Bugarska mafija stavljala 'skimmere' na bankomate u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Bugarska mafija stavljala 'skimmere' na bankomate u Sarajevu

Pripadnici Policijske uprave Novi Grad i Sektora kriminalističke policije MUP-a KS u sarajevskoj ulici Trg solidarnosti uhapsili su državljane Bugarske Nikolaja Dineva (33) i Nikolu Čakalova (27), obojica nastanjena u Sofiji, zbog sumnje da su počinili krivično djelo izrada, nabavka, posjed, prodaja i davanje na upotrebu sredstava za krivotvorenje, javlja Avaz.

Prilikom legitimiranja i pregleda kod njih su pronađeni i oduzeti pet mobilnih telefona i bankovna kartica s elektronskim uređajem “skimmerom”, koji služi za krivotvorenje kreditnih i bankovnih kartica.

“Skimmer” je uređaj koji izgleda poput originalnog proreza na bankomatima u koji se ubacuju kartice, a koji snima sadržaj magnetnog zapisa kartice.

Pripadajući PIN broj građana koji podižu novac osobe koje postave “skimmer” dobivaju tako da na bankomat postave i malu kameru ili lažnu tastaturu. Kopirani podaci potom se prenose na krivotvorenu karticu kojom se može podizati novac s bankomata ili se takva kartica koristi za plaćanje putem interneta.

Policija je izvršila pretres hotelske sobe koju je Dinev unajmio. Pronađeni su i oduzeti pasoš na ime N. N., mobilni telefon, navigacija, dva USB kabla, USB stik, crna torba za laptom marke “Trust”, laptop marke “Samsung”, šest elektronskih sklopova s izlazima za USB priključak, dvije plastične ploče s elektronskim sklopovima, dva komada plastike, takozvana usta bankomata za kartice s elektronskim sklopovima.

Nakon kriminalističke obrade Dinev i Čakalov predati su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Kako Avaz saznaje, policija traga i za N. N., čiji je pasoš pronađen u hotelu BM, i još jednom osobom za koju se sumnja da pripada ovoj kriminalnoj grupi.

Organizirane grupe

Prema podacima Federalne uprave policije, na području FBiH krađe podataka s bankovnih kartica uz upotrebu “skimmer” uređaja najčešće vrše rumunski i bugarski državljani. To su organizirane grupe s ustrojenom hijerarhijom i tačno utvrđenim zadacima. Radi se o mobilnim grupama koje kradu novac iz bankomata u većem broju država i obično djeluju na mjestima s većom frekvencijom korisnika bankomata, kao što su turističke destinacije.

Kako da se građani zaštite

„Kada je u pitanju “skimming” bankomata, ni bh. bankarski sektor nije pošteđen, s tim da ovakvi vidovi kartične prevare nisu ni blizu tako česti kao u zemljama u okruženju. Način na koji se klijenti mogu zaštititi je prije svega pogledati je li na samom uređaju, posebno tastaturi i čitaču kartica, nešto neuobičajeno, postoje li neki dodatni uređaji koji nisu ustaljeni”  kazala je u izjavi za Avaz Elmira Lalić, djelatnica jedne od lokalnih banaka.

Mjere samozaštite prvenstveno se odnose na zaštitu PIN broja - osobnog tajnog identifikacijskog broja koji mora ostati poznat isključivo vlasniku kartice. Nadalje, PIN se nikada ne smije nositi zapisan u neposrednoj blizini same kartice, a prilikom korištenja bankomata, jedna od metoda dodatne zaštite je zaklanjanje unosa PIN broja na tipkovnici (rukom, novčanikom i slično). Mogućnost zloupotrebe kartice bez PIN-a je zanemariva.

Korisnicima kartica bankari savjetuju da zapamte svoj PIN, da karticu ne nose zajedno sa zapisanim PIN-om te da je ne ostavljaju bez nadzora trećim osobama (primjerice, kod plaćanja računa u restoranima i drugim sličnim situacijama).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije