Bh. političari već odbacili mogućnost dogovora u Madridu?

Radiosarajevo.ba
Bh. političari već odbacili mogućnost dogovora u Madridu?

Španija, koja je početkom ove godine preuzela predsjedavanje EU, mogla bi organizovati novi krug razgovora o ustavnim promjenama i ubrzanju evropskog puta BiH, započetih u Butmiru prije nekoliko mjeseci.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je da sumnja da će ići u Madrid na nastavak razgovora o ustavnim promjenama u BiH, prenosi Srna.

"Sumnjam da će uopšte doći do tog sastanka, iako se najavljuje za sredinu februara", rekao je Tihić i dodao da nema ni potrebe ići na taj sastanak, ukoliko se ne obezbjede mehanizmi koji će učesnike eventualnih razgovora "ubijediti" ili jednostavno natjerati da zajednički dođu do nekog kompromisa.

Tihić je ocijenio da je očito da kod domaćih lidera ne postoji spremnost da se dogovaraju, tako da se može samo dobiti repriza još jednog neuspjeha, poput aprilskog, prudskog, ili butmirskog.

"To bi djelovalo jako negativno", rekao je Tihić za "Oslobođenje".

Radmanović: Butmirski paket vodi u propast

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske /RS/ Nebojša Radmanović izjavio je da sastanak lidera političkih partija i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sa predstavnicima međunarodne zajednice u Madridu ne može uspjeti ako je polazna osnova prepakovani butmirski paket.

"O tom paketu više nema potrebe razgovarati jer ga je od svih lidera prihvatio jedino Sulejman Tihić. Insistirati na nečemu što niko neće da prihvati je smiješno i može samo dodatno da poremeti situaciju", rekao je Radmanović "Euroblicu", prenijela je Srna.

Prema njegovim riječima, pravi potez međunarodne zajednice bio bi da se razgovara ne samo o ustavnoj reformi, već i koracima prema EU i ispunjavanju obaveza iz rezolucija Vijeća za provedbu mira /PIK/, o preostalim uslovima, poput imovine, kako bi OHR doživio transformaciju.

"Moguće je dogovoriti nešto o raspodjeli imovine, ali bi tu OHR trebalo da ostane po strani, jer je svojim popisom napravio samo problem. Čini mi se da pojedinci iz međunarodne zajednice, kada se mi približimo dogovoru, naprave problem kako bi ostali što duže u BiH", naveo je Radmanović.

"Hoće li NATO nas"

Mogući referendumu o ulasku BiH u NATO, Radmanović je ocijenio nepotrebnim jer, kako je rekao, BiH još nije blizu tom savezu.

"Sada raspravljati o tome hoćemo li u NATO ili ne, a da pritom ne znamo hoće li NATO nas - nije primjereno. Nemam ništa protiv toga da se prije samog ulaska u savez organizuje referendum o tome", smatra Radmanović.

Čović: Nema dogovora u izbornoj godini


Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović već se ranije izjasnio da podržava nastavak razgovora, ali je više nego sumnjičav u pogledu toga šta je realno moguće dogovoriti, prenijela je Srna.

"Treba pozdraviti zainteresovanost EU za BiH. To je veoma bitno i mene sve to veseli. Očito je da međunarodne zajednica i dalje želi aktivno djelovati u BiH. Bilo kakva inicijativa koja dođe od Španije biće podržana sa naše strane. Pitanje je koliko mi realno možemo učiniti u vezi sa ustavnim promjenama. Vjerujem da o tome nema dogovora u izbornoj godini", smatra Čović.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije