Balkan – praznina u srcu Evrope

Radiosarajevo.ba
Balkan – praznina u srcu Evrope

Stabilizacija zapadnog Balkana je u velikoj mjeri postignuta, ali reforme u ovim zemljama još uvijek moraju biti implementirane kako bi države postale punopravne članice Evropske unije, kazao je danas u Sarajevu generalni direktor za proširenje Evropske komisije Stefano Sannino.

U Sarajevu otvoren tradicionalni susret za mir

Sannino je, piše agencija Fena, učestvovao u u panelu o temi "Balkan i Evropa" u okviru Svjetskog susreta za mir koji se u Sarajevu održava u organizaciji Zajednice Sant'Egidio; ovaj panel bio je jedan od devet danas planiranih u okviru Tradicionalnog svjetskog mirovnog susreta "Naša je budućnost živjeti zajedno - religije i kulture u dijalogu" koji će biti zatvoren večeras molitvama za mir na više lokacija i završnom ceremonijom u Domu Oružanih snaga BiH

Podsjetio je da su pregovori o pristupanju Hrvatske i EU okončani, da su pokrenuti pregovori sa Crnom Gorom ove godine, kada je u pitanju Srbija napravljeni su značajni koraci naprijed te je dodao da se stvari za zemlje Balkana odvijaju u pravom mjeru iako se ti procesi ne odvijaju planiranom brzinom.

„Da bismo ubrzali ova kretanja počeli smo primjenjivati personalizirani pristup na osnovu specifičnih potreba svake regije. U toku su pregovori s BiH, a počelo se razgovarati i s Kosovom“, istaknuo je Sannino.


Stefano Sannino

Jedan od uvodničara današnjeg panela bio je i prodekan Kardinalskog zbora Svete stolice Roger Etchegaray koji je balkansko područje nazvao velikom prazninom u srcu Evrope, a zbog toga se u EU osjeća nedostatak Balkana... Poručio je da će EU postati bogatija za jednu članicu od jula 2013. godine, ali će ostale zemlje regije ostati na dugoj listi čekanja za takvu priliku, pozivajući Evropu da „ohrabruje i podržava Balkan u tom smislu“.

I Etchegaray je podsjetio na probleme država Balkana uzimajući za primjer Makedoniju koja godinama vodi spor s Grčkom, naglašavajući da se radi o zemlji koja "nema ni ime ni zastavu", a posebno se osvrnuo na ratove u prošlom vijeku na Balkanu podsjećajući na genocid izvršen u Srebrenici.


Roger Etchegaray

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović govorio je danas o pozitivnim pomacima kojima je krenula ova zemlja. Naglasio je kako je izuzetno važno da Evropska unija svakoj zemlji pojedinačno pruži jednaku šansu i individualan tretman, dodajući da su zajednički interesi poštivanje temeljnjih ljudskih prava, borba protiv organiziranog kriminala i zaštitna pravne države.

Poručio je da prostor zapadnog Balkana nije više nestabilan, ali da se suočava s problemima koje je potrebno rješavati, navodeći da je Crna Gora dobar primjer te da bi njen put trebao biti ubrzan kako se ne bi obeshrabrilo javno mnijenje u evropskom entuzijazmu. Istaknuo je da je i za ostale zemlje veoma važan dijalog kojim bi se mogli prevazići svi problemi.


Filip Vujanović

Tokom ovog panela, na nepostojanje alternative EU za zemlje Balkana podsjetila je i zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić - Babić, ističući da je BiH spremna prevazići probleme budući da je u posljednjih 150 godina preživjela tri rata, ali da je za to potrebno više opredjeljenosti i političke volje. Kazala je da će na BiH veliki uticaj imati ulazak Hrvatske u EU, ali da se to treba razumjeti i kao poticaj da BiH odlučnije krene naprijed budući da s Hrvatskom imamo najdužu granicu.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir kazao je danas da je BiH, za njene stanovnike, sveto tlo s obzirom na količinu krvi prolivene na ovim prostorima. Istakao je da BiH osim geografski, želi i politički biti dio EU, ali nedostaje jačeg angažmana Evropske unije, prenijela je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije