Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

18
M. Fišo
Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Jedan od glavnih političkih aduta Milorada Dodika u posljednjem desetljeću je neprekidna najava referenduma i obećanja neovisnosti Republike Srpske, što je kontra Ustava Bosne i Hercegovine.

Kada osjeti da mu podrška opada, ili se desi bilo šta što nije po volji lidera SNSD-a, njegov odgovor je najava - secesije.

Više od deset godina, Milorad Dodik je konstantno koristio najavu referenduma i obećanja o neovisnosti RS kao glavni politički adut. Teško je i nabrojati sve situacije kada je lider SNSD-a najavio nezavistnost. Iako su sve te najava redom ostale neispunjene, one su mu i dalje uspijevale osiguravati određenu podršku.

Nesvakidašnja situacija: U Neumu ulovljen morski pas modrulj

Nesvakidašnja situacija: U Neumu ulovljen morski pas modrulj

U nastavku možete hronološki, od najsvježijih ka starijim slučajevima, pročitati neke od 'historijskh' najava Dodika od kojih nije bilo ništa.

"RS je stabilna i sposobna da se zaštiti od svih napada. Nikakvi razgovori o prihvatanju tzv. rezolucije o Srebrenici neće postojati. Mirna podjela je jedino rješenje za sve narode u BiH. CIK BiH je uzurpirao nadležnosti koje pripadaju RS. Izborni zakon RS je u skladu s Ustavom".

"Bit će 'Dan D', ako se neko usudi prijeći granice i realizirati scenarij po kojemu se otvara prostor da on nešto nametne. Ako nastave s rasturanjem Daytona, dobit će samostalnu RS i raspalu nefunkcionalnu Federaciju", rekao je Dodik reagujući na mogućnost nametanja izbornog zakona od strane visokog predstavnika. 

Dodik je i trećeg decembra prošle godine spominjao otcjepljenje, ovoga puta ne u kontekstu neke političke krize u zemlji.

Milorad Dodik
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Milorad Dodik

Naime, Dodik je komentarisao predsjedničke izbore u SAD-u i izjavio „Kada je u Americi pobijedio Donald Trump, imao sam namjeru da proglasim nezavisnost RS, a onda su se neki oko mene uplašili i to nisam uradio. Moram da kažem da mi je danas žao što nisam. Ali ako bi Trump ponovo pobijedio, mislim da ne bih oklijevao.

U oktobru 2023. godine, Dodiku je smetalo što visoki predstavnik Christian Schmidt planira donijeti zakon o državnoj imovini, pa je ponovno posegao za starim oružjem - najavom secesije.

"Ukoliko se takvo nešto desi, može da računa istu noć odluku o nezavisnosti. Sve formalno pravne stvari su na našoj strani", izjavio je Dodik.

Na konferenciji za medije održanoj nakon obilježavanja 81. godišnjice Bitke na Kozari, u julu 2023. godine, Dodik je održao govor ukome je rekao da ne planira secesiju, ali i dodao je i da neće poštovati posljednje odluke visokog predstavnika i otvorio mogućnost raspisivanja referenduma o 'najvažnijim pitanjima' statusa RS. "Ukoliko bude i dalje pritisaka, vjerujemo da do Nove godine RS bi mogla da ima referendum u kom će se izjašnjavati o najvažnijim pitanjima njenog statusa i o tome na koji način će se ići dalje", tada je podcrtao Milorad Dodik.

Također je na posebnoj sjednici NSRS održanoj 10. marta 2021. godine godine Dodik najavio referendum za godinu-dvije.

Zukan Helez: Umjesto srbovanja i snova o otcjepljenu, okrenimo se euroatlanskim integracijama

Zukan Helez: Umjesto srbovanja i snova o otcjepljenu, okrenimo se euroatlanskim integracijama

"Ja ne želim ništa loše Bošnjacima, i u RS pozivam ih na suživot koji je moguć i koji je potreban. Ljudi moji, oni nama 26 godina stalno govore da smo mi genocidan narod, da RS ne treba postojati i onda kažu morate biti tu. Nećemo biti tu. Razuman period je godinu do dvije dana. Ako ne bude, ja ću doći ovdje i ja predlažem referendum o statusu RS i baš me briga šta će ko reći", tada je izjavio.

Ustavni sud BiH je u februaru 2020. godine donio odluku kojom je van snage stavljen član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS kojim je propisano da poljoprivredno zemljište, koje je po svojoj prirodi javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed RS.

NSRS je tada na posebnoj sjednici održanoj 17. februara 2020. godine usvojio “Informaciju u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH – prijedlog predsjednika Republike Srpske”, u govoru na toj sjednici je Milorada Dodik izjavio:

"Za 60 dana se vidimo. Vjerujem da ću biti uvjereniji kada vam se budem obraćao tada i da ću biti bliže onom što sam na početku rekao - goodbye BiH, welcome RS exit“.

Zapaljiva retorika Milorada Dodika za govornicom: Spominjao Srebrenicu, Sarajevo, Izetbegovića...

Zapaljiva retorika Milorada Dodika za govornicom: Spominjao Srebrenicu, Sarajevo, Izetbegovića...

Na 5. kongresu SNSD-a, koji je održan u aprilu 2015. godine Dodik dao rok za vraćanje nadležnosti.

"Ukoliko do 2017. ne bude vidljivih elemenata stabilizacije Republike Srpske u skladu sa Ustavom, a to znači da se mnoge otete nadležnosti moraju vratiti, da će u 2018. godini Republika Srpska provesti referendum o svom statusu i utvrditi svoj status. Prijedlog će biti – samostalna država", tada je zaprijetio Dodik.

U novembru 2012. godine, nakon sastanka delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a, Dodik je izjavio da će referendum o otcjepljenju Republike Srpske 'uvijek biti u opticaju'.

Mi nismo ni jednoga trenutka smetnuli s uma naše referendume i to će sigurno biti uvijek u opticaju i u to budite sigurni. Mi samo sada želimo da damo šansu određenom dogovoru ako je on moguć, a ako nije, što da radimo. Jednog dana će nam to pasti kao kruška u ruke, kao što će recimo Škotska ili Katalonija učiniti nešto na tom planu. Mi čekamo da imamo primjere u Europi kako se to radi i da nama ne može niko ništa da prigovori", kazao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije