Kome je trebala utakmica sa Hajdukom?

Radiosarajevo.ba
Kome je trebala utakmica sa Hajdukom?


Nogometni klub Željezničar ove godine slavi devedeset godina postojanja.

Isplaniranu organizaciju proslave poremetila je, kako je za Radiosarajevo.ba ranije izjavio Sabahudin Žujo, predsjednik tima sa Grbavice, suspenzija Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine i svih klubova u našoj zemlji.

U sklopu proslave dosad je Željezničar odigrao samo prijateljski meč 25. marta sa zagrebačkim Dinamom, a bilo je planova da to učine i sa nekim turskim klubovima, i sa nekim od klubova iz Zapadne Evrope.

Prije godinu dana Plavi su uveličali proslavu 99 godina postojanja Hajduka, te su se ovaj put sa Grbavice očigledno željeli odužiti Splićanima za gostoprimstvo.

Termin za odigravanje te prijateljske utamice, očigledno, nije bio dobar. Proteklih mjeseci u BiH vlada neka vrsta huligansko-nacionalističkog virusa koji eskalira na utakmicama gdje igraju timovi iz sredina sa različitim nacionalnim strukturama stanovništva. To je barem svima jasno. Redali su se neredi na utakmicama Slavija - Sarajevo, Željezničar - Zrinski, Leotar - Sarajevo, Borac - Željezničar, Zrinjski - Velež....

Utrčavanje navijača na teren novi trend na bh. terenima

U jednoj takvoj negativnoj atmosferi koja vlada u zraku od mora do Save, od Drine do Une, pozvati Hajduk da gostuje na Grbavici bilo je igranje sa vatrom.

Hajduk je klub svijetle tradicije i jedan od najuspješnijih klubova sa prostora bivše Jugoslavije, ali njihovi navijači su također poznati u svijetu, ali u potpuno drugom svjetlu.

Torcida, kako se nazivaju navijači ovog splitskog kluba, je najstarija navijačka skupina u Evropi, a poznati su i po tome što su skloni neredima velikih razmjera. Hajduk ima i veliku grupu navijača u Bosni i Hercegovini što je moralo biti upozorenje organizatorima, ali i policiji koja je očigledno napravila propuste u utakmice na Grbavici.

Prijateljski spektakl pretvoren u huliganski užas (FOTO)

Neredi su vjerovatno bili dobro isplanirani. Gostujući navijači, i to onaj dio koji nije bio najavljen, na stadion su došli nekoliko sati ranije. Koristeći propuste u osiguranju, huligani su napali desetak navijača Željezničara koji su postavljali koreografiju za proslavu 90 godina postojanja kluba.

Sukobi su se ubrzo prenijeli van stadiona gdje je bila veća skupina navijača Željezničara navijačkim žargonom rečeno "branila čast kluba". Za mnoge je očito bilo više od toga, pa je tako napetost porasla s obje strane. U tom je kontekstu znakovito ono što je jedan navijač Željezničara kazao po završetku susreta: "Grbavicu su srušili jednom i neće više nikada", aludirajući na ratna dešavanja početkom devedesetih godina kada je ovo sarajevsko naselje bilo okupirano.

Kako se mogao napraviti propust u organizaciji jednog ovakvog susreta i ko je kriv?

Podsjećanja radi, ti isti navijači Bilih su 1987. godine zbog divljanja svome klubu donijeli dvije godine suspenzije igranja na evropskih utakmica. Dobro, to je bilo davno, ali se onda prisjetimo događaja iz bliske prošlosti i nereda Splićana i talijanske policije u Genoi, ili sukoba u Žilini sa slovačkom policijom, te navijačkih sukoba u St. Petersburgu. Nema potrebe pominjati pojedinačne i česte sukobe navijača Hajduka i Dinama.

Ko će odgovarati zbog sramote koja se dogodila na Grbavici i istoimenom stadionu? Kako su zaštitarska agencija i policija uopšte dopustili da konkurentske navijačke skupine dođu u kontakt na stadionu? Još veći problem je kako se moglo desiti da se sukobi prenesu na ulice?

Nadajmo se da je ovo posljednji poziv nadležnim organima u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine koji će propuste u organizaciji utakmica kažnjavati znatno većim novčanim kaznama nego što je to do sada bio slučaj.

Rijetko koji stadion u BiH ispunjava uslove UEFA-e i FIFA-e. Nogometni savez naše zemlje morao bi se pozabaviti ovim pitanjem, ali ne samo radi evropskih utakmica, već prvenstveno radi sigurnosti igrača i navijača na utakmicama.

Iz ove neodigrane utakmice treba izvući pouku.

Ako se hoće igrati utakmice s klubovima iz regije, ako se razmišlja o organiziranju neke vrste regionalne lige, onda, prije svih aktivnosti, najviše energije, novca i drugih resursa treba uložiti na sigurnost! Analiziranje motiva izazivanja navijačkih nereda neće zaustaviti nerede.

Sigurnost najveća prepreka regionalne lige
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije