Hoće li bh. inspekcija zabraniti sporne tunjevine?

Radiosarajevo.ba
Hoće li bh. inspekcija zabraniti sporne tunjevine?

Kao što smo već pisali, u Hrvatskoj su danas iz prodaje povučene dvije robne marke tunjevine, za koje se prilikom analize pokazalo da sadrže količine histamina veće od dozvoljene vrijednosti.

Oprez: Tunjevine 'Iska' i 'Lara' povučene iz prodaje

Podsjećamo, u pitanju su proizvodi LARA – tuna komadići u sojinom ulju i ISKA – tuna komadići u biljnom ulju, s datumom proizvodnje 03. 04. 2012. i rokom trajanja 30. 04. 2015. godine. 

"Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin i proizvode od ribe, te djecu i trudnice. Prekomjernim unosom ribe i proizvoda od ribe kontaminirane oslobođenim histaminom, konzument se izlaže riziku koji može dovesti i do nastanka akutnih alergijskih reakcija", navodi se u priopćenju hrvatskog Ministarstva poljoprivrede.

Čeka se odluka inspekcije u BiH

Za informaciju o stanju u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju distribucija spornih proizvoda, kontaktirali smo Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, koja je danas obavijest o povlačenju spornih proizvoda u Hrvatskoj poslala nadležnim inspekcijskim organima BiH.

''Agencija je zahtijevala provjeru prisustva spornih proizvoda na tržištu u BiH od strane nadležnih inspekcijskih organa, kao i povratno informiranje o poduzetim mjerama kako bismo bili u mogućnosti pružiti javnosti odgovarajuću informaciju'', kazali su za naš portal iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Iz Agencije navode da službeno obavještenje o spornoj tunjevini od nadležnih organa R Hrvatske, a posredstvom Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje / RASFF dosad nisu dobili.

U skladu sa odredbama Zakona o ishrani, Agencija za sigurnost hrane je u saradnji sa nadležnim organima poduzela odgovarajuće mjere, a ostaje nam da sačekamo povratne informacije od nadležnih inspekcijskih organa u BiH.

'Iska', sporna robna marka tunjevine

Šta je histamin

Histamin je prirodni sastojak mnogih namirnica, kao što su riba, salama, sir, crveno vino, pivo, kiseli kupus, a ljudsko ga tijelo samostalno i bez problema obrađuje. U principu, histamin ne bi trebao da bude problem za tijelo, jer ga poseban mehanizam u crijevima neutrališe. 

No, osobe kod kojih ovaj mehanizam više ne funkcioniše dovoljno dobro ili nikako ne funkcioniše, pate od nepodnošljivosti na histamin. Simptomi nepodnošljivosti histamina su slični simptomima alergije, iz razloga što i kod alergijskih reakcija dolazi do povećanog lučenja histamina u tijelu.

Opasnost od 'histaminskog trovanja'

Kada su u pitanju morski plodovi, histamin se u ribi oblikuje post mortem, tako da je sasvim uobičajen sastojak ribe, bilo svježe, bilo konzervirane. No, u većim količinama može biti vrlo opasan, posebno za osobe koje su preosjetljive na njega, kao i za trudnice i bebe.

Kod sporne tunjevine je količina histamina veća od dozvoljene vrijednosti i iz tog razloga predstavlja rizik za zdravlje  potrošača, posebno kad su u pitanju djeca, trudnice i osobe intolerantne na histamin.

Konzumiranje prevelike količine histamina dovodi do tzv. histaminskog trovanja, koje se očituje simptomima kao što su mučnina, povraćanje, dijareja, osjećaj peckanja i metalnog okusa u ustima, osip, svrbež, crvenilo, hipotenzija, lagana glavobolja, vrtoglavica ili nesvjestica, ubrzani rad srca, otežano disanje i pritisak u prsima - stoga je potrebno biti vrlo oprezan pri konzumaciji ribe, posebno konzervirane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije