Zanimljiv godišnji izvještaj o radu Tužilaštva KS: Je li gorući problem Sarajeva - drogiranje?

4
A. Kapo
Zanimljiv godišnji izvještaj o radu Tužilaštva KS: Je li gorući problem Sarajeva - drogiranje?
Foto: Nezavisne / Droga / Ilustracija

"Oduzet paketić marihuane", "Zatečen sa džointom", "Pronađen kanabis", samo su neki od naslova koji skoro svakodnevno pune stupce rubrike crna hronika.

U ovakvim slučajevima obično se radi o manjim količinama droge - takozvanom paketiću, mjerenom u svega nekoliko grama, koju takve osobe koriste isključivo za "lične potrebe". Ukratko - riječ je o takozvanim konzumentima i uživaocima narkotika.

Za one manje upućene, takve osobe, ukoliko ih policija zatekne sa nedozvoljenim supstancama ili prilikom konzumiranja istih, sumnjiče se za krivično djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Skoro sve bh. policijske agencije najviše hapšenja imaju upravo za ovo krivično djelo, jer građani, pogotovo mlađa populacija, sve više, nažalost, ulaze u mračni svijet narkomanije. Svakodnevni policijski bilteni ovo sve i potvrđuju.

Godišnji izvještaj

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu nedavno je objavilo godišnji izvještaj o radu, koji je izuzetno zanimljv, ali i istovremeno zabrinjavajući.

Gledajući strukturu podignutih optužnica iz nadležnosti općeg kriminaliteta u 2022. godini, a u koji spada i krivično djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, može se zaključiti da se građani bh. prijestolnice sve više - drogiraju te da je ovo trenutno možda i gorući problem Kantona Sarajevo.

U prošloj godini ubjedljivo najviše optužnica podignuto je upravo zbog posjedovanja narkotika. Radi se o crnoj cifri od 266 optužnica!

Privođenja u Sarajevu: Muškarci zatečeni sa paketićima spida i marihuane

Privođenja u Sarajevu: Muškarci zatečeni sa paketićima spida i marihuane

Prema istim zvaničnim podacima, osobe koje prodaju drogu gore navedenim osobama su "u sjeni". U istom periodu, naime, podignuto je svega 45 optužnica za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Dakle, dileri će, u odnosu na konzumente, u svega 45 slučajeva biti na optuženičkoj klupi.

Građani godinama negoduju tvrdeći da policije i tužilaštva u našoj domovini bespotrebno troše vrijeme i "ganjaju sitnu buraniju", dok "kamioni i avioni" droge se rasturaju na sarajevskim ulicama. Međutim, treba kazati da je dilerima, za razliku od konzumenata, mnogo teže ući u trag, a pogotovo uhvatiti ih na djelu.

S druge strane, priča oko posjedovanja droge i danas je najaktuelnija u bh. društvu. Dok jedni preziru generalno drogu u svim oblicima i bilo kojim situacijama, neki su drugačijeg mišljenja.

Već nekoliko godina se poteže priča o legalizaciji marihuane u BiH, makar za osobe koje boluju od najtežih bolesti, što polako postaje praksa u mnogim zemljama Europske unije, ali i u svijetu. Pojedini političari su prilikom kandidature na izborima "igrali upravo na ovu kartu". Kako to obično i "hoda" kod političara - sve je na priči i ostalo.

Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Istovremeno, mnogi su mišljenja da ovo krivično djelo treba "spustiti" na nivo prekršaja, jer se gomilaju predmeti i troše tužioci za mizerne količine droge.

Prema Krivičnom zakonu Federacje BiH, osoba koja počini krivično djelo neovlašteno posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga kaznit će se kaznom do godinu zatvora, kaže za portal Radiosarajevo.ba sarajevski advokat Omar Mehmedbašić.

Mehmedbašić, koji je zastupao na desetine klijenata za navedeno krivično djelo, kaže da se rijetko izriču zatvorske kazne.

"Generalno, sudska praksa za posjedovanje droge su uslovne kazne ili društveno koristan rad", pojasnio je Medmedbašić.

Šta je sa drugim optužnicama?

Interesantan je i ostatak izvještaja, kada govorimo o općem kriminalitetu. Na neslavnom drugom mjestu nalaze se teške krađe. Sarajevski tužioci su prošle godine podigli 85 optužnica za krivično djelo teška krađa.

Zanimljivo je da se na trećem mjestu po broju podignutih optužnica nalaze teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja. Radi se o osobama koje su skrivile saobraćajne nesreće koje su imale za posljedicu povrijeđivanje ili smrt osoba.

Od ostalih krivičnih djela u općem kriminalitetu izdvaja se i nanošenje lakih povreda. Za ovo krivično djelo lani je podignuto 66 optužnica.

Za nanošenje teških povreda podignuto je 29 optužnica. Obično se radi o fizičkim napadima ili tučnjavama.

"Udaraju" i na policajce

Treba spomenuti da je zabilježen i znatan broj napada na sarajevske policajce.

Samo 2022. godine podignuto je 16 optužnica za krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

Najmanje optužnica, svega po jedna, podignuta je za četiri različita krivična djela.

Radi se o krivičnim djelima silovanje, upoznavanje djeteta s pornografijom, izazivanje narodne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrepeljivosti te neovlašteno optičko snimanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije