Mikulić: Entiteti ne mogu sami reformirari pravosuđe!

Radiosarajevo.ba
Mikulić: Entiteti ne mogu sami reformirari pravosuđe!

Federalni predstavnici vlasti zalažu se za reformu pravosuđa u BiH, ali i ističu da polazni temelji moraju biti zajednički stavovi svih institucija u BiH, koja kao država mora da bude pregovarač s Evropskom unijom (EU). 

“Ne mogu to biti stavovi samo jednog entiteta, a pregovarač s EU mora biti država BiH i to nisu entiteti”, ukazao je danas federalni ministar pravosuđa Zoran Mikulić u obraćanju novinarima tokom drugog dana strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, koji se održava u Banjoj Luci. 

Pozdravio je činjenicu da je reforma pravosuđa prepoznata kao nužna te naglasio da ona mora da bude na liniji jačanja zaštite ljudskih prava u skladu s evropskim standardima i uz poštivanje specifičnosti unutrašnje organizacije BiH. 

Mikulić je ukazao da Tužilaštvo mora da bude državni organ, kao i da je neophodna reaorganizacija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, te formiranje vrhovnog suda BiH koji bi vršio ujednačavanje sudske prakse i bio vrhovna institucija u kojoj bi građani BiH mogli da ostvare osnovna ljudska i građanska prava. 

Ministar pravde RS-a Džerard Selman ističe da je za RS neupitno postojanje Suda i Tužilaštva BiH, ali da je sporno njihovo funkcioniranje, zbog čega je i otvoren strukturalni dijalog o reformi pravosuđa. 

“RS će, onog dana kada se usaglase stavovi, zvanično dati saglasnost na formiranje Suda i Tužilaštva BiH”, naveo je on dodajući da su do tada oni za RS “neustavne kategorije koje nisu u funkciji pomirenja i zajedničkog života u BiH”. 

Iako je potvrdio da postoje suprotstavljeni stavovi između RS-a, FBiH i BiH u vezi s funkcioniranjem pravosuđa u BiH, smatra da je to nešto od čega se počinje i misli da danas ima daleko više nade da se može postići određeni dogovor, “ nego u reformi koja nam je nametnuta prije nekoliko godina”. 

Ponovio je i da je za RS neprihvatljivo formiranje vrhovnog suda BiH i uspostava zajedničkog budžeta pravosudnih institucija na nivou BiH. 

Zanimljivo je da Selman nije mogao reći koja su to pitanja dobili jučer od evropskih zvaničnika, ističući da su “dostavljena na engleskom jeziku i da se prevode” i da na njih treba odgovoriti do 31. augusta. 

Iako nije potvrđeno kada će  biti održan naredni sastanak o reformi pravosuđa, naveo je i da RS nema ništa protiv prijedloga predstavnika iz FBiH da to bude u Mostaru.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije