Jasmin Emrić: "Zašto Žarko Laketa sada razoružava sve ovlaštene službenike i inspektore za strance?"

4
Radiosarajevo.ba
Jasmin Emrić: "Zašto Žarko Laketa sada razoružava sve ovlaštene službenike i inspektore za strance?"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Jasmin Emrić

Zastupnik Narodnog evropskog saveza (NES) u Parlamentu Bosne i Hercegovine Jasmin Emrić prokomentarisao je odluku direktora Službe za poslove sa strancima, Žarka Lakete, o razoružavanju ovlaštenih službenika i inspektora za strance. 

Svoj komentar Emrić je podijelio na Facebooku, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Zašto direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa baš sada razoružava sve ovlaštene službenike i inspektore za strance?

Vojin Mijatović ima poruku za Dodika 'Mac, mac crni Milorade!'

Vojin Mijatović ima poruku za Dodika 'Mac, mac crni Milorade!'

Prema nezvaničnim informacijama direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa dostavio je zahtjev svim ovlaštenim službenicima i inspektorima za strance koji imaju odobrenje za nošenje vatrenog oružja da dostave zaduženo naoružanje radi servisiranja do 10. maja tekuće godine.

Takav zahtjev je proslijeđen svim terenskim uredima Službe za poslove sa strancima u Bosni i Hercegovini, čime se ustvari vrši razoružavanje svih ovlaštenih službenika i inspektora za strance, a koji u skladu sa članom 8a. Zakona o Službi za poslove sa strancima imaju odobrenje za nošenje oružja.

Dakle, nije poznato iz kojih razloga, na osnovu kojeg pravnog osnova i zašto baš do 10. maja tekuće godine, u ovoj još uvijek aktuelnoj migrantskoj situaciji, direktor Službe za poslove sa strancima vrši razoružavanje svih ovlaštenih službenika i inspektora za strance?

Prema Pravilniku o načinu primjene ovlasti inspektora za strance u izvršavanju poslova i zadataka inspektori za strance mogu, u propisanim okolnostima, upotrijebiti i vatreno oružje.

Ovo je vrlo simptomatična aktivnost pokrenuta od strane direktora Službe za poslove sa strancima Žarka Lakete koja, pored aktuelne migrantske, i zbog vrlo složene sigurnosne situacije zahtijeva javno obrazloženje i informiranje javnosti", navodi se u saopćenju Jasmina Emrića, zastupnika NES-a u Parlamentu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije