobije ii raznih oblika mržnje. A nedavno je istaknuo da su te tendencije, nažalost ojačale tokom Pandemije COVID-19. Pozivajući na legalno i političko suprotstavljanje govoru mržnje.

Njegov glasnogovornik Dujarric, nije međutim izravno odgovorio na javno postavljeno novinarsko pitanje dan ranije na redovnoj dnevnoj konferenciji za novinare u UN-u – kako podržati usvajanje pomenutog zakona u BiH.

Avdović je također, u svom komentaru objavljenom na vanjskopolitičkom portalu WebPublicPress u formi javnog poziva gospodinu Guterresu uputio apel da u svojstvu prvog čovjeka UN-a, čije se riječi slušaju, bude proaktivniji po pitanju zakonskog kažnjavanja negatora genocida u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu.

"Molim vas da se izjasnite i u korist usvajanja zakona u Bosni i Hercegovini — o kažnjavanju negatora i negiranju genocida u ovoj zemlji, onako kako je to učinjeno u Zapadnoj Evropi poslije završetka Drugog svjetskog rata", napisao je Avdović dodajući: "To je istinska akcija protiv govora mržnje gospodine generalni sekretaru UN-a".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije