FOTO: Mještani Željeznog Polja u šatorskom naselju ispred zgrade Općine Žepče traže svoja prava

Radiosarajevo.ba
FOTO: Mještani Željeznog Polja u šatorskom naselju ispred zgrade Općine Žepče traže svoja prava
/ FOTO: AA

Oko dvadeset mještana Željeznog Polja već peti dan borave u šatorskom naselju koje su podigli ispred zgrade Općine Žepče u znak protesta zbog nebrige lokalnih vlasti, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA). 

Mještani mirnim putem traže ispunjenje svojih zahtjeva, a prioriteti su smještaj stanovnika koji su izgubili svoje kuće u poplavama, garancija na sigurnost mjesta za život, te saniranje putnih komunikacija. Stanovnici imaju još zahtjeva, ali ove su postavili kao prioritete.

Sadudin Tutnjić, jedan od stanovnika Željeznog Polja još jednom je izrazio svoje nezadovoljstvo neradom lokalnih vlasti.

"Ovo su nam četvrti protesti. Mi samo mirnim putem tražimo da nam se pomogne, da se naši problemi riješe. Kada se katastrofa prije nekoliko dana ponovila u Željeznom Polju, mi smo svoje proteste obustavili i stavili se na raspolaganje Civilnoj zaštiti i drugim službama. Želimo da smo korisni i da pomognemo, a ne da samo ležimo ovdje", istakao je Tutnjić.

On je naveo da su se "nakon blokade magistralnog puta M-17, od koje se u potpunosti ograđuju, vratili ovdje da na jedan specifičan način testiraju vlast i vide ko će duže izdržati".

Građani traže pomoć međunarodne zajednice

"Kada smo zatražili pomoć za Željezno Polje i ispunjenje naših zahtjeva, rekli su nam da nemaju novca, a kada smo tražili da na sjednici jedna tačka bude Željezno Polje, što je trebalo biti jučer, rekli su da nemaju vremena“, izjavio je Tutnjić.

Smatra da nema osnovnih preduslova i volje lokalnih vlasti da uopće pokrenu pitanje Željeznog Polja.

"Vjerujemo da su mogli, kako mi kampujemo, i oni mogli da održe sjednicu, danas, sutra, u ponedjeljak ili u utorak. Nema volje, jer im za ovo ne trebaju finansije. Evo mi ćemo im donijeti vodu, sok, ako im to treba. Načelnik općine koji je prekinuo svoj godišnji odmor da bi bio sa svojim građanima kako je izjavio i reagovao u Papratnici, koliko znam, to je bilo samo zbog toga što on ima privatnu kuću tamo, što pokazuje koliko je dvolična administracija", istakao je Tutnjić. 

Istakao je da će im oni "biti kompas, kalendar, jer su oni svoj izgubili i da će šatorsko naselje biti podsjetnik da ubrzo dolaze kiše, zima i da djeca neće spavati na betonu".

"Vjerujemo da će to država prepoznati. Tako dolazimo i do zahtjeva, da se državna zemlja stavi na raspolaganje ljudima koji su ostali bez kuća. Mora se obezbijediti tlo, pa onda možemo tražiti i kuće, puteve, vodu, struju, svu potrebnu infrastruktru za Željezno Polje. Najbitnije je ove ljude koji spavaju pod šatorima smjestiti, a onda možemo dalje. Što se administracije tiče, ove koja ovdje radi ima tu divnih ljudi, ali ima i onih arogantnih. Ne držimo mi sve ljude koji rade u administraciji odgovornim", istakao je Tutnjić.

Naveo je da odgovornim smatraju načelnika, predsjednik Općinskog vijeća i sve vijećnike.

"Mada ima onih koji su arogantni, koji nam šutaju naše deke i tjeraju nas odavde. Mi samo mirnim putem tražimo ono osnovno, ako nam već ne daju kuću dostojnu čovjeka, da nam barem obezbijede smještaj ovdje kako treba. Da mi planiramo ostanak ovdje, mi bismo to riješili, međutim, općinska vlast je zadužena za to, pa ćemo mi boraviti ovdje dok nas ne smjeste u kuće kako treba. Ako misle da ništa ne urade za nas, onda ćemo ostati ako treba i cijelu zimu" zaključio je Tutnjić.

Dodao je da će "oni će biti krivi za njihov boravak u šatorima ako ništa ne urade".

"Ja ću ostati sa ovim ljudima koliko mogu, dok mi ne kažu da im više ne trebam. Ja sam ovdje proveo svoj godišnji odmor, sa ovim ljudima“, naveo je Tutnjić.

Izet Nadarević, iz Donjih Šahmana također, boravi u ovom šatorskom naselju.

"Mi ne možemo više čekati, ni vlasti ni bilo koga. Ja bih najviše volio da se u ovo uključe međunarodne institucije, jer mislim da oni mogu riješiti ovaj problem. Ovako više ne ide, svi su nas napustili, pa evo, sad će deveti mjesec, gdje će ljudi slati djecu u školu? Niko nam se nije obratio, niko nam ništa nije ni obećao" naglasio je Nadarević.

Naveo je da građani samo "žele sigurna mjesta da mogu napraviti sebi krov nad glavom, jer dolazi zima".

"Ja sam iz Donjih Šahmana i stanje gore je katastrofalno. Teška je situacija, jer se gore samo pješice može doći ili terencima. Sve nam je uništeno“, izjavio je Nadarević.

Klizište uništilo kuće 

Haso Čizmić iz Donjih Šahmana ima sedmeročlanu porodicu. Sa njima je za vrijeme posljednjih kiša koje su pogodile Željezno Polje koje su ponovo poplavile ovo mjesto, morao da pobjegne.

"U srijedu navečer sam sa dvije porodice, petnaestero nas, morali ponovo da se iselimo zbog klizišta. Rekli su nam da je tamo sigurno, a evo, mi smo morali iseliti, ja strahujem za svoju djecu, svoju porodicu. U srijedu navečer smo prespavali u školi, dok nam vlast kaže da je sigurno da tamo živimo. Ma evo im džaba, neka žive oni tamo ako mogu i ako je sigurno“, žali se Čizmić.

Navodi da ima sve: kuća je pravljena 1982. godine, uz sve dozvole. Oko kuće je, naglašava,  u posljednjim poplavama sve popucalo, a "oni kažu da je sigurno".

"Predsjedavajući Općinskog vijeća je bio u toj školi, pa nije došao ni da nas upita kako nam je ili treba li nam šta, kao da smo životinje“, dodao je Čizmić.

Mještani koji borave ispred zgrade Općine Žepče su ljuti i nezadovoljni trenutnim neradom vlasti te poručuju da će ostati na ovom mjestu dok se nešto ne riješi. Ne žele mnogo, samo ono što smatraju da su zaslužili i što su imali prije nego što su im poplave sve odnijele.

Zahvalni su na životu i dobrim ljudima koji žele da pomognu, ali se boje, kako ih nazivaju, "prljavih igara vlasti te podmetanja incidenata ili izjava jer žele da se za svoja prava izbore mirnim i kulturnim putem, kako bi građani trebali". Apeluju na sve građane i udruženja da ih podrže i pomognu moralnom podrškom u borbi za njihova prava.

Inače, na području Zeničko-dobojskog kantona, nakon poplava od prije par dana, još uvijek se saobraća otežano na većini lokalnih i regionalnih puteva. Razlog tome su učestali odroni koje su pokrenule obilne kišne padavine. Saobraća se uporeno i radi sanacije puteva na pojedinim putnim dionicama.

Iz Kantonalne uprava civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, kazali su kako su zbog prestanka padavina vodostaji svih rijeka na području ovog kantona u opadanju ili su u normalnim granicama. Stoga nema problema ni u snabdijevanju vodom, a telekomunikacioni saobraćaj je također, u funkciji.

Sva raspoloživa mehanizacija kako pravnih lica tako i Federalne uprave civilne zaštite, Kantonalne uprave civilne zaštite, općinskih službi civilne zaštite, su angažovana na ugroženim područjima, a posebno na lokalitetima Nemile, Orahovice, Bistričaka, Topčić Polja, Željeznog Polja, Bradića i drugih ugroženih naselja i sela, gdje se vrši uklanjanje posljedica nedavnih nepogoda, kao i uspostava putnih komunikacija prema navedenim ugroženim mjestima.

Na osnovu informacija iz  Kantonalne uprave civilne zaštite, uspostavljena je putna komunikacija Nemila-Bistričak, nakon čega su se stvorili uslovi prohodnosti za mjesta koja gravitiraju na ovom području: Šerići, Smajići, Kolići...

Na terenu su i ekipe Oružanih Snaga BiH u Željeznom Polju sa jednim rovokopačem i dva kamiona, koji intezivno rade na produbljivanju korita rijeke Željeznice.

I na području općine Žepče, stanje se pokušava normalizovati, a prvenstveno se radi na produbljavanju korita rijeke Željeznice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije