Evidentno povećanje polena trava i korova u zraku: Građanima izdate preporuke

1
Radiosarajevo.ba
Evidentno povećanje polena trava i korova u zraku: Građanima izdate preporuke
Pixabay / Ilustracija

Prema izvještaju koji je Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo dostavio Centar za ekologiju i prirodne resurse "Akademik Sulejman Redžić", krajem proteklog mjeseca, kako je zabilježeno na mjernoj stanici koja je pozicionirana na zgradi Prirodno-matematičkog fakulteta, uočeni su sljedeći trendovi polena:

  • polen drvenastih biljaka je u opadanju, a
    blago se povećava koncentracija polena trava i polena korova u vazduhu.

Prvi maksimum polena je na svom kraju (maksimum polena drveća). Tokom prethodnog perioda na Mjernoj stanici Pofalići konstatovane su niske koncentracije polena borova (Pinaceae) i niske koncentracije polena lipe (Tilia). Polen borova će se vjerovatno zadržati još neki period, dok će polen lipe u potpunosti opasti i neće biti konstatovan na trajnim preparatima.

Sunce stiglo, ali i alergije: Koji su simptomi i kako ih spriječiti

Sunce stiglo, ali i alergije: Koji su simptomi i kako ih spriječiti

Svečanim defileom veterana obilježena 32. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

Svečanim defileom veterana obilježena 32. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

Osobama koje su alergične na polen drvenastih biljaka, posebno na polen borova, preporučuje se da izbjegavaju u prvom redu sastojine četinarskih šuma, a zatim i parkove u kojima je prisutno zimzeleno drveće. Osobama koje su alergične na polen drvenastih biljaka općenito se preporučuje da slobodno vrijeme provode iznad gornje granice šume u visoko planinskim ekosistemima.

Tokom jula evidentno je povećanje polena trava (Poaceae) i pojava polena korova (Rumex, Urticaceae, Asteraceae, Plantaginaceae i Chenopodiaceae) u vazduhu. Povoljni uslovi, kao što su visoke temperature, te odusustvo padavina pogoduju širenju polena trava i korova.

Koncentracija polena korova tokom jula je u blagom porastu, a krajem jula i u avgustu će značajno porasti ukoliko se nastavi topli val. U navedenom periodu se očekuje i pojava polena visoko alergene biljke ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.).

Osobama koje su alergične na polen trava, preporučuje se da izbjegavaju nepokošene i neuređene površine, te da slobodno vrijeme provode u okviru bukovih i hrastovih šuma ili pored rijeka.

Uvidom u polen kalendar, ali i dosadašnje godišnje izvještaje, u narednom periodu se očekuje pad polena drvenastih biljaka i povećanje koncentracije polena trava i korova.

Osobama sa sezonskim alergijskim rinitisom se preporučuje planiranje izlazaka u skladu sa sedmičnim izvještajima, tj. da ograniče kretanje u periodima kada je koncentracija polena visoka, da drže zatvorene prozore i ukoliko koriste klima uređaje da isti posjeduje HEPA filter (high-efficiency particulate air).

Svima osobama sa sezonskim alergijskim rinitisom se preporučuje da se u u slučaju promjene kliničke slike jave svom nadležnom ljekaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije