Dobar rejting u borbi protiv trgovine ljudima

Radiosarajevo.ba
Dobar rejting u borbi protiv trgovine ljudima

Krivična zakonodavstva bosanskohercegovačkih entiteta, kao i Brčko Distrikta BiH, hitno treba uskladiti s državnim zakonodavstvom u segmentu koji tretira krivično djelo trgovine ljudima i sankcije za taj zločin.
 
U protivnom, Bosna i Hercegovina bi mogla izgubiti pozitivan rejting, stečen u međuvremenu i potvrđen i izvještajima State Departmenta, kao jedna od najangažiranijih država u svijetu u borbi protiv 'ropstva modernog doba'.
 
Zaključak o potrebi hitnog usklađivanja legislative, mada nije i zvanično decidiran, proizilazi iz svih diskusija na konferenciji održanoj danas u Sarajevu kojom je BiH prvi put obilježila Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima na način da je njena parlamentarna skupština bila domaćin i suorganizator zajedničkog sastanka domaćeg institucionalnog i nevladinog sektora angažiranog u borbi protiv trgovine ljudima te međunarodnih aktera.
 
U pozivu zvanicama za taj skup je naglašeno da zajednička parlamentarna komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, azil i etiku, u saradnji s državnim koordinatorom za borbu protiv trgovine ljudima i Misijom OSCE-a u BiH obilježava 18. oktobar, Evropski dan protiv trgovine ljudima.
 
Do usklađivanja propisa koji bi jednako, na cijeloj teritoriji države, a u skladu s pozitivnim međunarodnim standardima, tretirali trgovinu ljudima i prijetili trgovcima, najbrže bi se došlo kad bi na harmonizaciji propisa radila zajednička radna grupa, rekla je na konferenciji federalna tužiteljica Harija Hadžiomerović-Muftić.
 
Sadašnji pozitivan imidž zemlje ubrzo bi, prema njenom mišljenju, mogao doći u pitanje ne budu li usklađeni propisi s državnim jer sama šarolikost na nižim nivoima uvjetuje nejednak pristup prema počiniocima i različito kažnjavanje.
 
Američki ambasador u BiH Patrick Moon potvrdio je, pozivajući se također na pozitivno mišljenje State Departmenta, trenutni dobar rejting BiH kao jedne od najpredanijih u svijetu u borbi protiv trgovine ljudima.
 
Osim što se njene institucije i nevladin sektor i odvojeno i zajedno hrvaju s ovom pojavom, BiH obećava i dalje predanu borbu, praćenje stanja i detektovanje najnovijih pojavnih oblika te pošasti kao što je iskorišćavanje djece radi prisilnog rada.
 
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović naglasio je na konferenciji tri vida borbe koja će ostati jedan od prioriteta -prevenciju, zaštitu žrtava trgovine ljudima i krivično gonjenje odgovornih.
 
Borba protiv ropstva modernog doba je novi izazov našoj savjesti, poruka je Fletchera M. Burtona, šefa Misije OSCE-a u BiH koja je, po njegovim riječima, uključena u sva tri navedena segmenta djelovanja i podržava našu zemlju u njenim naporima.
 
Daljnju podršku Bosni i Hercegovini u tom smislu obećao je i zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi, naglasivši da EU ostaje posvećena da s međunarodnim partnerima i državama u regionu radi protiv ovog užasnog zločina i ozbiljnog kršenja ljudskih prava.
 
Komplimente na račun BiH, kao jedne od prvih država koje su 2008. godine ratificirale konvenciju o trgovini ljudima  izrazila je i Mary Ann Henessey, uime ureda Vijeća Evrope u BiH.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije