I statistički dokazano: Vlast nikad nije bila gora

Radiosarajevo.ba
I statistički dokazano: Vlast nikad nije bila gora

Nered, nerad i disciplina
– mogao bi glasiti naslov sažetka analize Centara civilnih inicijativa (CCI). Analiza, predstavljena danas u Sarajevu, odnosi se na pregled šestomjesečnog rada bh. vlasti na državnom nivou - Parlamenta i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine - u ovoj godini.

Prvi u regiji: po visini plata i po neradu
U CCI-ju su istrajni: ostvareni rezultati rada bh. vlade, u periodu 1. januar – 30. juni 2012, najlošiji su u posljednjih šest godina

Iz ovog centra poručili su kako živimo u zatvorenoj zemlji čiji su građani taoci (neodgovornih) političkih elita koje, zajedno sa svojim porodicama, u biti jedine žive dobro. Ova garnitura vlasti bezpogovorno je lošija i od prethodnika i od susjeda, a naši, aktuelni parlamentarci u regiji rade najmanje, ali su zato plaćeni najbolje... Istovremeno, broj novih nezaposlenih osoba u ovoj godini duplo je veći od broja novozaposlenih.

MVP bez konkurencije

Podsjećajući da je trebalo 16 mjeseci da se formira vlast u BiH, a svega tri da se raspadne, CCI u analizi rada Vijeća ministara BiH ističe i da rješavanje najznačajnijih problema i put evro-atlantskih integracija, ostaju u drugom ili čak trećem planu naših političara.


Aktuelni saziv Vijeća ministara

Nećemo stići realizovati zadatke iz Mape puta (ka Evropskoj uniji, op. a)“, istakla je glasnogovornica CCI-ja Majda Stojanov.

Primjerice, za pola godine nije usvojena ni trećina planiranog u ovoj godini, a bez konkurencije najlošiji primjer u Vijeću ministara BiH stiže nam iz državnog Ministarstva vanjskih poslova (MVP) na čijem je čelu Zlatko Lagumdžija (SDP). CCI tvrdi da javnosti nije poznat njihov godišnji plan rada – nema ga u Programu rada Vijeća ministara za ovu godinu - te se stoga ni ne može dati ocjena o njihovom radu.

Iz CCI-ja su podsjetili premijera Vjekoslava Bevandu na njegov ekspoze... Naime, predsjedavajući Vijeća ministara obećao je, citira se:
- “Znam da postoji mnogo materijala koji čeka na odlučivanje od strane VM i da sa svojim timom moram efikasno krenuti u obavljanje zacrtanih zadataka i ostvarenje ciljeva na putu evro-atlantskih integracija“;
- „Djelovaću na suzbijanju korupcije, a sigurna država BiH, imovina i zadovoljni građani preduslov su za razvoj ekonomije“ ili
- „...ja dobro razumijem šta su to prioritetni i najveći problemi bh. građana“

Vijeće ministara u ovih pola godine nije utvrdilo niti jedan zakon na prijedlog MVP-a, a isti podatak odnosi se i na Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, na čijem je čelu Damir Hadžić, također es-de-peovac. Također, napominje se i da je Ministarstvo za ljudska i prava i izbjeglice, koje vodi Damir Ljubić iz HDZ1990, jedino koje nije realizovalo polugodišnji plan u iznosu višem od 50 posto.

Poredbe radi, i to prilično depresivne, Vijeće ministara BiH je u šest mjeseci održalo 13 sjednica, a utvrdilo 12 zakona. U istom periodu je vlada Crne Gore imala duplo više sjednica i utvrdila tri puta više zakona, Hrvatska vlada je zasjedala tri puta više i usvojila čak sedam puta više zakona, a Srbija imala šest puta više sjednica, a usvojila 2,5 puta više zakona.

S druge strane, procentualno najefikasniji u prvih šest mjeseci bili su Ministarstvo pravde (ministar Bariša Čolak – HDZBiH) i Ministarstvo odbrane BiH (ministar Muhamed Ibrahimović – SDA).

Parlamentarni haos

A u Parlamentu BiH, čini se, vlada (dobro plaćeni) haos.

Državna skupština, poručili su iz CCI-ja, krši i sopstvene propise i uglavnom funkcionira po principu ad-hoc rješenja problema. U toj atmosferi, naši zastupnici Zastupničkog doma su u prvih šest mjeseci ove godine imali 13 sjednica na kojima su proveli 77,5 sati: u prosjeku jedan i po radni, osmosatni dan mjesečno. Delegati Doma naroda u istom su periodu imali 13 sati zasjedanja. Pritom, plaće im iznose između 4,800 KM i 7,000 KM.


U državnom Domu naroda posebni su neradnici

Uz Stojanov, na pressu su govorili još i Denis Telić, konsultant CCI-a za nadzor nad Vijećem ministara te Ivica Ćavar, konsultant koji je nadgledao rad Parlamenta BiH

Na sve ovo treba dodati i da 31. avgusta ističe rok koji je BiH dala EU, a koji se odnosi na (dugo čekanu!) provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, a koji se odnosi na slučaj Sejdić-Finci. Do tog datuma, u parlamentarnoj proceduri bi se morao naći prijedlog za izmjenu Ustava BiH: s obzirom na političku krizu koja vlada u BiH, i koja se samo rasplamsava (pad koalicije SDA-SDP, Dodikov istup o raspadu 'šestorke...) – a većina naših političara otišla je i na godišnji odmor - nije za očekivati da će ovaj rok biti ispoštovan. Posljedice bi mogle biti izuzetno teške....

„Parlamentarna skušptina i Vijeće ministara imaju toliko nagomilanih obaveza da čitav ostatak godine mogu provesti samo pokušavajući da stignu ono što su dosad trebali da urade“, zaključila je Stojanov i press-konferenciju završila pitanjem: „A gdje su naši političari? I čime se bave?“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije