Damir Arnaut uputio apel za kolege iz Naše stranke: Nemojte sutra prekršiti Ustav

11
Radiosarajevo.ba
Damir Arnaut uputio apel za kolege iz Naše stranke: Nemojte sutra prekršiti Ustav
Foto: Facebook / Damir Arnaut

Ambasador BiH u Njemačkoj Damir Arnaut uputio je apel svojim kolegama iz Naše stranke u kojem je njih zamolio da ne krše Ustav, procedure i "Naše" principe (principe Naše stranke).

"Šest poslanika i poslanica u Klubu Naša stranka u Parlamentu FBiH sutra (28. maja) će glasati o izboru sudije Ustavnog suda BiH. Znam da ovo nije samo vaša odluka i da ste instrukcije dobili od rukovodstva NS. Ali odgovornost je samo vaša. Već sutra, a pogotovo nakon prve pogrešne odluke Ustavnog suda, cijelo to rukovodstvo, svo troje, će se sakriti iza vaših glasova. Stoga vas molim: poštujte Ustav BiH, ustaljene procedure i NAŠE principe", poručio je Arnaut. 

Kazao je da bez obzira što ih uvjeravaju da su ispoštovane procedure, činjenica je da nisu. 

Dnevnik Radija Sarajevo | Faruk Šehić: Društvo nam je bolesno, a "ljekari" se češljaju

Dnevnik Radija Sarajevo | Faruk Šehić: Društvo nam je bolesno, a "ljekari" se češljaju

"Prije svega, Ustav BiH nalaže Predstavničkom domu FBiH da 'bira' sudije. Ako je 98 poslanika natjerano da glasa o samo jednom kandidatu kog je odredila komisija od 5 članova, onda ne vršite svoju ustavnu dužnost. Također, procedure po kojim postupate su na snazi od 2005. Ja sam bio jedan od čak pet kandidata o kojim se taj isti dom, po tim istim procedurama, izjašnjavao 2008. Lažu vas kada vam kažu da vi samo postupate po procedurama koje ste zatekli", rekao je Arnaut.

Pozvao ih je da ne nasjedaju na utjehe da su i ovi prije njih “isto radili”, da su i oni birali politički podobne. Da je princip isti, a sve su ostalo nijanse.

Ambasador Arnaut o sramotnom potezu konzulice BiH: 'Tri puta su joj pisali, a ona je sve ignorisala'

Ambasador Arnaut o sramotnom potezu konzulice BiH: 'Tri puta su joj pisali, a ona je sve ignorisala'

"Ti prije nas su čak ispoštovali procedure, ali su izabrali podobne, a ne sposobne. Između jednog Trnke i Seade Palavrić, izabrali su ovu drugu - potpredsjednicu svoje stranke. Između mene, vlasnika tri UC Berkeley diplome i advokata američkog State Department-a, i Mirsada Ćemana, izabrali su ovog drugog. Dosta nepotrebne skromnosti. No najbitnije, mi nismo dobili izbore na obećanjima da ćemo biti isti kao ovi prije nas, a pogotovo ne gori od njih. Obećali smo da ćemo biti puno bolji", istakao je.

Arnaut je također pozvao da ne nasjedaju ni na pritiske opozicije da biraju drugorangiranu kandidatkinju. Saslušavao sam je u svojstvu predsjedavajućeg Istražne komisije za korupciju u pravosuđu. Podržala je Milana Tegeltiju. Nikad za nju ne bih glasao. Insistirajte na svom Ustavnom pravu da birate. Razmotrite veći broj kandidata i tek onda odlučite", kazao je ambasador.

"Kada vas iz redova naših koalicionih partnera ubjeđuju da je ta komisija od 5 članova ocjenjivala stručnost, znam da ni sami u to ne vjerujete. No svejedno, insistirajte da i vi tu stručnost ocijenite. 50 glava, koliko je potrebno za izbor i koliko koalicija svakako ima, je pametnije od njih 5. Ne prihvatajte dezavuisanja stranačkog predsjednika da se on zalaže za ispitivanja kandidata o njihovim stavovima o ključnim ustavnim pitanjima. Vrlo dobro znate da je tu ideju uzeo iz mog govora na stranačkom Kongresu prošle godine. Također znate da sam u tom govoru jasno rekao da se to treba primjeniti počev od ovog glasanja, a ne tek od idućeg, kako on to zagovara, kada će se birati nasljednik sudije koji je Bošnjak po nacionalnosti", tvrdio je Arnaut. 

Bundestag podržao otvaranje pregovora BiH s EU: Usvojena rezolucija, oglasio se Damir Arnaut

Bundestag podržao otvaranje pregovora BiH s EU: Usvojena rezolucija, oglasio se Damir Arnaut

Bh. diplomata je kazao da će za nekoliuko dana objaviti taj govor i sve njegove dijelove, ali je siguran da se i bez toga njegove kolege sjećaju da je on njima još u junu prošle godine rekao da im predstojeće procedure dozvoljavaju da to urade i u ovom i u svim budućim slučajevima. 

"Što se tiče legitimiteta da vam o ovom sada govorim, on je višestruk. Prvenstveno, ponavljam ovo od marta prošle godine na stranačkim organima, a od oktobra i javno. Samo predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović o tome od starta javno govori duže od mene. Također, činjenica je da osim Mikovića, čiji je izbor za predsjedavajućeg Doma direktno vezan za izbor sudije Ustavnog suda i koji bi se zbog tog sukoba interesa trebao izuzeti od glasanja, bar 4 kompenzaciona poslanika NS tu sjede na konto mojih 8000+ ličnih glasova. Te glasove sam dobio ponavljajući obećanje da ćemo biti bolji, da ćemo poštovati vladavinu prava, meritokratiju, pravila i procedure. Ovaj apel je najmanje što mogu uraditi da to povjerenje opravdam", zaključio je Arnaut. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije