Ljekari uočili metastatske promjene na jetri: Vojislav Šešelj u teškom zdravstvenom stanju

Radiosarajevo.ba
Ljekari uočili metastatske promjene na jetri: Vojislav Šešelj u teškom zdravstvenom stanju

Tim srpskih ljekara, koji se jučer vratio iz Haškog tribunala, nakon što im je dozvoljen pregled Vojislava Šešelja i uvid u, kako kažu, dio zdravstvene dokumentacije, došao je do zaključka da je stanje predsjednika Radikalne stranke i haškog optuženika za ratne zločine nad civilima, ozbiljno životno ugroženo, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Doktor Milovan Bojić rekao je da je s kolegama posjetio Vojislava Šešelja u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, gdje su napravili i uvid u "dio dokumentacije koju su dobili", a nakon niza konsultacija i razmjene mišljenja, došli su do zaključka:

"Zdravstveno stanje Vojislava Šešelja je ozbiljno, s elementima životne ugroženosti i definitivnim metastatskim promjenama na jetri", rekao je doktor Bojić.
 

On je podsjetio da je Šešelj godinu dana čekao na snimanje debelog crijeva iako je bilo prisutno krvarenje i iako je on to tražio. Kada mu je dijagnosticiran rak debelog crijeva, kako je rekao doktor Bojić, krenulo se s hemoterapijom "bez da mu se objasni i kaže kako će da teče i smisao te terapije".

"Propisano mu je 12 doza hemoterapije, primio je samo jednu. Poslije prve primljene doze rečeno mu je da mora biti izoliran u bunker, a on nije želio da se odvoji od svoje ćelije u pritvoru i svojih knjiga. Međutim, rečeno mu je da po holandskom zakonodavstvu i internim propisima Tribunala, on je opasan po druge ljude u pritvorskoj jedinici, jer navodno zrači i prijeti oštećenju njihovog zdravstvenog stanja", naveo je doktor Bojić.

S obzirom na to da je opcija za produžetak života Šešelja ta da se krene s terapijom što prije, a kako će on biti istrajan u svojoj dosljednosti da neće da prima terapiju, u uvjetima u kojima su mu prethodno nudili, doktor Bojić je rekao da s bolešću koja je u metastazi, slijedi ubrzani kraj.

Navodeći da je "apsolutno jedino optimalno rješenje vratiti Šešelja u Srbiju da se liječi", ali da on to neće prihvatiti dok mu se ne ukine pritvor, doktor Bojić je kazao:

"Svaki ljudski život ima svoj početak i kraj, pa valjda i svaki sudski proces prati da u njemu učestvuju živi ljudi. Ako hoćete nekom da izreknete presudu, onda mu je izreknite dok je živ. Bez toga nema smisla. Tribunal sada odlučuje o Šešeljevom zdravlju, a ne o sudskom procesu."

Navodeći da nije htio da odgovori Šešelju na pitanje koliko će živjeti ako se ne liječi, Bojić je na vanrednoj konferenciji u prostorijama Srpske radikalne stranke rekao da "nema života, ako se ne liječi" i dodao:

"Kada me pitate kao ljekara, ja bih svuda sada odgovorio da je apsolutno jedino i optimalno rješenje vratiti ga u Srbiju da se liječi, zrači, da se operira, da se dijagnosticira."

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju podigao je optužnicu protiv Šešelja u januaru 2003. godine, za ratne zločine na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine. Šešelj se dobrovoljno predao 24. februara iste godine, a suđenje mu je počelo 7. novembra 2007. godine.

Optužen je za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, dijelovima BiH i Vojvodine, što obuhvata ubistva u Vukovaru, u okolini Sarajeva, Mostaru, Nevesinju i Zvorniku, zatim pritvaranje civila u logore pod nehumanim uvjetima, mučenje, premlaćivanje i ubistva, deportacije i prinudno preseljavanje desetine hiljade Hrvata i Muslimana s tih teritorija i dijelova Vojvodine i namjerno uništavanje njihovih domova, imovine, kulturnih i vjerskih objekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije