Danas se sjećamo Prijedora i 1992. godine, danas je dan kada na rukama nosimo bijele trake

3
Radiosarajevo.ba
Danas se sjećamo Prijedora i 1992. godine, danas je dan kada na rukama nosimo bijele trake
Fena / Dan Bijelih traka

Mirnom šetnjom sa bijelom trakom oko lijeve ruke i ove godine obilježit će se Dan bijelih traka u Prijedoru i svim drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje Dana bijelih traka je podsjećanje na 31. maj 1992. godine kada je Krizni štab općine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, a ukoliko se kreću gradom da moraju nositi bijelu traku oko ruke. Ubijeno je 3.176 osoba među kojima je bilo 102 djece. Gradska uprava Prijedora se i ove godine oglušila na zahtjeve inicijative "Jer me se tiče", roditelja ubijene djece, ali i brojnih međunarodnih organizacija za izgradnju spomenika za 102 ubijene djece u Prijedoru.

Okupljanje učesnika u Prijedoru planirano je za danas u 11 sati u Starom gradu, ulica Ahmeta Babića, na mjestu gdje treba biti podignut spomenik za 102 ubijene prijedorske djece. U 12 sati je predviđen dolazak učesnika na glavni prijedorski trg gdje će biti održan centralni događaj obilježavanja Dana bijelih traka i polaganje 102 ruže sa imenima ubijene djece. Dio ovogodišnjeg obilježavanja će biti i umjetnička instalacija Anite Karabašić "Nema Nikog Da Ga Bere" posvećena ubijenoj prijedorskoj djeci.

Finale Wimbledona između Đokovića i Alcaraza je najskuplji događaj u historiji sporta

Finale Wimbledona između Đokovića i Alcaraza je najskuplji događaj u historiji sporta

Podsjetimo, u Prijedoru su nesrpsko stanovništvo pozvali putem Radija Prijedor pozvali da svoje stanove i kuće označe bijelim zastavama, a prilikom šetnje da na ruke stavljaju bijele trake.

"Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice", poruka je koja je preko Radija Prijedor.

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napadima na Kozarac 24. maja te otvaranjem logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja.

Za zločine počinjene na prijedorskoj opštini do sada je doneseno 56 presuda i otkriveno je preko 400 masovnih grobnica, među kojima je i Tomašica, najveća masovna grobnica na Balkanu, otkrivena 2013. godine. Zločinci su osuđeni na više od 800 godina zatvora. Pojedini zločinci su osuđeni dva, čak i tri puta. Na Sudu Bosne i Hercegovine se vode procesi za više od 30 osumnjičenih za ratne zločine u Prijedoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije