Danas odluka suda u slučaju 'Dženan Memić': Ifet Feraget uoči suđenja poslao snažnu poruku

4
Al. Č.
Danas odluka suda u slučaju 'Dženan Memić': Ifet Feraget uoči suđenja poslao snažnu poruku
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Ifet Feraget

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH izreći će danas, 21. jula, drugostepenu presudu Zijadu Mutapu i drugima koji su optuženi da su učestvovali u prikrivanju dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. godine zadobio teške povrede od kojih je kasnije preminuo.

Osim Mutapu, drugostepena presuda sutra će biti izrečena i Alisi Ramić, Josipu Bariću, Hasanu Dupovcu i Muameru Ožegoviću.

Prvostepenom presudom, koja je pred Sudom BiH izrečena 24. novembra prošle godine, svi optuženi su oslobođeni krivice, nakon čega je Tužialštvo BiH uložilo žalbu.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Izricanje presude zakazano je za 11 sati, saopšteno je iz Suda BiH.

Tim povodom za portal Radiosarajevo.ba adbokat porodice Memić Ifet Feraget kazao je da očekuje da će presuda ovoga puta biti osuđujuća.

Memić i Feraget o tvrdnjama Alise Mutap: "Vrijeđa i vas, i nas, i javnost..."

Memić i Feraget o tvrdnjama Alise Mutap: "Vrijeđa i vas, i nas, i javnost..."

"Ovaj predmet prati određena neizvjesnost. Usvojena je žalba Tužilaštva, ukinuta je prvostepena presuda koju je donijelo Vijeće s Brankom Perićem na čelu, što sam ja odmah i najavio 24. novembra prošle godine. To je presuda koja je donesena uz bitne povrede, uz pogrešno utvrđeno činjenično stanje, pogrešnu primjenu materijalnog prava. Sada imamo suđenje gdje u punoj mjeri poklanjamo vjeru u objektivnost, nezavisnost, stručnost i profesionalnost ovog sudskog vijeća. Moje očekivanje je da će to biti osuđujuća presuda, jer smatram da postoji dovoljno dokaza za to", navodi Feraget.

Dodaje da su ispoštovana sva načela pravičnog suđenja, da sadržaj dokaza jasno upućuje da je u ovom predmetu postojala organizirana kriminalna grupa, da su djelovali zajedno.

"Cilj je bio da se zataška nešto što se ne smije, a i ne može se zataškati. Očigledno je da su radili u panici i nepromišljeno. Najbolje o tome govori izjava Alise Mutap u razgovoru s dr. Abdulahom Kučukalićem: 'Ne sjećam se, a svijesti sam došla tek pred KUM-om, nakon tri i po sata', a što se nakon svjedočenja dr. Kemala Dizdarevića pokazalo kao nevjerodostojno. Imamo i saslušanje Alise Mutap od Hasana Dupovca pred njenim roditeljima, što ne bi napravio ni početnik policajac, a kamoli šef Odjela za saobraćajne istrage, pa insistiranje na saobraćajki, na oštećenju na vozilu koje ne postoji i povredama na Dženanu koje su evidentirane i koje su nakon obdukcije ukazivale da se ne radi o tome, pa izuzimanje snimaka, pa neizuzimanje odjeće od Alise Mutap i, u konačnici, brisanje određenih snimaka. Sve je to išlo ka jednom cilju, a to je da se događaj prikaže na način kako se nije desilo, rekao je advokat Feraget.

Slučaj Dženan Memić: Pročitajte jezive detalje zbog kojih tužioci traže zatvor za Mutapa, Alisu...

Slučaj Dženan Memić: Pročitajte jezive detalje zbog kojih tužioci traže zatvor za Mutapa, Alisu...

Zbog svih dokaza koji su priloženi, Feraget naglašava da očekuje jedinu moguću presudu, a ona je osuđujuća.

"Istraga pokazuje ko je nabavljao automobil, a znao je da nije u pitanju saobraćajna nesreća; ko je davao lažni iskaz pozivajući se na amneziju, a medicinska vještačenja pokazuju da amnezije nema; ko nije izuzimao dokaze po pravilima struke. A, posebna je priča što tužioci nisu reagovali kada su vidjeli da nema krvave majice. I, u konačnici, nestaju snimci sa hotela", govori Feraget.

Podsjećamo, Zijad Mutap optužen je za formiranje organizovane kriminalne grupe, kojoj su pristupili ostali optuženi radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život, usljed kojih je i preminuo, te da su prikrivanjem dokaza i počinilaca, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, preduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Muriz Memić i Ifet Feraget
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Muriz Memić i Ifet Feraget

Dženan Memić je 8. februara 2016. godine u ilidžanskoj Velikoj aleji zadobio povrede opasne po život od kojih je preminuo sedam dana kasnije u bolnici. Porodica već sedam godina tvrdi da je Dženan ubijen i navodi brojne nelogičnosti u ranijim sudskim postupcima i uviđajnim radnjama.

Koje su mogućnosti nakon presude

Nakon presude Apelacionog vijeća dvije su mogućnosti.

Ako potvrde prvostepenu oslobađajuću presudu, ona postaje pravosnažna.

Ako bi, pak, presuda Apelacionog vijeća bila osuđujuća, onda odbrane optuženih imaju mogućnost žalbe Trećestepenom vijeću Suda BiH, koje onda donosi konačnu odluku.

"Ako bude osuđujuća, onda oni imaju pravo žalbe Trećestepenom vijeću Suda BiH", rekao nam je Feraget. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije