Znate li kada dijete morate odvesti doktoru a kada ne

E.B.
Znate li kada dijete morate odvesti doktoru a kada ne
Povišena temperatura kod djece, bez obzira na to je li riječ o novorođenčetu ili predškolskom djetetu za roditelje je uvijek razlog zabrinutosti.

I koliko god doktori pokušavali objasniti da često nema mjesta panici, neki roditelji će već nakon prvog mjerenja biti u čekaonici ambulante. To, smatraju pedijatri nije dobro jer se dijete s ionako lošim imunitetom izlaže novom vidu zaraze.

Doktorica Enisa Mulalić, predsjednica Udruženja pedijatara KS-a, savjetuje kako je najbolje izdržati tri dana prije nego se posjeti doktor, no postoje situacije kada je odlazak pedijatru neodložan.

"Kada su u pitanju novorođenčad i mlađa dojenčad, pogotovo do šest mjeseci, povišena tjelesna temperatura zahtijeva pregled pedijatra.

Međutim kada se radi o većem djetetu, djetetu iznad dvije godine tada posjet pedijatru može sačekati do tri dana. To su situacije kada dijete uz povišenu tjelesnu temperaturu nema simptome povraćanja, obilnih proljeva koji bi doveli do stanja dehidriranosti, kada nema kašalj praćen otežanim disanjem kada je nakon obaranja tjelesne temperature dijete raspoloženo, igra se i jede.

Dakle, kada je opće stanje djeteta dobro mimo temperature koja se može obarati, takva situacija treba pričekati. Međutim, ako traje i četvrti dan, trebalo bi posjetiti pedijatra."

Doktorica Mulalić savjetuje roditeljima da djecu dok su bolesna ne dovode u kolektiv. Virusne infekcije ne prenose se samo dodirom nego i zrakom, a kako su vrtići zatvoreni bolest jednog djeteta može se lako raširiti i kod druge djece i tada se viroza vrti u krug.

Osim liječenja bolesne djece, važan segment pedijatrije je preventivni dio i on bi trebao obuhvatiti više od 50 posto rada, naglašava naša sagovornica.

"Kada su djeca primarno zdrava, dolaze na redovne sistematske preglede, vakcinacije... Prati se rast i razvoj djece, prati se neurološki pregled. Na sistematskim pregledima pedijatar uočava kod neke djece anemiju. Postoje djeca koja dobiju profilaksu za anemiju. To su pretežno nedonoščad, blizanci, djeca koja su hranjena kravljim mlijekom... Nije rijetkost i da se upravo tada otkrije šum na srcu koji je i uzrok anemije.“

Kako jačati imunološki sistem

Imunitet djeteta postiže se zdravim načinom života, naglašava doktorica Mulalić.

„Kada počinjemo od novorođenčke dobi preporuka je dojenje. Adekvatna adaptirana formula je na drugom mjestu ako dojenje nije moguće. Pravilno uvođenje dohrane, koja mora biti raznovrsna bogata vitaminima i mineralima. Dijete treba imati dovoljno sna, a posebno je važno ne izlagati djecu stresu. Roditelji često prenose nervozu na svoju djecu, to mi često primjećujemo u našim ambulantama.“

Zakonska obaveza svakog roditelja je da prati kalendar vakcinacije redovno vakciniše svoje dijete, što je, kaže Mulalić, još jedan način da se zaštiti dijete od pojedinih bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije