Ministar Lakić: Rudnik u Zenici se mora zatvoriti, proizveden je gubitak od 280 miliona

2
Radiosarajevo.ba
Ministar Lakić: Rudnik u Zenici se mora zatvoriti, proizveden je gubitak od 280 miliona
Foto: AA / RMU Zenica

Nepoštivanje ugovorenih obaveza i neisporučivanje količina uglja koje su dogovorene s Elektroprivredom BiH, su doveli do neminovnosti zatvaranja RMU Zenica. Nedovoljan angažman uprava RMU Zenica je proizveo ukupni gubitak od 280 miliona KM.

Po mišljenju stručnjaka, svako odgađanje zatvaranje ove kompanije povećava gubitak i nanosi štetu energetskom sektoru FBiH, JP Elektroprivreda BiH kao i ostalim rudnicima u sastavu Koncerna, koji vrijedno rade i uspješno posluju, ali i drugim korisnicima budžeta.

Da bi se moglo krenuti u proces zatvaranja rudnika neophodno je što prije usvojiti Zakon o zatvaranju rudnika. Na osnovu toga bi se mogle provesti neophodne tehničke mjere i stvoriti uslovi za zbrinjavanje svih radnika na zakonit način.

Zvizdić uputio žestoku kritiku delegaciji EU: 'Ovo je za rubriku vjerovali ili ne'

Zvizdić uputio žestoku kritiku delegaciji EU: 'Ovo je za rubriku vjerovali ili ne'

Nedovoljan angažman prethodnih Uprava i Menadžmenta RMU Zenica je dovelo do 280 miliona KM gubitaka i dugova koji se svakodnevno povećavaju čime nanose veliku štetu Elektroprivredi BiH ali i kompletnom energetskom sektoru.

Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije je tim povodom izjavio: "Pokušali smo u više navrata pomoći RMU Zenica da se izvuče iz problema i počne pozitivno poslovati, kao što je to bio slučaj s ostali rudnicima. Opterećenje RMU Zenica smo znatno umanjili zbrinjavanjem 199 neproizvodnih radnika, za šta smo izdvojili 42 miliona KM, sve uz saglasnost relevantnih sindikata.

Kraj jedne priče: Rudnik mrkog uglja Zenica se zatvara zbog neisplativosti?

Kraj jedne priče: Rudnik mrkog uglja Zenica se zatvara zbog neisplativosti?

Na taj način smo pokušali spriječiti zatvaranje rudnika, ali Uprava to, nažalost, nije iskoristila. Svaki dodatni mjesec stvara nove troškove jer samo na plate radnika, u rudniku u kome više nema proizvodnje, odlazi oko milion KM. Zbog toga smo bili prinuđeni krenuti u postepeno zatvaranje RMU Zenica."

Vlada Federacije BiH, nadležno ministarstvo, Elektroprivreda BiH i sindikati su se uhvatili u koštac s ovim problemom kako bi zaštitili radnike, posebno rudare. "Rudarima mnogo toga dugujemo i zbog toga ćemo se pobrinuti da dobiju sve što im po zakonu pripada. Svih 611 zaposlenih će biti zbrinuti, bilo kroz penzionisanje, prekvalifikaciju, prelazak u druge rudnike i slično," riječi su ministra Lakića.

Održavanje postojećeg stanja može ugroziti stabilnost JP Elektroprivreda BiH kao i ostalih rudnika u sastavu koncerna, a posredno i kompletnog energetskog sektora Federacije BiH.

Nesreća u rudniku u BiH: Povrijeđena tri radnika

Nesreća u rudniku u BiH: Povrijeđena tri radnika

Stoga se što prije treba usvojiti Zakon o zatvaranju rudnika, kako bi se sistemski osiguralo izmirivanje obaveza prema radnicima, dobavljačima, pokrivanje troškova sanacije i rekultivacije, kao i finansiranje troškova poslovanja do prestanka Društva.

"Svi uključeni u ovaj proces smo svjesni da je ovo težak, odgovoran i dugotrajan proces, ali da se zajedničkim snagama može uspješno završiti na pravičan, socijalno prihvatljiv i društevno-ekonomski opravdan način, a što je krajnji interes cijele Federacije BiH", istakao je ministar Lakić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije