Jašarevića premještaju iz KPZ Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Jašarevića premještaju iz KPZ Sarajevo

Prvooptuženi za teroristički napad na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu Mevlid Jašarević je i u septembru, mjesec dana prije napada, kao i na dan napada (28. oktobra 2011.) kazao nevjenčanoj supruzi Mireli Demirović da će izvršiti taj napad, ali se to tada (u septembru) nije dogodilo.
Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 3. septembar, za kada je planiran nastavak dokaznog postupka, saslušanjem novih svjedoka optužbe

Naime, prema svjedočenju djelatnice Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) Marije Stanišić, zadužene za uzimanje iskaza od supruge prvooptuženog, ona (supruga) joj je ispričala da joj je Jašarević prije nego što se "kritičnog dana" uputio u Sarajevo kazao da ide napasti američku ambasadu, te da to nije shvatala ozbiljno, budući da je i mjesec ranije isto to kazao, ali da se vratio, navodeći "da to nije uradio, jer nije na tom stepenu".

Navodeći detalje iz iskaza supruge prvooptuženog, svjedokinja je podsjetila da je uoči napada prvooptuženi supruzi pokazao oporuku, te da je tada stavio "kalašnjikov" u torbu i dvije bombe u prsluk, rekavši joj da skloni snajpersku pušku koja se vidi na videosnimku navedene oporuke, a za koju se pretpostavlja da je puška koja je pronađena u šumi, nedaleko od kuće u Gornjoj Maoči, koju je zajedno s porodicom koristio Jašarević, objavila je novinska agencija Fena.

Reakcija zbog G. Maoče

Drugi svjedok optužbe Suad Hasanović, također SIPA-in djelatnik, koji je rukovodio aktivnostima prilikom pretresa u Gornjoj Maoči detaljno je opisao način na koji je taj pretres izvršen, te pobrojao objekte koji su njime obuhvaćeni, kao i oružje, municiju, vojnu opremu i druge predmete koji su tada pronađeni, a u vezi s čime je analizirana obimna fotodokumentacija koju je predočio zastupnik optužbe, tužitelj Dubravko Čampara.


U Gornjoj Maoči su pronađene dvije automatske puške, jedna puška M-48 te spomenuti snajper, kao i određena količina municije i ličnih dokumenata, a tokom pretresa istražiteljima je predat i laptop koji je koristio prvooptuženi, te određen broj mobilnih aparata

Odgovarajući na pitanja predsjedavajućeg Sudskog vijeća, sudije Branka Perića, svjedoci su opisali način na koji funkcionira zajednica u Gornjoj Maoči, navodeći da je vođa te zajednice Nusret Imamović, koji je ujedno i glavni autoritet, te da stanovnici tog sela na obroncima Majevice, žive izolirano i skromno, gotovo na egzistencijalnom minimumu, a u skladu s određenim pravilima ponašanja.      

U vezi s tim, reagirao je prvooptuženi Jašarević, pitajući se "da li se sudi njemu ili toj zajednici", U nastavku dokaznog postupka, Jašarević je ustvrdio da drugooptuženi i trećeoptuženi Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić ništa nisu znali o njegovim namjerama, odnosno da je napad na američku ambasadu njegov lični čin.

Premještaj

Odbrana optuženih insistirala je na zakonitosti izuzimanja dokaza, odnosno na pitanjima vezanim za postojanje sudske naredbe za vršenje pretresa. Kako je na početku pretresa saopćio sudija Perić, Sud je donio riješenje da se prvooptuženi Jašarević premjesti iz KPZ-a "Sarajevo" u pritvorsku jedinicu Suda BiH čim se za to steknu uvjeti.

Tužitelj Čampara najavio je da će uputiti prijedlog za produženje pritvora za svu trojicu optuženih, navodeći da se okolnosti u ovom predmetu nisu promjenile. Odbrana (advokati Senad Dupovac, Mirza Kovač i Dragiša Mihajlović, branitelji po službenoj dužnosti), međutim, smatra da da bi, uz određene mjere zabrane, njihovi klijenti mogli da se brane sa slobode, javlja Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije