Velč. Ravlić: Hrvatski političari su digli ruke od Hrvata u RS-u

2
Radiosarajevo.ba
Velč. Ravlić: Hrvatski političari su digli ruke od Hrvata u RS-u
Foto: Novi list / Don Ivan Ravlić

Predsjednik HDZ BiH i predsjedavajući Doma naroda BiH, Dragan Čović, obratio se poslanicima Narodne skupštine RS, u svojstvu gosta.

Čović je rekao da mu je čast što je odgovorio na poziv da dođe u NSRS i "kaže riječi svima u RS". Poručio je Srbima da "čuvaju RS", ali da drže otvorena vrata za ostale narode u tom bh. entitetu RS.

Piše: Faruk Vele

Britanski političari: "Rusija sije haos u regiji Balkana, trebali bismo poslati vojsku u BiH"

Britanski političari: "Rusija sije haos u regiji Balkana, trebali bismo poslati vojsku u BiH"

Zanimljivo je da se Čović nije osvrtao na sve tegobe kroz koje su prolazili bh. Hrvati, povratnici u RS, kao i predstavnici Katoličke crkve, zajedno sa Bošnjacima.

Otud se ovaj čin na simboličan način smatra tek podrškom Miloradu Dodiku i njegovoj politici.

Tim povodom za Radiosarajevo.ba govori velečasni Ivan Ravlić, župnik u Tesliću i dugogodišnji svećenik u župnoj crkvi Presvetog Trojstva (župa "Novo Sarajevo") koji je 2018. nemalo iznenadio visoke zvaničnike Hrvatske demokratske zajednice BiH kada im je na misi u sarajevskoj crkvi "očitao bukvicu". On na direktan način svjedoči kako je biti Hrvat, katolik, danas u RS-u, ali i razotkriva hipokriziju političara.

Političari rade za sebe

Velečasni Ravlić na početku ističe da je osoba od duha ekumenizma i dijaloga, te misli da može više reći od onih koji to nisu.

Poručuje da "treba biti sebe dosljedan".

"Ko voli sve narode isto, on može više toga i reći, jer je tolerantan i uvažava sve. Najveći sam humanitarac na općini Teslić, premda to neki važeći u općini ne žele priznati, jer otkuda da jedan svećenik, Hrvat, katolik nešto dobra može činiti, tako se ovdje dobrim dijelom misli i razmišlja. To znači naša pristranost i nastranost", započinje velč. Ravlić.

Dodaje da je teško ovdje nešto reći, a da se "ne okrzneš o jedan, drugi ili treći narod".

"Za dogovor sam uvijek bio. Bolje nekoliko godina pregovarati, nego jedan dan ratovati. Kod nas je problem u tome što političari rade u svom interesu i u svoju korist, a narod je u drugom planu. Hrvatski političari su digli dobrim dijelom ruke od Hrvata u BiH i RS. Gospodin Čović je doprinio čak da se Hrvati u RS i Bosanskoj Posavini iseljavaju, u korist pojedinih političara. Hrvati u Posavini gospodina Čovića ne zanimaju. Kad bi Čović podržao Hrvate u RS i Bosanskoj Posavini zamjerio bih se sa gospodinom Miloradom Dodikom", ističe Ravlić.

Pozdravljam Bakira...

Ići u Banja Luku da tamo uzme riječ, doda je on, "znači bagateliziranje BiH, svih naroda a posebno Hrvata".

"U korist jednoga čovjeka zapostavljaju se interesi naroda. Skupovi ove vrste se drže u Federaciji BiH, u Parlamentu u BiH Sarajevu. Vidi se kod pojedinih stranačkih pripadnika u RS da Čović i nije dobro došao u Banju Luku. Pozdravljam predsjednika SDA, gospodina Bakira, koji se nije odazvao, već je rekao gdje skupovi ove vrste trebaju biti ne u entitetu u Banjoj Luci, već u institucijama Federacije BiH", dodaje on.

Dodaje da političari razmišljaju o svome kraju, kad će se naći na "tankom ledu".

"Pa, razmišljaju gdje bi se mogli na pravo mjesto okliznuti, ako to mjesto za njih postoji, poslije svega što su učinili i nanijeli zla ovome narodu. Naravno, još će im se neki morati pridružiti gledajući po sankcijama koje su se nadvile nad političare RS, a brzo i BiH. Po nekoj logici stvari, ako je netko pod sankcijama ili mu se pripremaju, mnogi bi se političari od takvih trebali udaljiti, što je već evidentno u RS-u, mnogi se već od Dodika udaljuju i distanciraju, neprimjetno ali evidentno", smatra velč. Ravlić.

Odnosi Bošnjaka i Hrvata

Prema njegovim riječima, najveći oslonac Hrvata u Bosni je u srednjoj Bosni.

"Tu Hrvati i Bošnjaci čine jednu koheziju, i tu je pomalo razlog opstanka Bošnjaka u srednjoj Bosni, jer bi u suprotnom vršen pritisak na Bošnjake da nema Hrvata u srednjoj Bosni. Mi smo s Bošnjacima pomalo kohezivno tkivo, zašto tako ne bi bili i sa Srbima? ", pita sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

Nadalje, ističe da bi se u RS mogla više poštivati ljudska prava

"To sudim po sebi, a i vidim situaciju. U RS ljudska se prava gaze najviše u Tesliću, Bijeljini i Srebrenici, u drugim gradovima nešto manje, ali isto postoji gaženje ljudskih prava. Razlog svemu ovome je slab rad našeg sudstva i tužilaštva, koji bi više i pravednije mogli svoj posao raditi", naglaiso je.

Konstatira da se korupcija dobrim dijelom uvriježila u dobrom dijelu naših političara, koji imaju priličnu podršku u sudstvu i tužilaštvu.

"S toga razloga mnoge stvari koruptivne se rade, je se sa strane pravosuđa i u drugim sferama života, mnogo toga prešućuje. No, i oni su podložni mitu i korupciji, često su nacionalno i stranački opredijeljeni, a trebali bi biti neutralni. Političari se trebaju ogledati u ogledalo običnih ljudi, pa bi bili bolji i zastidjeli bi se", zaključio je velč. Ravlić u intervju za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije