Znate li kojih 8 država još ne priznaje Bosnu i Hercegovinu?

10
N. Žunić
Znate li kojih 8 država još ne priznaje Bosnu i Hercegovinu?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zastava povodom Dana državnosti BiH

Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država od 3. marta 1992. godine, a trenutnom ustroju se nalazi od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 14. decembra 1995. godine. Ipak, da li ste znali da još postoji zemalja koje našu državu ne priznaju? 

Tačnije, radi se o osam država s kojima Bosna i Hercegovina nema uspostavljene diplomatske odnose. Također, vrijedi spomenuti i da postoji određen broj drugih država s kojima BiH nema diplomatske odnose, ali se radi o limitirano priznatim, ili nepriznatim državama.

Jedna od njih je i u našem susjedstvu, a radi se o Kosovu. Naša zemlja službeno ne priznaje nezavisnost Kosova, pa tako (još) nisu uspostavljeni odnosi između ove dvije zemlje.

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

Što se tiče osam država koje nisu priznale Bosnu i Hercegovinu, ovdje se radi o punopravnim članicama Ujedinjenih nacija, što je globalno prihvaćen kriterij za postojanje jedne države. Tako je BiH 'stala na mapu' punopravno priznatih država tek kada je zastava naše zemlje zavijorila pred glavnom zgradom UN-a u New Yorku, što se desilo 22. maja 1992. godine, iako je postala nezavisna još 2 i pol mjeseca prije toga. 

Osam država koje i 32 godine nakon priznanja naše zemlje još nemaju diplomatske odnose s BiH su: Papua Nova Gvineja, Butan, Lesoto, Madagaskar, Nauru, Palau, Kiribati i Centralnoafrička Republika.

Hrvatsku još nisu priznale četiri države: Znate li koje?

Hrvatsku još nisu priznale četiri države: Znate li koje?

Vrijedi reći da je ova lista imala dvocifren broj država prethodne godine. Ipak, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je uspjelo da dogovori uspostavljanje odnosa s Mikronezijom i Tongom, dvije ostrvske zemlje u relativnoj blizini Australije i Novog Zelanda. 

Vrijedi istaći i da je veliki broj država priznalo Bosnu i Hercegovinu i prije službenog priznanja naše zemlje. Naravno, prva je bila Bugarska, a službeno priznanje naše zemlje je iz Sofije stiglo već 31. januara 1992. godine. Samo šest dana kasnije, 6. februara, uslijedilo je priznanje Turske. 

U martu su uslijedila još tri priznanja - Španija, 12. marta; Libija, 17. marta; te Iran, 31. marta 1992. godine. Pravi 'boom' priznanja se desilo u aprilu - čak 37 zemalja je priznalo nezavisnost Bosne i Hercegovine u četvrtom mjesecu 1992. godine, a još 16 je to uradilo u maju, kada je naša zemlja i službeno priznata kao članica UN-a. 

Što se tiče susjednih zemalja, diplomatski odnosi su uspostavljeni najprije s Hrvatskom, još 7. aprila 1992. godine. Dva dana kasnije, odnosi su uspostavljeni i sa Slovenijom, 9. aprila, a u ovom mjesecu je još ovoj 'listi' dodana i Makedonija, i to 26. aprila. 

Iz poznatih razloga, Srbija i Crna Gora su bile posljednje. Sa obje zemlje, koje su tada bile dio SR Jugoslavije, uspostavljeni su diplomatski odnosi 14. decembra 1995. godine, na dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Domovino, sretan ti 25. novembar, Dan državnosti!

Domovino, sretan ti 25. novembar, Dan državnosti!

Vrijedi još istaći da je Bosna i Hercegovina dobila 'najbitnije' priznanje, ono iz Washingtona, 8. aprila 1992. godine, kada su Sjedinjene Američke Države i službeno priznale nezavisnost Bosne i Hercegovine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije