Invaliditet nije potvrđen kod trećine korisnika

Radiosarajevo.ba
Invaliditet nije potvrđen kod trećine korisnika

Najmanje 9.000 osoba od oko 30.000 do sada pregledanih nije prošlo reviziju u oblasti socijalne zaštite, koju obavlja Institut za medicinsko vještačenje FBiH.

"Prema našim rezultatima, bez prava na socijalnu naknadu ostalo je oko 30 odsto osoba od ukupnog broja pregledanih. Sve dokumente proslijedili smo matičnim centrima za socijalni rad, koji će dalje sarađivati s Ministarstvom za rad i socijalnu politiku FBiH", kazao je Zijad Hadžiomerović, direktor Instituta za medicinsko vještačenje FBiH.

Institut reviziju u socijalnom sektoru provodi na osnovu novog pravilnika, koji je donesen na osnovu Zakona o pravima osoba s invaliditetom.

Hadžiomerović ističe da su uslovi za ostavrivanje prava na naknadu po novom pravilniku mnogo stroži nego ranije.

"Ranije je invaliditet na osnovnu bolest svakodnevno rasato. Sada on može ići najviše na 20 odsto. Stepen invalidnosti smanjen je za osobe koje su odstranile matericu, a i fiziološko stanje ranije je bilo tretirano kao invalidnost. Novim pravilnikom i to je promijenjeno", objasnio je Hadžiomerović.

Revizija u oblasti socijalne zaštite bila i jedan od uslova međunarodnih kreditora. Do sredine septembra Institutu za medicinsko vještačenje podneseno je oko 45.000 zahtjeva za reviziju invaliditeta, kao i novih zahtjeva za ostvarivanje naknada po ovom osnovu.

Reviziji su podvrgnute osobe sa devedesetpostotnim i stopostotnim invaliditetom.

"Ostalo nam je da pregledamo između 15.000 i 17.000 osoba. Očekujemo da ćemo ovaj posao okončati najkasnije za dva mjeseca, kada ćemo početi s revizijom u oblasti boračko-invalidske zaštite", kazao je Hadžiomerović.

Cijena ovog pregleda u Institutu košta 98 KM, a za one kojima ljekar dolazi u kućnu posjetu 140 KM.

"Sav ovaj novac ide Institutu za medicinsko vještačenje, odnosno za njegov rad. Onima kojima ponovo bude potvrđena invalidnost u procentima 90 posto i 100 posto, novac će biti vraćen", kazao je Hadžiomerović.

Fikret Zuko, predsjednik Saveza slijepih FBiH, smatra da ova revizija ne daje nabolje rezultate, niti da je odgovorila zadatku koji je pred nju postavljen.

"Mali je procenat onih koji su isključeni iz prava. Očekivali smo da će broj biti veći. Ne vjerujemo u rad ovih komisija. Samo gledaju nalaze ljekara, a to nije procjena koju želimo. Procjena koja je na snazi u FBiH davno je prevaziđena u svijetu. Stručnjaci u svijetu rade po potrebama pojedinaca jer neko može biti osamdesetodstotni invalid, a bez ikakvih teškoća može raditi, kretati se u društvu i slično", kazao je Zuko.

nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije