Ko je Snježan Lalović, Vaskovićev srebrenički kolega?

Radiosarajevo.ba
Ko je Snježan Lalović, Vaskovićev srebrenički kolega?


Na jučer objavljenom snimku iz jula 1995. godine iz Srebrenice, uz Slobodana Vaskovića, doskorašnjeg novinara 60 minuta, čuje se glas još jednog novinara – Snježana Lalovića.

Srebrenica, 12. juli '95., Slobodan Vasković, reporter

Iako je jasno da Vasković primorava Abdulaha Purkovića Dulca da govori o zločincima u Srebrenici i da „imenom i prezimenom“ navede koga hoće, Lalović je ipak bio mnogo bezobrazniji i nasilniji.

Šta , dobro, ba?

Lalović Purkovića pita „Kako se osjećate sada kada je srpska vojska ovde?“, a prestravljeni čovjek, koji je jučer izjavio i da su mu prijetili smrću pred davanje izjave, govori o panici.

„Čekaj, stani, ba, kakvoj panici? Narod je radostan zato što su ga oslobodili od islamskih terorista“, kaže Lalović.

Nakon što Purković potvrdi kimanjem glave i kaže „Dobro“, Lalović prijetećim glasom kaže: „Šta, dobro, ba? Šta dobro, slušaj šta ti govorim!“.

Ranije dostupan snimak

Vaskovićevo prisustvo u Srebrenici nakon pada, koji je bio uvod u genocid, nije bilo nepoznato. Ranije je bio dostupan snimak na kojem se samo vidi kako Vasković hoda među vojnicima, što je bio prilog upravo Snježana Lalovića.

Vasković, laži o Srebrenici i posljednja slika Avde Palića

Lalović je tada bio novinar SRT-a, Srpske radiotelevizije, danas Radiotelevizije Republike Srpske. Rođen je, kao i Vasković, u Sarajevu, 1960. godine, gdje je živio do 1992. godine, završio žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka i radio kao novinar na tadašnjem Radiju Sarajevo.

Lalović sa zarobljenim unprofocima, maj 1995. (3:21)

Od 1992. godine radi na SRT-u, odnosno RTRS-u, gdje je postao i urednik dokumentarnog programa. Prema zvaničnim biografijama, snimio je preko deset dokumentarnih filmova i uradio preko 300 televizijskih priloga, a među njima je sigurno i onaj iz Srebrenice.

Hadžiomerović: Za snimak smo saznali prije mjesec dana

Njegovi dokumentarni filmovi uglavnom govore o stradanju i protjerivanju Srba tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Mirjana govori o silovanoj ženi iz Ilijaša, i njenoj ubijenoj kćerci – Mirjani. Egzodus ponovo govori o odlasku Srba iz Sarajeva i okolnih mjesta nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije