Bh. posrtanje prema EU: Zasad ništa od mape puta

Radiosarajevo.ba
Bh. posrtanje prema EU: Zasad ništa od mape puta

Bosna i Hercegovina će vjerovatno ispoštovati rok do 31. oktobra, koji se odnosi na dostavljanje odgovora na upitnik koji je dostavila Evropska komisija, ali uprkos tome ne postoji nikakva šansa da se ispuni rok do kraja novembra za implementaciju kompletne "mape puta", smatraju i političari i analitičari.
Ako do kraja novembra barem uspijemo da se dogovorimo o tekstu amandmana, rokove možemo ispuniti do kraja godine, kaže Lazar Prodanović

Naime, Vijeće ministara BiH je na jučerašnjoj sjednici usvojilo odgovore na upitnik koji je u junu poslala Evropska komisija (EC), a najvažniji rok iz "mape puta", usvajanje amandmana na odluku o slučaju "Sejdić i Finci", treba da bude usvojen do kraja novembra.

Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, kaže da više nije ni formalno moguće usvojiti amandmane do kraja novembra: "Po Ustavu i Poslovniku, javna rasprava o amandmanima kad budu usaglašeni je mjesec dana. Međutim, mislim da je mnogo važnije da do tog roka postignemo konsenzus o tekstu amandmana u kojem ćemo usaglasiti izbor članova Predsjedništva i delegata u Domu naroda."

Najveća kazna...

Parlament BiH
Genjac ne vjeruje da će zbog ovog kašnjenja biti nekih sankcija od strane EU

Kako pišu Nezavisne, Prodanović cijeni kako bi, u slučaju da bude postignut dogovor, bilo moguće "mapu puta" ispuniti do kraja godine, nakon čega će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) stupiti na snagu, što je uslov za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo BiH u EU.

Halid Genjac, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije bh. parlamenta i član SDA, izrazio je zadovoljstvo što je Vijeće ministara usvojio odgovore na upitnike, ali je izrazio razočarenje što "mapa puta" neće biti ispoštovana. "Nema govora da se mogu stići ti rokovi. Rokovi iz Brisela su nepovratno izgubljeni."


"I ovaj rok nije bio uslovljen nekakvim posljedicama u smislu kazni. Kazna je to što na snagu neće stupiti SSP, a samim tim BiH neće podnijeti kandidaturu, a time ćemo izgubiti sredstva iz EU koja bismo u suprotnom dobili. To je najveća kazna", rekao je Genjac.

Darko Babalj, poslanik SDS-a, ističe da briselski rokovi ne bi bili problem kada bi postojao dogovor u vezi s vlasti na nivou BiH. "Konačno treba da počnemo da se dogovaramo da bi građanima bilo bolje. Ako uspijemo stvari raditi na takav način, ni ovaj rok neće biti problem."

Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ BiH, mišljenja je da nedostatak političkog dogovora o formiranju vlasti na državnom nivou i rekonstrukcija vlasti na federalnom nivou usložnjavaju odnose i smanjuju optimizam da je ove rokove moguće sustići.


"Ne vjerujem da će biti sankcija, a najveća sankcija nam je da nećemo moći pokrenuti put da uđemo u zajednicu europskih država, što bi nam trebalo donijeti standarde i bolji život", rekao je Čavara

Mehmed Bradarić, poslanik SDP-a, ističe da bi formiranje nove parlamentarne većine koja bi prioritetno pokrenula rješavanje životnih problema građana ulilo optimizam i u ispunjavanje evropskih obaveza. "Evropski dužnosnici s kojima sam razgovarao sasvim otvoreno rekli su da ne očekujemo ništa od EU ako sami ne uradimo svoj dio posla. Niko neće uraditi posao za nas. Moguće je da nas visoki međunarodni zvaničnici koji dolaze u BiH trznu iz sna i natjeraju da počnemo da radimo. Mi se sada ponašamo kao da je to za njihovo dobro, a ne za naše."

Put je blokiran

Ivica Ćavar, član Centara civilnih inicijativa koji prati rad bh. institucija, ocjenjuje da je evropski put BiH potpuno blokiran:

"Zbog nepostojanja potrebne suglasnosti u vezi s ključnim pitanjima za budućnost BiH od strane najvažnijih 'donositelja' odluka u našoj zemlji, te nedovoljne spremnosti političkih lidera za neophodno traženje kompromisa, kao jedinog mogućeg izlaska iz postojeće 'pat pozicije', već duže razdoblje je europski put naše zemlje skoro potpuno blokiran, uz podsjećanje da je izgubljeno vrijeme teško ili skoro nemoguće nadoknaditi, a građani BiH su najveći i jedini gubitnici."


Renzo Daviddi

Delegacija EU u BiH nada se da će vlasti BiH uskoro dostaviti odgovore na upitnik koji je Evropska komisija proslijedila liderima BiH na sastanku na visokom nivou u junu u Briselu, rekao je juče Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije. Govoreći o ispunjavanju "mape puta", Davidi je upozorio da je već prošao rok određenom broju obaveza i "mape".

Međutim, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je nakon jučerašnje sjednice da je završio sve obaveze definisane u "mapi puta", rekao je. Bevanda je tokom sastanka sa delegacijom Evropskog parlamenta, koju predvodi Eduard Kukan, rekao da, uprkos tome što je u toku prekompozicija vlasti u BiH, Vijeće ministara BiH ima sve uslove za rad, objavile su Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije