Krivični zakon usvojen, sporne odredbe ostaju

Radiosarajevo.ba
Krivični zakon usvojen, sporne odredbe ostaju

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) usvojio je danas Krivični zakon BiH, koji je jedan od uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Prijedlozi dopuna krivičnoga zakona

Predstavnički dom Parlamentarne skupšine BiH obavio je raspravu u prvom čitanju o Prijedlogu zakona o dopuni krivičnog zakona BiH koji je predložio poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović.

Predloženim zakonom propisuju se kazne za osnivače fašističkih organizacija, pripadnike, ali i za službene osobe koje dozvole registraciju ovakvih organizacija.

Također, predviđene su kazne za isticanje fašističkih simbola na javnim mjestima, a posebno se previđa kažnjavanje za isticanje fašističkih simbola, transparenata i pjevanje fašističkih pjesama na sportskim takmičenjima.

Fašistički simboli koji prikazuju počinioce ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti također se zabranjuju predloženim zakonom.

Tokom diskusije, većina poslanika iz RS-a usprotivila se donošenju predloženog zakona.

Rečeno je i da su predložena rješenja nedorečena, te da je predlagač dužan da kaže šta će biti predmet kažnjavanja. Također je postavljeno pitanje ko će odrediti koja je to fašistička organizacija.

Negiranje genocida i dalje je dozvoljeno


Krivični zakon usvojen je uz amandmane po kojima se iz Prijedloga ovog zakona briše odredba o zabrani omalovažavanja, minimiziranja i negiranja holokausta i genocida.

Pored toga briše se i dodatna odredba po kojoj će se počinitelj kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine ako dođe do nereda, nasilja ili teških posljedica za zajednički život konstitutivnih naroda i ostalih, javnim izazivanjem ili raspirivanjem nacionalne, rasne ili vjerske netrpeljivosti, prenosi Fena.

Zakon za ove počinitelje predviđa kaznu zatvora od tri mjeseca do tri godine, a ako ova krivična djela budu počinjena zloupotrebom položaja ili ih počini ovlaštena osoba, kazna može biti od jedne do deset godina.

Ko će dokazati porijeklo ilegalne imovine?


Zakonom je obuhvaćena i definirana mogućnost oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelovanjem i dopunjene odredbe koje se odnose na finansiranje i podsticanje terorističkih aktivnosti.

Kao i izostavljanje odredbe o zabrani negiranja holokausta i genocida, i odredba o oduzimanju ilegalno stečeno odredbe naišla je na mnoga osporavanja. Glavni državni tužilac Milorad Barašin, prvi zamjenik Visokog predstavnika Raffi Gregorian, te mnoge nevladine organizacije osporavaju ovu odredbu jer je sav teret dokazivanja nelegalnog porijekla imovine ne na optuženom nego na tužiocu.

Dom naroda nije prihvatio zaključak Kluba Bošnjaka po kojem bi se Vijeće ministara obavezalo da bez odgađanja u parlamentarnu proceduru uputi zakonsko rješenje kojim bi posebno bilo sankcionirano negiranje i omalovažavanje holokausta, genocida i ostalih zločina protiv čovječnosti, prenosi u četvrtak Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije