Dodik: Ne saosjećam sa 'njihovim Jovom'

Radiosarajevo.ba
Dodik: Ne saosjećam sa 'njihovim Jovom'
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik smatra da izjava ministra vanjskih poslova Austrije Mihaela Špindelegera da je "nezamislivo izručenje Jovana Divjaka Srbiji", predstavlja “do sada najeksplicitnije miješanje politike u pitanja koja bi morala biti isključivo u domenu pravosudnih institucija”. 
 
Dodik u pisanoj izjavi podsjeća da ne smije biti pritisaka na pravosuđe Austrije, jer ono treba donijeti odluku o izručenju Divjaka. 
 
"S obzirom na to  da se radi o izjavi visokog zvaničnika Austrije, čiji pravosudni organi i treba da donesu odluku o izručenju Divjaka po optužnici za ratni zločin koju je raspisala Republika Srbija, ova izjava ima elemente i svojevrsnog pritiska na pravosuđe i otvorenog davanja "preporuke" kako da se postupi”, tvrdi Dodik. 
 
“Smatram to uvredom za porodice nevino stradalih u Dobrovoljačkoj ulici, ali i za sve Srbe koji već 15 godina čekaju na objektivan i nepristrasan pristup procesuiranju ratnih zločina”, ističe Dodik. 
 
U izjavi Dodik navodi da neće prisustvovati današnjem sastanku s ministrima vanjskih poslova Bugarske, Slovenije i Austrije “imajući u vidu spomenutu izjavu, kao i atmosferu u samom Sarajevu, gdje je na djelu opšta kampanja pritiska za oslobađanje Jovana Divjaka”. 
 
“Očigledno je, a i sama izjava austrijskog ministra to potvrđuje, da se svi međunarodni zvaničnici u Sarajevu ovih dana bave traženjem pokušaja da odobrovolje ‘čaršiju’, pa je neizbježno da i današnji skup protekne u sličnom tonu”, tvrdi Dodik. 
 
Ističe da je “ministar Špindeleger zbog straha od neprijatnosti u Sarajevu čak naprasno i otkazao svoje učešće, čime je jasno pokazao šablon po kome funkcionišu stranci u BiH”. 
 
“Ne želim da dajem svoj doprinos takvoj vrsti farse, te zbog toga i neću učestvovati na spomenutom sastanku", rekao je Dodik i dodao da bi “međunarodna zajednica, nakon godina potrošenih na pokušaje da se dodvori ‘čaršiji’, trebalo da razmisli i o drugoj vrsti pristupa problemima u BiH”. 
 
Za početak, navodi dalje Dodik, bilo bi dovoljno da se shvati da BiH nije Sarajevo i njegova čaršija, i da to što "čaršija ne da svog Jovu" ne može biti starije od principa nezavisnosti pravosuđa". 
 
Dodik je rekao da će RS “uložiti sve svoje napore da Jovan Divjak bude izveden pred sud čak i ako austrijski pravosudni organi ne odgovore pozitivno na zahtjev Srbije za izručenje Jovana Divjaka, kako bi se utvrdila njegova odgovornost za ratni zločin počinjen u Dobrovoljačkoj ulici”. 
 
“Politika dvostrukih aršina, gdje je jednima dopušteno veličanje presuđenih ratnih zločinaca, a drugima uskraćeno čak i pravo na komentar u slučajevima koji nisu ni dospjeli u sud, prevršila je svaku mjeru”, dodaje Dodik i navodi da se saosjeća sa žrtvama masakra u Dobrovoljačkoj, a ne sa "čaršijom" i "njihovim Jovom". 
 
“Lično ne saosjećam sa "čaršijom" niti sa "njihovim Jovom", već sa nevinim žrtvama masakra u Dobrovoljačkoj ulici. Zbog toga, nemoguće je moje prisustvo u Sarajevu u atmosferi javne podrške osumnjičenom za taj podmukli zločin". 
 
"Jednak odnos prema svim žrtvama zločina u BiH preduslov je za bilo kakve razgovore. One koji i dalje funkcionišu na bazi predrasuda i pokazuju očitu spremnost da gaze principe da ne bi "naljutili" političko Sarajevo teško je smatrati pozvanim da daju bilo kakve preporuke ili savjete u BiH", zaključio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije