Žrtva porodičnog nasilja: Sklanjala sam djecu da ne gledaju kako me tuče

J. Ć.
Žrtva porodičnog nasilja: Sklanjala sam djecu da ne gledaju kako me tuče
Foto: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba / Sigurna kuća

 "Dvanaest godina sam u braku. Imamo troje djece. Razlog zbog kojeg sam otišla je nasilje.  Najprije psihičko nasilje koje mi je teže padalo nego fizičko, ljubomora, zatim je uslijedila zabrana viđanja s porodicom, prijateljicama. Nije mi dozvoljavao da pronađem posao, provjeravao je telefonske pozive, poruke, Facebook. Ubrzo je uslijedilo i fizičko zlostavljanje. Sjećam se, dobila sam batine od kojih nisam mogla hodati niti sjediti“, priča  jedna od žrtava nasilja u porodici.

Ova gospođa trenutno je smještena u Sigurnoj kući,  utočištu za žene i djecu - žrtve porodičnog nasilja.  U Bosni i Hercegovini  djeluje devet sigurnih kuća, a sve su uvezane u Sigurnu mrežu koja ima i svoj SOS telefon za žrtve nasilja: u  FBiH 1265 i u RS 1264.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba  naša sugovornica se nerado prisjeća 12-godišnje agonije koju je proživjela. Kaže na je najteže bilo donijeti odluku da  napusti porodični dom i zamijeni ga krevetom u skloništu.

Pokušala je poboljšati situaciju u braku i to samo zbog djece kako bi imala porodicu na okupu.

"Pokušala sam spasiti brak zbog djece. Osim toga znala sam da nemam gdje otići, nezaposlena sam, nemam podršku“, govori naša sagovornica.

Njena djeca godinama su odrastala uz scene užasa koje se dešavalo u porodičnom domu,  mjestu  koje bi trebalo predstavljati sigurno okruženje.

"Djeca su prisustvovala uvijek svađama i svaki put bi plakali. Trudila sam se da, kada predosjetim da će doći do neke veće svađe, odvedem ih u sobu da ne gledaju

Plašila se, kao i većina žrtava nasilja, učiniti prvi korak, no, kada je shvatila da samo produžava svoju agoniju, hrabro je zakoračila i potražila pomoć.

"Odlučila sam se prijaviti sigurnoj kući prije pet mjeseci  kada sam vidjela da svađe i napadi ne prestaju i da time ne činim dobro ni sebi niti svojoj djeci. Obratila sam se prvo svojoj prijateljici koja me je saslušala, podržala i rekla da se moram obratiti sigurnoj kući. Učinila sam to odmah. U sigurnoj kući sam već pet mjeseci s djecom i konačno mogu reći – sigurna sam“, ističe ona.

Svim ženama poručuje da nasilje prekinu odmah na početku, jer svaki sljedeći put je teže:

"Poručila bih svim ženama da ne trpe nikakovo nasilje. Dakle, kada uoče prve znakove, čak i ako ste u vezi a ne u braku, prekinite na vrijeme, jer od jednog šamara ide drugi. Nema potrebe da trpe, ima postoji pomoć a i ustanova koja koja se brine za žrtve nasilja u porodici“, poručuje naša sagovornica.

Nisi kriva / Ciklični krug nasilja nad ženama 

Ova hrabra žena kaže kako joj je u sigurnoj kući  dobro.

"Osjećam se dobro. Ovdje su i druge  majke s djecom. Djeca se druže, igraju i što je najbitnije, svi smo sigurni“, zaključila je na kraju razgovora žrtva nasilja u porodici.

Fondacija lokalne demokratije radi sa sigurnim kućama na području cijele Bosne i Hercegovine.

Za sve one kojima je potrebna pomoć na raspolaganju su  SOS telefoni: u FBiH 1265 i u RS 1264.

Šta mogu poduzeti žrtve nasilja u porodici

Pozvani ste da progovorite o nasilju, jer ako o nasilju iskreno ne progovorimo, nikad neće prestati! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije