Dramatične tvrdnje na ročištu: Ko je i kako potkupljivao Debeveca i šta je Osmica tražio od Stojnića

7
Radiosarajevo.ba
Dramatične tvrdnje na ročištu: Ko je i kako potkupljivao Debeveca i šta je Osmica tražio od Stojnića
Foto: PrtScr / Osman Mehmedagić i Ranko Debevec

U Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas, 15. februara, održava se ročište o prijedlogu produženja pritvora predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu i bivšem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

Prvi dio ročišta je bio zatvoren za javnost, zbog povjerljivosti - iskaz je davala zaposlenica Suda BiH, a u drugom dijelu, otvorenom i za medije, iznesene su eksplozivne tvrdnje tužitelja. 

Pa smo tako doznali kako je bivši prvi čovjek Suda BiH od autokuće iz Ljubuškog dobio automobil, crni Polo: "Debevec je bio skroman pa je, da ne bi upadao u oči, izabrao automobil koji vrijedi '15.500' KM."

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Inače, na Sudu su se protiv ove autokuće - Kramar - u periodu od 2019. do 2021. godine vodilo više od 700 procesa...Tužilaštvo je navelo kako se očekivalo da će u zamjenu za skromi Polo, Debevec utjecajati na službenike Suda da pogoduju kompaniji.

Doznali smo i kako je Debevec vozilo registrirao na ime Eldine Jašarbašić, sestre svoje supruge. Ona je u svom iskazu to potvrdila, istaknuvši kako vozilo nikad nije platila, ali je vrlo zanimljivo otkud su se u Kramaru pojavile fakture kao da jeste... Nakon hapšenja Debeveca, automobil je prvo nestao, a trag je vodio do Sokoca - crni 'skromni' Polo na kraju je ipak pronađen.

Vasković o Debevecu: "Ko je Debevecinju poklonio skupocjeni sat, vrijedan 15 hiljada eura?"

Vasković o Debevecu: "Ko je Debevecinju poklonio skupocjeni sat, vrijedan 15 hiljada eura?"

Vrlo je interesantno i da su spominjali i izvjesni susreti koje je Debevec imao u Španiji, no to je dijelom nove istrage - inače, šta se dešavalo u Madridu, kratko je jutros dao naslutiti Slobodan Vasković - o čemu smo također pisali i što možete čitati OVDJE.

Tužiteljica Bojana Jolović potom je pričala i o iskazu koji je Zdravko Mamić dao SIPA-i. Vasković je, naime, i za ovo bio u pravu - Mamić je priznao kako je bivšem predsjedniku Suda poklonio skupocjeni sat od 15 hiljada eura, a evo kako je Jolović prepričala njegov iskaz: "Odlučio sam da počastim predsjednika Suda BiH jer se protiv mene vodio ekstradicijski postupak, a znam da je dobro imati prijatelja ako bude nekih problema."

Zdravko Mamić
Foto: Screenshot: Zdravko Mamić

Jolović tvrdi kako se Debevec susretao i s Đorđetom Ždraleom, koji je 2010. osuđen za ubistvo načelnika Uprave policije RS-a Ljubiše Savića Mauzera i koji je izjavio kako je Debevca ugostio u porodičnoj kući, a sreo se i s Mladenom Lučićem, bratom bivšeg ministra za ljudska prava BiH koji je optužen za zloupotrebu položaja - više o tom slučaju čitajte OVDJE.

Što se tiče Osmana Mehmedagića, tužiteljica je komentirala slučaj Denisa Stojnića, a u kontekstu počasne iskaznice OSA-e. Njene su riječ da je Stojnić, u znak zahvalnosti za što je dobio iskaznicu, od bivšeg šefa OSA-e dobijao narebe o paljenju vozila i premlaćivanju ljudi. Navodno je Stojnić tužiteljima do u detalje opisao šta se od njega tražilo da radi. 

Podsjetimo, Ranko Debevec i Osman Mehmedagić su uhapšeni u ponedjeljak, 18. decembra 2023. godine po nalogu Tužilaštva BiH. Oni se sumnjiče za prisluškivanje sudija. Uz njih, uhapšena je i Vasvija Vidović, no nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH, ona je puštena na slobodu. Oni se sumnjiče da su u augustu i septembru 2020. godine izdali naloge za prisluškivanje telefona sudaca Suda BiH, kao i nekoliko istražitelja Tužilaštva BiH. Debevec je suspendiran s pozicije predsjednika Suda 20. decembra 2023. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije