Konaković stao u zaštitu Huseina ef. Kavazovića: "U njegovim izjavama nema ništa ratnohuškačko"

9
Radiosarajevo.ba
Konaković stao u zaštitu Huseina ef. Kavazovića: "U njegovim izjavama nema ništa ratnohuškačko"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković oglasio se putem svog Facebook naloga o aktuelnim dešavanjima u vezi sa izjavama reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

Njegovu izjavu prenosimo u cjelosti:

"Sve dok na našim prostorima postoje politike veličanja ratnih zločina i zločinaca koji su počinjeni nad našim narodom, Bošnjacima, mi ne smijemo izgubiti refleks da se opet branimo i odbranimo.
Ništa ratnohuškačko u izjavama reis-ul-uleme Huseina Kavazovića nisam pronašao.

Naša tema | Počela sezona vjenčanja: Provjerili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za vjenčanicu

Naša tema | Počela sezona vjenčanja: Provjerili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za vjenčanicu

Narod smo koji je svoju snagu pokazao činjenicom da nakon genocida koji nam se desio, nakon zvjerskih ubistava, progona, silovanja i ostalih strašnih zločina, mi pružamo ruku za dogovor kako bismo zajednički gradili državu i prostor na kojem živimo sa ostalim narodima i građanima.

Narod smo koji nakon svega pokazuje snagu činjenicom da se nakon našeg stradanja nije desio nijedan zločin iz osvete, da se majke koje su izgubile sinove i kćeri bude u mjestima u kojim se počinioci zločina šetaju bez kazne i da ih svakodnevno sreću u svojim čaršijama.

SDA: Nedopustiv napad na Islamsku zajednicu

SDA: Nedopustiv napad na Islamsku zajednicu

Naša spremnost na suživot i kompromis nije naša slabost, to je neizmjerna snaga našeg naroda. Očekujem da sve naše dobronamjerne komšije, susjedi, shvate da je naš refleks da se branimo i odbranimo posljedica zadnjeg, ali i svih prethodnih genocida i zločina koji su se upravo nama, Bošnjacima desili.

Nikad ne kritikujem izjave vjerskih lidera drugih religija jer to smatram neprimjerenim, a bilo je izjava koje su me smetale, neke su čak bile i bolne.

Zadržao sam se u polju politike i političkih reakcija. Nisam miljenik Islamske zajednice, njenog rukovodstva, niti se trudim da to budem. Politički na mnogo procesa mi ne gledamo isto.

Islamska zajednica i institucija reis-ul-uleme su sa druge strane najvažnije institucije za sve vjernike, Bošnjake, i naša je obaveza da ih kao takve štitimo i čuvamo. Zadnjih je nekoliko mjeseci bilo nekoliko snažnih verbalnih napada na imame i reis-ul-ulemu, tome se oštro suprostavljamo.

Sve dok na našim prostorima postoje politike veličanja ratnih zločina i zločinaca koji su počinjeni nad našim narodom,...

Posted by Elmedin Konakovic on Monday, March 6, 2023

Političke aktere pozivam da mi svojim djelovanjem, dogovorom, kompromisima i konkretnim aktivnostima doprinesemo razvoju naše domovine zbog svih naroda i građana koji u njoj žive.

Da naš primjer olakša komunikaciju i saradnju i vjerskim liderima. Da naš primjer Bosnu i Hercegovinu napokon povede putem prosperiteta," naveo je u svom saopštenju Elmedin Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije