Indeks mira: BiH na 65. mjestu, Island na 1.

Radiosarajevo.ba
Indeks mira: BiH na 65. mjestu, Island na 1.

Bosna i Hercegovina na 65. je mjestu liste globalnog indeksa mira (GPI – Global Peace Index, op.a) za 2012. (šestog po redu) na kojoj je 158 država svijeta. Prema GPI-u, koji kreira Institut ekonomije i mira, najmirnije je na Islandu, zatim u Danskoj i Novom Zelandu; zadnji na ovoj listi jesu Sudan, Afganistan te Somalija.
GPI računa opšte stanje sigurnosti u zemlji: broj ubistava, popunjenost zatvora, pristup oružju, organizirani konflikti, politički teror, terorizam, vojna potrošnja, raseljeni, odnosi sa susjednim državama...


Naša zemlja dobila je opštu ocjenu 1,9 – pojašnjenja radi, GPI indeks daje zemljama ocjene od jedan do pet, s tim, što je ocjena veća, to je u zemljama nemirnije. GPI navodi da je u BiH najgore po pitanju nasilnih demonstracija (ocjena 4,0), loše je i kada je riječ o pristupu oružju (3,0), ali smo zato 'čiste jedinice' dobili po pitanju broja ubistava, broja zatvorenih, uvozu i izvozu oružja...

Mir = ušteda od devet biliona dolara


Od zemalja bivše Jugoslavije visoko kotira jedino Slovenija, koja se našla među prvih deset (na 8. mjestu), dok je Hrvatska je na 35. Srbija je jedno mjesto iznad nas (64.), Makedonija  je na 68, a Crna Gora na 81.


Slovenci u top 10 (Foto: Veselica.info)

Također, od regije izdvajamo još i Mađarsku koja je na 17. mjestu, zatim Albaniju na 66, te Grčku koja je na lošoj, 77. poziciji. Sjedinjene američke države još su lošije, i nalaze se na 88. mjestu. Za Kosovo nema podataka, Sirija je pala čak za 30 mjesta, na 147. mjesto, što je najveći pad u ovoj godini, a u Somaliji je najgore, prema izvještaju: drugu godinu zaredom.

Zaključak izvještaja
jeste i ovo: da je svijet potpuno mirno mjesto, godišnje bi uštedjeli devet bilijuna američkih dolara.

Najmirnije zemlje svijeta:

1. Island
2. Danska
3. Novi Zeland
4. Kanada
5. Japan
6. Austrija
7. Irska
8. Slovenija
9. Finska
10. Švicarska

Najnemirnije zemlje svijeta:

1. Somalija
2. Afganistan
3. Sudan
4. Irak
5. Demokratska Republika Kongo
6. Rusija
7. Sjeverna Koreja
8. Srednjoafrička Republika
9. Izrael
10. Pakistan


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije