Kako nazvati grad istočno od Sarajeva?

Radiosarajevo.ba
Kako nazvati grad istočno od Sarajeva?
Zastarjeli tržni centar u Istočnom Sarajevu (Foto: Mahir Vranac)

Ideja predsjednika SNSD-a i premijera RS-a Milorada Dodika da iz naziva grada Istočno Sarajevo treba izbaciti „Sarajevo“ i potražiti drugu soluciju za naziv nije naišla na odobravanje zvaničnika ovog grada.

Radovanović: Nema potrebe za promjenom


"Možemo razgovarati o tom pitanju ali, s obzirom na emocionalnu vezu sarajevskih Srba sa tim nazivom, ne znam kakav će biti rezultat tih razgovora", izjavio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović za „Dnevni avaz“.

Radovanović kaže da ne vidi pretjeranu potrebu da se promijeni naziv ovog grada, ali da je spreman da razgovara na tu temu.

Kako bi se moglo zvati, ako ne "Istočno Sarajevo"?

Zamjenik predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) i načelnik Opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač smatra da to ne dolazi u obzir, izuzev eventualnog povratka starog imena Srpsko Sarajevo.

„To bi značilo prekrajanje istorije i omogućavanje Bošnjacima da sakriju istinu o etničkom čišćenju 150.000 Srba. Sarajevo je bilo drugi grad u bivšoj Jugoslaviji po broju Srba, i treba da se zna da su Srbi iz njega protjerani i da su na livadi izgradili svoj grad koji se, kada se stvore demokratski uslovi, ponovo može zvati Srpsko Sarajevo“, smatra Kovač.

Radovanović: Nema pretjerane potrebe (Arhiv)

Dodik: „Stranci to ne razumiju“

Glavni motiv Dodikove inicijative jesu, kako kaže, „spekulacije“ o broju Srba koji žive u „federalnom Sarajevu“.

"Te manipulacije su nam poznate i u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice objašnjavamo da u federalnom Sarajevu živi 95 posto Bošnjaka i da tamo ne živi 150.000 Srba, kako je to jučer izjavio Bakir Izetbegović", rekao je Dodik novinarima u srijedu u Banjaluci.

On je istakao da upravo naziv grada Istočno Sarajevo "daje mogućnost Izetbegoviću da manipuliše sa pričom da je sve Sarajevo, jer stranci to ne razumiju".

Dodik: Promijeniti naziv Istočnog Sarajeva da nema odrednicu "Sarajevo"

Prema Dodikovim riječima, o promjeni naziva Istočno Sarajevo treba razgovarati sa Srbima iz tog grada, bez obzira na njihove emocije.

"Mislim da ne treba u imenu da stoji Sarajevo", poručio je Dodik.

Predsjednik najjače političke stranke u Republici Srpskoj i premijer ovog entiteta nije međutim dao ideju kako bi se Istočno Sarajevo moglo zvati.

Istog dana je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić Slavuj izjavio je danas da podržava ideju o promjeni naziva grada Istočno Sarajevo, premda je nastanjen u tom gradu.

Bosanski Novi postao je Novi Grad (Foto: flickr.com)

Ratno i poratno preimenovanje gradova u RS

Preimenovanje naziva gradova i opština u Republici Srpskoj višegodišnji je proces. Prvo je trebalo, pod prisilom i pritiskom visokih predstavnika, promijeniti imena koja su diskriminirala pripadnike konstitutivnih naroda, pa je tako, recimo, „Srpsko Sarajevo“ postalo „Istočno Sarajevo“, a „Srbinje“ se vratilo svom starom nazivu „Foča“.

Međutim, sredinom 2009. godine, u skladu sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS-a, pokrenuta je procedura promjena naziva opština Bosanska Kostajnica i Bosanski Brod. Uprkos višemjesečnom protivljenju Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a i apelacijama pri Ustavnom sudu RS-a, ova dva gradića na Savi danas se zovu Kostajnica i Brod.

Prije rata još četiri opštine, odnosno gradića, nosili su u svome nazivu prefiks „bosanski“: Bosanska Gradiška, Bosanska Dubica, Bosanski Šamac i Bosanski Novi. Danas se ovi pogranični gradići nazivaju: Gradiška, Kozarska Dubica, Šamac i Bosanski Novi.

Svi gradići dobili su tokom povijesti odrednicu „bosanski“ jer su smješteni uz rijeku Savu, koja dijeli Bosnu i Hercegovinu od Hrvatske, a na drugoj, lijevoj strani Save smješteni su gradovi: Slavonski Šamac, Hrvatska Kostajnica, Nova Gradiška, Slavonski Brod, Hrvatska Dubica.

Tamara Zablocki: Istočno Sarajevo, ljubavi moja
Galerija: Razglednice iz Istočnog Sarajeva

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije