Nobel / Prestižnu svjetsku nagradu do sada dobila 822 muškarca, a samo 48 žena

08. 03. 2017. u 11:25:00 Anadolija

Shares: 0

Jednu od najprestižnijih nagrada na svijetu, Nobelovu, u posljednjih 116 godina dobilo je 48 žena.

Nagrada koja se dodjeljuje iz fonda Alberta Nobela od 1901.

Nobelovom oporučnom voljom namijenjene su onim pojedincima ili organizacijama koji su stekli najveće zasluge na području fizike, hemije, medicine ili fiziologije, književnosti te mirotvorcima koji su pridonijeli razumijevanju među narodima, miru i razoružanju.

Nagradu dodjeljuju Kraljevska švedska akademija, Karolinški medicinsko-hirurški institut, Švedska akademija i Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade.

Prestižnu nagradu do sada su dobila 822 muškarca, odnosno 48 žena koje su dobile 16 nagrada za mir, 14 za književnost, 12 za medicinu ili fiziologiju, četiri za hemiju, dvije za fiziku i jednu za ekonomiju.

Jedina žena koja je dobila Nobelovu nagradu dva puta

Naučnica Marie Curie je prva dobitnica Nobelove nagrade i jedina žena koja je prestižnu nagradu osvojila dva puta. Prvu nagradu dobila je 1903. godine za fiziku, a 1911. godine za hemiju. Ona je otkrila radioaktivnost. Zbog toga što je Curie nagradu osvojila dva puta, ženama je dodjeljeno ukupno 49 nagrada.

Najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir

Aktivistica Malala Yusufzai najmlađa je osoba koja je osvojila Nobelovu nagradu za mir 2014. godine kada joj je bilo svega 17 godina. Izjavila je kako će nagradu od osam miliona kruna (oko 641.000 eura) pokloniti školama u Pakistanu. Fond koji nosi njeno ime nastavlja realizirati projekte kako bi djevojčice u zemljama u razvoju mogle pohađati u školu. Dobitnica Nobelove nagrade Malala Yusufzai napadnuta je 9. oktobra 2012. godine autobusu kojim se vraćala iz škole. Maskirani mušarac je ušao u autobus i djevojku pitao za ime, nakon čega je otvorio vatru na nju. Malala je ranjena u glavu, vrat i rame. Hospitalizirana je, a nedugo nakon napada prebačena je na liječenje u Veliku Britaniju. Liječenje je završila 2013. godine, nakon čega se sa porodicom preselila u Birmingham i tu nastavila školovanje.

Prva žena u arapskom svijetu koja je dobila Nobelovu nagradu za mir

Tawakkol Abdel-Salam Karman prva je žena koja je u arapskom svijetu dobila Nobelovu nagradu za mir. Nagrada joj je dodjeljena 2011. godine zbog doprinosa u jačanju uloge žene u društvu. Selma Lagerlof je 1909. godine dobila Nobelovu nagradu za književnost i postala prva žena i prva švedska književnica kojoj je to pošlo za rukom. Biohemičarka Gerty Theresa Cori Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu. zajedno s suprugom Carlom Ferdinandom Corijem i fiziologom Bernardom Albertom Houssayom dobila je 1947. godine.

Prva žena iz Afrike koja je dobila Nobelovu nagradu za mir je Wangari Maathai. Nagradu je dobila 2004. godine zbog doprinosa u održivom razvoju, demokratiji i miru. Virolog Francoise Barre-Sinoussi Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu dobila je 2008. godine za rad na prepoznavanju virusa HIV. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA