Elmedin Konaković otkriva detalje "diplomatske ofanzive": Ovo je bio cilj odlaska u Njemačku

4
L. Ramljak
Elmedin Konaković otkriva detalje "diplomatske ofanzive": Ovo je bio cilj odlaska u Njemačku
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković od jučer, 15. juna, boravi u dvodnevnoj, radnoj posjeti Saveznoj Republici Njemačkoj.

Tokom boravka u Berlinu, ministar Konaković se sastao s ministricom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalenom Baerbock, te s članovima kabineta njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Portal Radiosarajevo.ba razgovarao je danas s ministrom vanjskih poslova, koji se i dalje nalazi u Njemačkoj, i koji nam za početak sumira dosad urađeno:

Pitali smo stručnjaka: Kako se kreću cijene zemljišta u Sarajevu? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Pitali smo stručnjaka: Kako se kreću cijene zemljišta u Sarajevu? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

"Njemačka, da krenemo od toga, najveći je partner u robnoj razmjeni Bosne i Hercegovine, što najbolje govori o važnosti dobre saradnje naše dvije zemlje i to je pravi argument zašto bismo trebali još više jačati odnose. Njemačka je veliki, dokazani i pouzdani prijatelj naše zemlje, peti investitor... dakle, odnosi su dobri, ali ima prostora za unaprjeđenje."

Konaković nam otkriva kako su u Njemačku otišli s ciljem da pokažu da "smo pokrenuli procedure i procese u državi, da pokažemo da nismo više zemlja koja je isključivi predmet razgovora o političkim blokadama i domovina političara koji dolaze da se žale jedni na druge".

"Željeli smo da predstavimo novo lice Bosne i Hercegovine, zemlje koja ima potencijal i prostor za investiranje, za jačanje državne ekonomije", govori naš sagovornik.

Ministar Elmedin Konaković sastao se sa državnim sekretarom za vanjske poslove Jamesom Cleverlyjem

Ministar Elmedin Konaković sastao se sa državnim sekretarom za vanjske poslove Jamesom Cleverlyjem

Da li je bilo riječi o Berlinskoj inicijativi, pitamo i naglašavamo da pitamo "u kontekstu Otvorenog Balkana".

"Ne govorimo o Otvorenom Balkanu - o tome ćemo govoriti kada završimo s Berlinskim procesom. To je pristup koji također donosi dosta pogodnosti u dijelu zajedničkog tržišta, olakšava mobilnost radne snage, priznaje diplome, olakšava kretanje s ličnim kartama na Balkanu i to je dokument na koji je svih šest zemalja stavilo svoj potpis i obavezale su se da će ga implementirati. Srbija je to uradila među zadnjim - tamošnja vlada je usvojila tri dokumenta i poslali su u parlamentarnu proceduru. Sad je red na BiH. Unutar ove naše koalicije imamo obećanja da će dva dokumenta ići vrlo brzo, a nadam se nakon toga i ovaj dokument koji omogućava kretanje s ličnim kartama", precizira Konaković u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Njemačkoj vladi je ovo jako važno, nastavlja on, "jer su te inicijative vrste procesa koje nam pomažu u evropskom putovanju, da se to zajedničko tržište uredi i prije zvaničnost stupanja u EU".

"Sazreli smo i znamo da je to jedan dobar proces, te očekujemo da će se ovo brzo naći na dnevnom redu Vijeća ministara i Predsjedništva BiH", siguran je ministar vanjskih poslova, ističući kako su u Njemačkoj, sem ovoga, razgovarali i o pitanjima poput dvojnog državljanstva, prilika u oblasti energetike, saradnji u oblasti obrazovanja...

Konaković nakon susreta sa Blinkenom: Dobili smo čvrste garancije SAD-a za BiH

Konaković nakon susreta sa Blinkenom: Dobili smo čvrste garancije SAD-a za BiH

Pitamo Konakovića i da nam 'podvuče crtu' o dosadašnjoj, kako on to voli istaći, "diplomatskoj ofanzivi" koju vodi  posljednjih sedmica.

Konaković i Baerbock nakon sastanka
Foto: MVP BiH: Konaković i Baerbock nakon sastanka

"Diplomatija BiH ima zadatak da otvori vrata svim pozitivnim procesima vezanim za našu zemlju. Prije svega, da obezbijedi prisustvo Bosne i Hercegovine tamo gdje se o nama govori. Do sada se prečesto o nama govorilo i o nama su se donosile odluke bez da smo bili tu prisutni i da smo mogli reći svoje stavove i mišljenje i donijeti svoje istine. Diplomatija otvara vrata svim investicijama koje bi se trebale desiti u Bosni i Hercegovini, a naglašavam da mi radimo na promociji političke stabilnosti u BiH, ali i regionu. Promocijom te političke stabilnosti mi smo zainteresirali mnoge važne političke aktere da se ponovo okrenu BiH", odgovara nam Konaković.

Mišljenja je da "nemamo težak zadatak, BiH mnogi širom svijeta jako vole": "Naš zadatak je da vratimo prijatelje Bosne i Hercegovine, jer čini se da smo zbog svojih grešaka izgubili veliki broj prijatelja, kojima smo bili simpatični. Najavili smo diplomatsku ofabnzivu i upravo je sad implementiramo... impresioniram sam lakoćom kojom dolazimo do sagovornika.

Konaković u Zagrebu s ambasadorom Ukrajine: 'Razumijem patnju kroz koju prolazi vaša zemlja'

Konaković u Zagrebu s ambasadorom Ukrajine: 'Razumijem patnju kroz koju prolazi vaša zemlja'

I, ne pripisujem to sebi lično, nikakve zasluge nemam, nego potvrđujem da je država BiH toliko interesantna i važna na političkom nebu, da je šteta što do sada politike nisu koristile tu snagu i vrijednost BiH kako bi se što bolje pozicionirali. Zadnjih sedam dana, imao sam ručak s Blinkenom u Rijadu, čaj s Cleverlyjem u Londonu i danas ručak s Baerbock u Berlinu", navodi Elmedin Konaković, ponosno ističući kako je "vrlo zadovoljan tempom, kvalitetom i dinamikom ovih razgovora" i uvjeren je da će to BiH donijeti bolju poziciju nego što sad ima.

Šta dalje? Koji su planovi "diplomatske ofanzive"?

"Već 20. juna imamo zajedničku sjednicu vlada BiH i Hrvatske, a onda sam 22. juna u Sloveniji , s Tanjom Fajon, na bilateralnim sastancima. U junu smo napravili jak tempo, a istom dinamikom nastavljamo i dalje. Ono što je jako važno - ne samo da smo se 'sastajali' van BiH, želim podsjetiti da su BiH proteklih dana posjetili ministri vanjskih poslova Švedske, Italije, Austrije, Španije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Mađarske, Belgije, nešto što se u nekom periodu stagnacije u BiH nije dešavalo... potpuno je druga slika kad mi dođemo na destinacije i donesemo svoje istine i kad oni dođu u BiH, od one koju su godinama imali zato što su neki naši ljudi bili pasivni u obavljanju svojih funkcija."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije