Mašić i Hennessesy: Neophodno ukinuti segregaciju

Radiosarajevo.ba
Mašić i Hennessesy: Neophodno ukinuti segregaciju

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić susreo se danas u Sarajevu sa šeficom Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini Mary Ann Hennessey s kojom je razgovarao o problemima koji otežavaju reformu obrazovanja na području F BiH te zaštiti ljudskih prava u ovoj oblasti.

“Ukidanje svih formi diskriminacije i segregacije je i u interesu svakog djeteta zbog kvalitete obrazovanja, njihovih sposobnosti da postanu dobri građani i građanke BiH, kao i nade da će postati dio šire evropske zajednice”, kazala je Hennessey, naglasivši da će na svaki mogući način pomoći i podržati reformu koja će ići ka istinski inkluzivnom, modernom i evropskom obrazovnom sistemu u BiH, navodi se u saopćenju ovog ministarstva

Sagovornici su naglasak stavili na mogućnosti i način provođenja presude Općinskog suda u Mostaru, kojom je utvrđeno da postojanje “dvije škole pod jednim krovom” predstavlja kršenje Zakona o zabrani diskriminacije u BiH.

Mašić je istakao opredjeljenost ovog ministarstva o neophodnosti ukidanja svih oblika razdvajanja i diskriminacije u obrazovanju te je upoznao Hennesseyevu sa sadržajem dokumenta “Model ujedinjenja i eliminiranja paralelnih struktura u odgojno-obrazovnim ustanovama u Federaciji BiH”. Dokument je izrađen s ciljem da pomogne kantonalnim ministrima obrazovanja gdje je prisutan fenomen“dvije škole pod jednim krovom” da razviju konkretne akcijske planove za potpunu integraciju škola u tim kantonima.

“Model će biti predložen i Koordinaciji ministara obrazovanja i nauke u F BiH, nakon čega se očekuje da se po tom modelu zaista krene u 'ukidanje' ove nedopustive prakse u BiH. Nažalost, Federalno ministarstvo nema mehanizme niti poluge kojima može utjecati na taj proces i usmjeravati ga, ali ono što možemo i što radimo jeste da zalaganjem i pronalaženjem rješenja i prijedloga pomognemo nadležnim kantonalnim ministarstvima”, kazao je ministar Mašić.

Hennessey je istakla da je zahtjev za okončanje segregacije i diskriminacije u obrazovanju obaveza koju je BiH preuzela 2002, kada je postala članica Vijeća Evrope, te da se ta obaveza mora ispuniti. Također je podsjetila da se radi o obavezujućim dokumentima za BiH o kojima se ne može pregovarati, nego se oni, kao što je to konačno uradio Općinski sud u Mostaru, moraju provoditi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije