BiH: U 2011. povećan broj žrtava minskih incidenata

Radiosarajevo.ba
BiH: U 2011. povećan broj žrtava minskih incidenata


Druga godišnjica stupanja na snagu Konvencije o zabrani kasetne municije, međunarodnog sporazuma koji je do sada ratifikovalo 75 država biće obilježena u srijedu 1. augusta, saopšteno je iz NVO Inicijativa preživjelih od mina.

Najugroženije općine su Travnik, Bužim, Cazin, Tešanj, Gornji Vakuf i Vareš

Navedena NVO - članica Međunarodne koalicije za zabranu kasetne municije - te Koalicija za uključivanje protivminske akcije u razvojne programe žele istaći da sve veći broj država pristupa sporazumu koji ima za cilj da zabrani upotrebu, proizvodnju, stvaranje zaliha i trgovanje kasetnom municijom. Bosna i Hercegovina je ratifikovala konvenciju 7. septembra 2010. i postala zemlja potpisnica konvencije 1. marta  2011, piše novinska agencija Fena.

Proces ide sporo

Tokom prošle godine postignut je značajan napredak u implementaciji konvencije. Uništene su sve zalihe i urađeno generalno izviđanje zagađenosti i uticaja kasetne municije u BiH. Površina od 12,179 km² za koju se sumnja da je zagađena kasetnom municijom je identifikovana u 79 lokalnih zajednica na području 39 općina u BiH. U njima živi 226.628 stanovnika, dok je njih 13.020 izloženo svakodnevnom riziku.

BiH ima obavezu da očisti i uništi svu zaostalu neeksplodiranu kasetnu municiju u roku od 10 godina, najkasnije do 1. marta 2021.



S obzirom na veličinu problema ovo ne bi trebao biti veći izazov, no znajući da je čišćenje područja zagađenih kasetnom municijom integralni dio protivminskih aktivnosti - koje se prvenstveno tiču čišćenja mina, proces čišćenja kasetne municije dijeli sve teškoće protivminskog portfolia u BiH.

Proces čišćenja mina i kasetne municije se trenutno odvija znatno sporije od dinamike utvrđene državnom strategijom usljed nedostatka finansijskih sredstava koja su trebala biti osigurana iz budžeta vlada na različitim nivoima u BiH.

Povećanje broja žrtava
“Važno je i pružiti podršku najugroženijim stradalnicima od mina i kasetne municije u procesu njihovog oporavka i reintegracije”

Prvi put, nakon tri godine kontinuiranog smanjenja broja minskih incidenata i broja žrtava, u 2011. je došlo do povećanja broja žrtava minskih incidenata. Registrovano je 14 minskih incidenata u kojima su stradale 22 osobe, od čega devet smrtno.

Da bi se ostvario napredak u procesu čišćenja i smanjila mogućnost stradavanja civila od mina i kasetne municije, te ispoštovale obaveze, potrebno je poboljšati i usvojiti zakonodavni okvir koji će, između ostalog, osigurati kvalitetno strateško upravljanje protivminskim aktivnostima.

Neophodno je i podići profil protivminskih aktivnosti kroz povezivanje sa razvojim strategijama i inicijativama, da bi se osiguralo budžetiranje aktivnosti i stvorili uslovi za završetak procesa uklanjanja mina i kasetne municije do 2019, odnosno 2021. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije