Zemina Vehabović uz Svjetski dan Roma: Svakodnevno trpimo razne vrste nasilja i diskriminacije

3
I. M.
Zemina Vehabović uz Svjetski dan Roma: Svakodnevno trpimo razne vrste nasilja i diskriminacije
Foto: Radiosarajevo / Zemina Vehabović

Svake godine 8. aprila se obilježava Svjetski dan Roma, a pogovom toga smo razgovarali sa Zeminom Vehabović, predsjednicom udruženja Centar za majke "Nada" Kakanj koje je osnovano 2010. godine. 

Zemina Vehabović je i članica ženske romske mreže od samog njenog osnivanja te se već godinama bori za prava Romkinja, ali i svih drugih žena. 

"Radili smo kampanju od 8. marta do 8. aprila i završava se obilježavanje Svjetskog dana Roma", rekla je Vehabović za portal Radiosarajevo.ba

Za nekoliko sati vanredno zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a: Obratit će se Schmidt i Cvijanović

Za nekoliko sati vanredno zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a: Obratit će se Schmidt i Cvijanović

Kazala je da bez obzira na to koliko god se trude, pripadnici romske populacije svakodnevno trpe razne vrste nasilja i diskriminacije te je kazala da i izuzetno veliki broj žena Romkinja doživljava nasilje u porodici.

"Susrećemo se stalno sa diskriminacijom, pogotovo u institucijama. Kada dođu Romkinje koje su nepismene, kažu im: 'Jao, molim te izađite, smrdite' i tako dalje. I stalno trpe predrasude, nasilje, toga ima i u porodici", navela je Zemina Vehabović.

Femicid
Foto: Radiosarajevo: Femicid

Istakla je da živi u zajednici koja broji blizu 150 stanovnika, a samo na području Kaknja živi blizu 3.000 Roma i Romkinja.

Na naše pitanje o tome da li se vidi napredak kada je u pitanju stanje prava Roma i Romkinja u Bosni i Hercegovini u toku proteklih godinu dana, Zemina Vehabović je odgovorila da se ipak vidi mali pomak.

"Naš je cilj da što više Roma i Romkinja uđe u obrazovni sistem. Jako je bitno da naša romska djeca, koja su jako kvalitetna i pametna, počnu da se kvalitetnije školuju. Ima sve više onih koja se obrazuju na srednjem i višem nivou, koja idu na fakultet. Imamo poboljšanje stvarno, a ovo je jako bitno, pogotovo za romsko društvo", pojasnila je Vehabović. 

Femicid još uvijek nije zasebno krivično djelo u Bosni i Hercegovini

Femicid još uvijek nije zasebno krivično djelo u Bosni i Hercegovini

Svjesni smo da u društvu postoje brojne predrasude o Romima i Romkinjama sa kojima se bore pripadnici nevladinih organizacija. Međutim, zbog brutalnih ubistava i slučajeva femicida u BiH, organizacije posebnu pažnju posvećuju ne samo romskoj populaciji, već svim ženama, među kojima su naravno i Romkinje.

"Teško je govoriti o tome kako pomoći društvu da pređe preko predrasuda o Romima kad društvo ima puno drugih problema i nalazi se u teškoj situaciji. Na društvenim mrežama vidimo da djeca nestaju, muževi ubijaju žene. To je jako teško. Ubijaju mlade ljude, ženu koja je bila u kafiću. I mi radimo na tome, na području Federacije BiH mi se borimo da ne bude nasilja i ubistava, ali sve više i više je takvih slučajeva", rekla je predsjednica udruženja.

Zemina Vehabović
Foto: Radiosarajevo: Zemina Vehabović

Ova tema ima poseban značaj za Zeminu Vehabović jer, kako je rekla, i sama je pretrpjela nasilje u porodici.

"Ja sam ta osoba koja je pretrpjela nasilje u porodici, ne od svog supruga. Nisam znala kome da se obratim. Ali kada sam ušla u nevladini sektor, naučila sam mnogo toga i sada znam kome se treba obratiti u takvim slučajevima, s kim da razgovaram. Tako mi sad prenosimo svoja znanja na omladinu, na djecu i na svoje građane", zaključila je Zemina Vehabović.

Romi su svakodnevno diskriminirani, ali zahvaljujući borbi i dugogodišnjem radu aktivista poput Zemine Vehabović i brojnih drugih hrabrih žena, svake godine vidimo male pomake, sve više romske djece se obrazuju, uče da štite svoj identitet, uče šta su to njihova prava te kako da zahtijevaju da se ta prava poštuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije