Veterinar upozorio: Zaštitite svoje ljubimce, nemamo nijednu vakcinu od krpeljskih bolesti

2
I. M.
Veterinar upozorio: Zaštitite svoje ljubimce, nemamo nijednu vakcinu od krpeljskih bolesti
Foto: Pexels / Kućni ljubimci

Proljeće nosi sa sobom javnozdravstvene rizike a ovo se posebno odnosi na pojavnost insekata, od kojih neki mogu biti prenosnici različitih oboljenja, prvenstveno krpelji, a i komarci.

Bliži se proljeće, a i sezona krpelja, koji predstavljaju veliku opasnost za naše kućne ljubimce. Ovo je godišnji period u kojem je pojavnost krpelja jako izražen, te se stoga preporučuju pojačane mjere i lične zaštite.

Veterinar Denis Čamo sa Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u razgovoru za portal  Radiosarajevo.ba govorio o tome da li već trebamo pripaziti i pregledavati životinje nakon šetnje i šta raditi ako uočite krpelja na svom psu ili mački.

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

"Sezona krpelja već počela jer je temperatura dovoljno visoka. Možemo reći da su oni već aktivni, a aktivnost smo primijetili kroz to što već imamo oboljelih životinja od krpeljskih bolesti", rekao je Čamo.

Veterinar je pojasnio da već duže vrijeme na tržištu se mogu naći kukice za skidanje krpelja kojima se oni na jednostavan način mogu skinuti. Međurtim, ukoliko niste sigurni, bolje je da se obratite veterinaru.

Djevojka iz bh. komšiluka preminula od endemske bolesti: Evo ko je uzročnik

Djevojka iz bh. komšiluka preminula od endemske bolesti: Evo ko je uzročnik

Nakon što se skine krpelj potrebno ja posmatrati i pratiti ponašanje životinje. Ukoliko uočite bilo kakva odstupanja od normalnog ponašanja, potrebno je da se hitno obratite veterinaru. Među promjenama koje ukazuju na to da je životinji potrebna pomoć je promjena ponašanja, smanjenje aktivnosti, odbijanje vode ili hrane.

Krpeljke bolesti

Denis Čamo dalje je pojasnio da postoji veliki broj krpeljskih bolesti, a na našem području najzastupljenije su babezija (parazit koji parazitira u krvnim zrncama), bakterija anaplazma i borelija. Loša vijest je da vakcina za ove bolesti nema.

"Što se tiče vakcina, koliko je meni poznato, u ovom trenutku nemamo vakcinu ni protiv jedne od tih bolesti. Znam da je ranije bila vakcina protiv babezije. Međutim, ona nije pokazala dobru efikasnost tako da mislim da su je prestali uvoziti", rekao je doktor.

Sedam najčešćih uboda insekata: Kako ih razlikovati, ublažiti simptome i kada zvati ljekara?

Sedam najčešćih uboda insekata: Kako ih razlikovati, ublažiti simptome i kada zvati ljekara?

Međutim, dobra stvar je da u posljednje vrijeme vlasnici kućnih ljubimaca, pogotovo pasa, postali su svjesniji opasnosti od zaraze nakon ujeda krpelja te sve više njih štite svoje ljubimce.

"Mogu da kažem da iz našeg iskustva, ne povećava se broj oboljelih životinja, već se i smanjuje upravo iz razloga što je svijest vlasnika na većem nivou", istakao je Čamo.

Upozorenje

Veterinar je na kraju poslavo važnu poruku svim vlasnicima kućnih ljubimaca da zaštitu od krpelja i drugih insekata ne bi trebali koristiti samo sezonalno, to jeste na proljeće i jesen, već tokom cijele godine.

Prijavljena prva smrt od Oz virusa u svijetu

Prijavljena prva smrt od Oz virusa u svijetu

To je objasnio time što klimatske promjene utječu i na aktivnost insekata, pa i na krpelja koji su sada aktivni skoro 12 mjeseci u godini.

Sezona krpelja: Ovo su preporuke zavoda za javno zdravstvo

Krpelji se nalaze na listovima i granama grmova i vlatima nepokošene trave, niskog rastinja (do 1 m visine) i u šikarama, pretežno u prizemnom sloju šuma.

- U toku boravka u prirodi potrebno je imati prikladnu odjeću i obuću (dugi rukavi, nogavice uvučene u čarape, zatvorene cipele),

- Izbjegavati odjeću tamnih boja na kojoj se krpelj teže uočava i materijale poput vune, flanela, jer se na njih krpelji lakše zakače,

- Hodati obilježenim stazama, izbjegavati provlačenje kroz grmlje, ležanje na tlu, odlaganje odjevnih predmeta na grmlje i tlo,

Krpelj
Foto: Pixabay.com: Krpelj

- Primjeniti repelente (sredstva za odbijanje krpelja) na gole i izloženije dijelove tijela te eventualno na odjeću (koristite ih prema uputi proizvođača – obavezno provjerite upute o proizvodu!),

- Nakon povratka iz prirode potrebno je pregledati odjeću i obuću, i provjerite imate li na koži ili odjeći krpelja, kako biste ga što prije odstranili. Za to obično ima dovoljno vremena jer krpelj, nakon što dospije na domaćina, dosta dugo (i nekoliko sati) “šeta” tražeći pogodno mjesto za ugriz,

- Pri povratku iz prirode presvucite odjeću i pažljivo pregledajte cijelo tijelo (uz pomoć ogledala ili druge osobe da bi se mogli pregledati i neuočljivi dijelovi tijela),

Posebno pretražite dijelove tijela s nježnijom kožom (iza uha, zatiljak, vrat, prepone, dojke, pazuhe, područje iza koljena, pupak),

- Kod djece će se krpelji često naći na glavi zbog toga što je dijete nisko i više se igra u travi nego odrasli, pa lakše “pokupi” krpelja glavom odnosno gornjim dijelom tijela,

- Po povratku iz prirode okupajte se, saperite nanešeni repelent sa kože,

- Ako uočite krpelja, što prije ga uklonite s kože.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije