Željko Trkanjec o drami u Afganistanu: Kad korupcija pojede državu – dođu talibani

4
Radiosarajevo.ba
Željko Trkanjec o drami u Afganistanu: Kad korupcija pojede državu – dođu talibani
Foto: EPA-EFE / Talibani u Kabulu

Dramatične slike dolaze ovih dana iz Afganistana. Snimci ljudi koji u očaju pokušavaju napustiti zemlju pred nadiranjem talibanskih boraca, nesretnika koji padaju sa američkih aviona obišli su svijet i podsjetili na pad Saigona u aprilu 1975. godine.

Piše: Faruk Vele

Ovi događaji predstavljaju dio zaostavštine bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je ostavio Joeu Bidenu da "vadi vruće afganistansko kestenje".

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Kraj jedne ere

No, koliko je stvarno do Amerike i međunarodnih aktera, a koliko do domaćih korumpiranih elita koje su vjerovale da će "vanjski faktor" vječno brinuti o njihovoj državi, tačnije vlasti, dok oni pune vlastite džepove svojih sinova i unika.

Poznato?

"Završila se era", kaže za portal Radiosarajevo.ba ugledni hrvatski vanjskopolitički analitičar i glavni urednik vanjskopolitičkog portala euractiv.hr Željko Trkanjec.

Ali ona, dodaje Trkanjec, nije završena kaotično, iako stanje u Kabulu jest kaotično.

"Ali, takvo je u svakoj državi u kojoj dolazi do prevrata. Sjetimo se Egipta u doba Arapskog proljeća, Libije... SAD je ispunio obećanje. Napustio je Afganistan. Glavni krivci za sadašnje stanje nisu ni SAD ni NATO niti bilo koja druga država čiji su vojnici ili stručnjaci u ovih 20 godina bili u Afganistanu i nudili svoje znanje i usluge kako bi poboljšali životne uvjete ondašnjeg stanovništva, pa tako ni BiH ni Hrvatska.

Željko Trkanjec - undefined

Foto: HRT: Željko Trkanjec

Nisu ni Rusija ni Narodna Republika Kina, pa čak ni Pakistan ili Indija. Krivci su Hamid Karzai i Ashraf Ghani, afganistanske elite koje su bile uvjerene da će do vječnosti trajati gotovost SAD-a, NATO-a i ostalih da im osiguravaju vlast", kaže Trkanjec za Radiosarajevo.ba.

Ghani na izborima pobijedi Abdulaha Abdulaha, ali ovaj se tome usprotivi pa postane potpredsjednik - da se ne bi ljutio, podsjeća naš sagvornik na afganistanske krize vlasti.

"Takav su obrazac demokracije nudili javnosti koja dobro shvaća kako sustav treba izgledati. Korupcija, to zlo svih zala koje onemogućava razvoj društva (mi to sada dobro vidimo u Zagrebu kad se otkrivaju korupcijske mreže bivšeg gradonačelnika čije ime neću ni spomenuti), onemogućilo je da se dobri projekti UN-a - da, UN je bio vrlo aktivan u Afganistanu - privedu kraju jer lokalne se vlasti nisu trudile nastaviti na tim temeljima jer im se to nije dalo. Čemu? Oni sjede u zaštićenom dijelu Kabula, uživaju sve povlastice i računaju da će ih SAD i Zapad vječno čuvati", objašnjava naš sagovornik.

Uloga Kine

Kako kaže, još je bivši američki predsjednik Barack Obama shvatio da to ne vodi dobru.

"Donald Trump je donio raspored povlačenja i Joe Biden ga je proveo s malim izmjenama. I sad se svi u Afganistanu čude. A po svijetu pričaju o porazu SAD-a. Kako je poraz kad su otišli kad su odlučili?

Razumljiv je strah afganistanske javnosti jer povijesno iskustvo talibana je bilo pogubno. Ali, vremena se mijenjaju, talibani su sklopili ugovore s Narodnom Republikom Kinom o eksploataciji ruda. Kinu ne brinu ljudska prava, ali neće dopustiti da se ondje ukotve terorističke skupine jer bi se mogle prelitit na Xinjiang, pokrajinu u kojoj većinu stanovnika čine muslimani", procjenjuje Trkanjec.

Podvlači kako Kini neće odgovarati ni nestabilnost jer uz nju nema profita.

"Peking ništa ne radi ako ne vidi profit. Nestabilnost ne želi ni Iran. Talibani stalno viču da ne žele izolaciju. Da žele priznanje. I odnose sa svijetom. Svjesni da će imati velikih problema u odnosu s lokalnim plemenima i pokrajinskim vlastima. Ako stave u prvi plan ukidanje stečenih prava žena i djevojčica, a ne kreiranje održive i uključive vlasti, unaprijed su poraženi. Ne djeluju mi tako lakovjerni", zaključio je Trkanjec.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije