Ministar Mandić za Radiosarajevo.ba otkrio kad će prestati redukcije vode u Sarajevu

Erdin Halimić
Ministar Mandić za Radiosarajevo.ba otkrio kad će prestati redukcije vode u Sarajevu
FOTO: AA / Srđan Mandić

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić u intervjuu za Radiosarajevo.ba govori o stvarima koje su već urađene na polju komunalne privrede, planovima, ali i aktuelnim problemima s kojima se susreću građani glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Glavne poluge donošenja odluka

Na početku našeg razgovora ministar Mandić je ustvrdio da se Ministarstvu na čijem je čelu moraju vratiti nadležnosti koje su mu sticajem različitih okolnosti vremenom oduzimane, a glavne poluge donošenja odluka preusmjeravane u javna preduzeća kako bi se lakše provodile politike i interesi dijelova vladajućih struktura na određenim specifičnim projektima i područjima djelovanja ovih firmi.

Srđan Mandić - undefined

Foto: Naša stranka: Srđan Mandić

Želim da se to promijeni i da se ključni procesi odvijaju na relaciji skupština – ministarstvo – javna preduzeća, sve u skladu s nadležnostima i zakonima. U Ministarstvu je zaposlen određen broj eksperata sa višegodišnjim iskustvom, čije znanje nije iskorišteno u dovoljnoj mjeri. Želim im pružiti priliku da opet rade svoj posao, učestvuju u izradi i nadziru sprovođenje velikih projekata. Želim ga osloboditi bilo kakvog uticaja politike i otvoriti prema javnosti, njegov rad učiniti maksimalno trasnparentnim, jer ovo ministarstvo i kompanije koje se nalaze u njegovom resoru podjednako pripadaju svim korisnicima naših usluga”, pojasnio je Mandić za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da mora priznati da je prijatno iznenađen spremnošću na rad i saradnju državnih službenika koji su već angažovani.

“Ono što mi ulijeva dodatni optimizam je veliki broj poziva pojedinaca i institucija, nevladinih organizacija, predstavnika akademske zajednice. Ljudi nude pomoć. I to je recept za uspjeh – samo zajedno možemo napraviti Kanton Sarajevo mjestom dobrog i kvalitetnog života”, naglasio je Mandić.

Na naše pitanje o projektima koje građani KS mogu očekivati u narednom periodu, Mandić je kazao da je rekonstrukcija vodovodne mreže apsolutni prioritet.

Ulična rasvjeta u Sarajevu - undefined

Foto: RSA: Ulična rasvjeta u Sarajevu

“Ništa manje važni nisu ni izrada projekta i početak radova na pogonu za preradu otpadnog mulja s prečistača u Butilama, dovršetak radova na uvezivanju gasovoda na relaciji Hrasnica-Igman-Bjelašnica-Hadžići. Pokrenut ćemo projekat rekonstrukcije javne rasvjete uvođenjem savremene LED tehnologije, ćime ćemo prepoloviti troškove električne energije koji na godišnjem nivou iznose oko šest miliona KM. Osvijetlit ćemo neke važne građevine na području Kantona, pokrenuti akcije čišćenja grada, uređenja parkova, sadnje drveća, uklanjanja nepropisno parkiranih vozila i, paralelno s tim, uređenje postojećih i izgradnju novih parking zona”, pojasnio je Mandić.

Sve je moguće uz pomoć sugrađana 

Ministar Mandić je istakao da ga čeka puno posla, ali da je njegov tim spreman da uz pomoć sugrađana i lokalnih zajednica Sarajevo ponovo učiniti onakvim o kakvom svi maštamo i na koje ćemo biti ponosni.

Odgovarajući na pitanje o problemu vodosnadbijevanja u Sarajevu, Mandić je kazao da je to problem koji je slika i prilika odnosa prethodnih vladajućih struktura prema većini javnih preduzeća.

Popravke na vodovodnoj mreži - undefined

Foto: Facebook: Popravke na vodovodnoj mreži

“Kako smo dovedeni u situaciju da se grad koji se voli pohvaliti činjenicom da je bio jedan od prvih u Evropi sa izgrađenom vodovodnom mrežom suoči sa nestašicom vode? Duboko smo svjesni da svaka pomisao na mogućnost novih redukcija kod građana izaziva opravdani bijes i frustraciju. Pred preduzećem Vodovod i kanalizacija je sigurno najznačajniji projekat od rata na ovamo, a to je početak realizacije kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) namijenjenog za rekonstrukciju vodovodne mreže. S početkom građevinske sezone otpočinju radovi na revitalizaciji tri ključne pumpne stanice, Bačevo, Alipašin most i Centar, kao i rekonstrukcija cjevovoda na lokalitetu Dumača, Alipašin most – Centar te cjevovoda u Ulici Mula Mustafe Bašeskije. Ova prva faza projekta trebala bi biti okončana ove godine. Tokom izvođenja radova može doći do privremenih, dnevnih, obustava isporuka vode u zonama gdje će se vršiti zamjena dotrajalih cijevi”, naglasio je Mandić.

Ministar je ipak kategoričan da je vrijeme dugotrajnih redukcija, sa kakvim smo se suočavali prethodnih godina konačno iza nas, a sve aktivnosti koje se vode na sanaciji i rekonstrukciji vododvodne mreže garancija su da će tako ostati i u budućnosti.

Mandić ističe da je poboljšanje kvaliteta komunalnih usluga u KS-u jedan od prioritetnih zadataka, proizašao iz sporazuma “šestorke”.

“Prije svega mislili smo na restruktuiranje javnih preduzeća koja se nalaze u sastavu ovog ministarstva. Potrebno je uraditi dubinsku analizu poslovanja i tu ćemo imati pomoć domaćih i stranih eksperata. Većinu ovih kompanija karekteriše nešto bismo mogli kvalifikovati krizom rukovođenja. Ogromne svote novca izdvajaju se iz budžeta za subvencioniranje troškova, a istovremeno većina prikazuje dobit, čime se nerijetko stvara kriva slika među zaposlenim, ali i u javnosti, a neka su, poput ViK-a i dalje u zoni gubitka”, rekao je Mandić.

Hipoteka prekomjernog stranačkog zapošljavanja

Dodao je da veliki broj preduzeća u njegovom resoru nose višegodišnju hipoteku prekomjernog zapošljavanja, najčešće nekih stranačkih kadrova.

“Nisu rijetki slučajevi da kvalifikaciona struktura ovih radnika ne odgovara potrebama i opisu poslova na kojima su angažovani. Taj višak se u najvećoj mjeri odnosi na administrativno osoblje. S druge strane nedostaju nam radnici, operativaci, vozači i sl. U pitanju su zaposlenici koji vrijedno i pošteno, najčešće u veoma teškim uslovima, obavljaju svoj posao. Učinićemo sve da im omogućimo kvlitetnije uslove rada. Ono što želim naglasiti da nema i ne smije biti bojazni od masovnih otpuštanja, ali isto tako moramo vidjeti gdje su moguće prekvalifikacije, interne preraspodjele, dodatna edukacija kako bismo podigli efikasnost poslovanja naših preduzeća”, pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, mora se radi na povećanju prihoda u segmentima gdje to moguće, te na pronalaženju novih inovativnih načina za stvaranje dodatnih izvora prihoda.

“Javna preduzeća moraju biti efikasnija i operativnija u ispunjenju svojih osnovnih misija. Na kraju, ništa manje važno jeste rezanje troškova poslovanja, gdje god je to opravdano. Na taj način ćemo rasteretiti kantonalni budžet i ta sredstva preumjeriti u investicije, zamjenu dotrajale i nabavku nove opreme. Transparentnost u poslovanju, posebno u domenu javnih nabavki, je također jedan od ključnih prioriteta. Nadalje, korištenjem naprednih, digitalnih medija i tehnologija, nivo komunikacije sa korisnicima naših usluga ćemo unaprijediti i ubrzati protok informacija i proces riješavanja zahtjeva i pritužbi građana, sve sa ciljem bržeg, efikasnijeg i kvalitetnijeg zadovoljavanja potreba korisnika naših usluga, odnosno podizanja kvaliteta usluga na viši nivo, što i jeste misija postojanja ovih preduzeća. Sve ove promjene i poboljšanja ne mogu se desiti preko noći, ali sam siguran da ćemo vrlo brzo vidjeti i osjetiti određene pozitivne pomake”, optimističan je ministar Mandić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije