Vijeće za osobe s invaliditetom o diskriminaciji u BiH

Radiosarajevo.ba
Vijeće za osobe s invaliditetom o diskriminaciji u BiH


Projekt "Podrška mehanizmu zaštite i promocije ljudskih prava osoba s invaliditetom" ima za cilj unaprjeđenje ljudskih prava osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini. Zadatak ovog projekta je ojačavanje podrške Vijeću za osobe s invaliditetom.

Mapirajte lokacije dostupne osobama u kolicima

Nakon završetka projekta izvještaj će biti upućen Komitetu za ljudska prava UN-a, što će doprinijeti da se problemi osoba s invaliditetom u BiH lakše i brže rješavaju uz materijalnu podršku Evropske unije, koja je i za ovaj projekt izdvojila milion eura. Implementator projekta je Inicijativa preživjelih od mina, a partner je BOSPO i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Predsjednica Vijeća za osobe s invaliditetom BiH Elvira Bešlija izjavila je da je Vijeće formirano u oktobru 2010. godine, kao stalno stručno, savjetodavno, interresorno i koordinirajuće tijelo Vijeća ministara BiH. Broji 20 članova izabranih iz oba entiteta i Distrikta Brčko.

"Značaj Vijeća za osobe s invaliditetom je što je osnovano na ovakav način, gdje se odražava partnerski odnos između osoba s invaliditetom i organizacija koje okupljaju osobe s invaliditetom. Na ovaj način najbolje će se rješavati problemi jer su ovdje zajedno osobe s invaliditetom i predstavnici ministarstava koji trebaju rješavati zakonski njihove ključne probleme", kazala je Bešlija.

Pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija kaže da je ovo tek početak ozbiljne saradnje udruženja osoba s invaliditetom i državnih institucija. Đuderija iskazuje i veliku zahvalnost EU na ovakvom obimnom i dobrom programu, koji BiH ne bi mogla realizovati prije svega zbog nedostatka sredstava.

"Važno je napomenuti da organizacije okupljaju u Vijeću i predstavnike ratnih i neratnih invalida, što pokazuje da Vijeće ministara želi uspostaviti jedan okvirni mehanizam za suzbijanje diskriminacije nad osobama s invaliditetom koji postoji u BiH. Prikupit ćemo sve podatke i otkriti probleme s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom", istaknula je Đuderija.

Izvještaj će 2013. godine biti proslijeđen Komitetu za ljudska prava UN-a i to će rezultirati dobijanjem prvih zvaničnih preporuka Komiteta koji se očekuju 2014. godine.

Osobe s invaliditetom imaju pravo i lično podnositi prijave i žalbe Komitetu za ljudska prava UN-a, naglasila je Đuderija, ako misle da su im ugrožena ljudska prava u BiH.

"Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice od 2013. godine tražit će da dobije više podataka, jer smatramo da su osobe s invaliditetom najugroženija kategorija kada su u pitanju njihova prava, status, ljudska prava i sve ostalo što im doprinosi sigurnijem i boljem položaju u društvu", pojasnila je Đuderija.

Bosna i Hercegovina dobila je preporuku iz UN-a u kojoj je jasno rečeno da se između osoba s invaliditetom ukine i spriječi bilo koji oblik diskriminacija, a to se odnosi i na izjednačavanja novčanih primanja ratnih vojnih invalida i neratnih invalidnih osoba, otkrila je Đuderija.

Zato će Vijeće za osobe s invaliditetom pripremiti analitički pregled zakonskih rješenja kroz koja će se napraviti inicijative za harmoniziranje zakonskih rješenja u cijeloj BiH u kontekstu izjednačavanja prava osoba s invaliditetom. Za ovaj zadatak potrebni su veliki resursi jer se ovdje radi o jednoj temeljitoj socijalnoj reformi podrške osobama s invaliditetom.

Da bi se vidjeli prvi rezultati rada Vijeća trebat će najmanje dvije - tri godine predanog rada, procjenjuje Đuderija, a očekuju se i dobre odluke vlada u entitetima i Distriktu, na inicijative Vijeća za osobe s invaliditetom BiH.  

Projekt menadžerica Inicijativa preživjelih od mina Amira Kavgić, tvrdi da će "Podrška mehanizmu zaštite i promocije ljudskih prava osoba sa invaliditetom", sigurno doprinijeti unaprjeđenju ljudskih prava u BiH.  

"Sigurno ćemo imati i podršku državnih institucija, koje će uspostaviti metode i mehanizme za učinkovito i blagovremeno provođenje Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Projekt će doprinijeti povećanju znanja osoba s invaliditetom iz oblasti ljudskih prava. Ojačat će se njihovi zagovarački kapaciteti i pomoći im da ostvare prava na jednakoj osnovi s drugim građanima", kazala je Kavgić.

Glavni ciljevi porojekta "Podrška mehanizmu zaštite i promocije ljudskih prava osoba s invaliditetom" su poboljšanje statusa osoba s invaliditetom u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije