Vapaj umjetnika: Ne damo Charlamu!

Radiosarajevo.ba
Vapaj umjetnika: Ne damo Charlamu!
/ FOTO: Branimir Prijak, Radiosarajevo.ba

''Pismo o deložaciji od uprave Skenderije smo primili prije sedam dana – u njemu je stajalo da u sljedećih sedam dana, dakle – do ponedjeljka, moramo ukloniti sva umjetnička djela iz galerije Charlama'', kazao je jučer za portal Radiosarajevo.ba osnivač i voditelj umjetničke organizacije CeKA Charlama Jusf Hadžifejzović.

Charlama: Još jedna žrtva kulturocida u Sarajevu

CeKA Charlama je jedna od aktivnijih nezavisnih umjetničkih organizacija savremene umjetnosti u BiH, sa posebnim fokusom na domaće autore, te se radi o prinudnoj deložaciji na osnovu jednosmjerne odluke o raskidu Protokola o saradnji između Centra Skenderija i CeKa Charlame.

Protestna akcija 'Art Fight' u CeKA Charlama povodom najavljene deložacije umjetnika i njihovih djela iz prostora galerije Charlama održava se danas, 3. decembra 2012.

Okupljanje umjetnika počelo je već u 8 sati ujutro, a cjelodnevna će protestna akcija trajati do 20 sati.

Danas je u prostorijama CeKA Charlama u Skenderiji održan protestni skup i obraćanje medijima i prijateljima umjetnosti, na kojem su govorili osnivač i voditelj Charlame Jusuf Hadžifejzović, direktorica galerije Collegium Artisticum Gordana Anđelić-Galić, te suosnivači Charlame Boris ŠiberSaša Bukvić i Mirsad Ćatić.

'Jadna je ona država koja izbacuje umjetnike na ulicu'

U samom uvodu novinarka Kristina Ljevak naglasila je da su se u prostoru Charlame nekad održavale izložbe, projekcije filmova, promocije knjiga, pozorišne predstave i koncerti, a sada svjedočimo jednoj estradizaciji kulture, vrijednostima koje nam se nameću (i pravo je pitanje jesu li to uopće vrijednosti), te je obaveza i dužnost umjetnika progovoriti o ovim problemima.

''Stavili su lance na sve male prostore i ovakva će slika ispred Sarajeva obići svijet - upravo to Sarajevo i zaslužuje sa ovakvom vlašću. Okupili smo se ovdje da kažemo NE deložaciji i to je etički čin i naša obaveza. Ljudi koji vode ovu zemlju i koji upravljaju institucijama kulture ubacuju kič i izbacuju svoje savremene umjetnike napolje. Jadna je ona država koja izbacuje umjetnike na ulicu'', kazao je u svom današnjem obraćanju medijima i prijateljima Jusuf Hadžifejzović.

FOTO: Branimir Prijak, Radiosarajevo.ba

Enver Hadžiomerspahić: Suštinsko nepoznavanje vrijednosti

Enver Hadžiomerspahić, osnivač projekta Ars Aevi je na današnjem skupu, iznoseći svoje mišljenje o deložaciji umjetnika i njihovih radova iz prostora galerije Charlama, istakao da se ovdje radi o 'suštinskom nepoznavanju vrijednosti bh. umjetnika', te nepriznavanju važnosti i značaja Jusufa Hadžifejzovića.

''Jusuf je jedan od pokretača savremene umjetnosti na prostoru Jugoslavije i jedan od najznačajnijih umjetnika na našim prostorima, čovjek koji je pokretač i osnivač Bijenala savremene umjetnosti 'Jugoslovenska dokumenta'... Centar Skenderija se svojevremeno ponosio kada su Jugoslovenska dokumenta bila organizirana na hiljadama kvadratnih metara...'', prisjetio se Hadžiomerspahić.

FOTO: Branimir Prijak, Radiosarajevo.ba

Hadžiomerspahić je osudio današnji odnos prema Jusufu Hadžifejzoviću, nazvavši ga poražavajućem i nedopustivim, naglasivši koliko je Hadžifejzović važan umjetnik i čovjek, te koliko je toga napravio za ovaj grad.

Vrijednosti koje je Hadžifejzović donosio i donosi našoj sredini, smatra Hadžiomerspahić, trebaju i gradu i državi i centru Skenderija.

''Bez ovakvih sadržaja, koje je Jusuf poklonio ovoj strukturi i kojima ona treba da se ponosi, nema budućnosti ni Skenderiji, ni gradu Sarajevu, ni Bosni i Hercegovini. Dok god se budemo samozadovoljno uljuljkivali u odnosima prepoznavanja nekih lokalnih vrijednosti, samo ćemo međusobno zagrljeni dalje da tonemo do dna. To je nepovratno i iz toga se više nikada buduće generacije neće izvući, niko više ovdje neće dolaziti niti investirati, jer u ovu sredinu koja nema kulture, niti razumijevanja za kulturu i za internacionalne vrijednosti niko neće biti zainteresovan. U pitanju je katastrofalna greška političkih djelatnika aktuelnih po pitanju strategijskih razvojnih opredjeljenja'', zaključio je Hadžiomerspahić.

FOTO: Branimir Prijak, Radiosarajevo.ba

Boris Šiber: Ovo je atak na moj intelekt

Priča o Charlami traje tridestak godina, kada se grupa prijatelja okupila u promišljanju o tome kako da naprave bilo kakav pomak u ''ovoj žabokrečini od kulture u našoj zemlji'', priča jedan od suosnivača Charlame Boris Šiber.

''Nažalost, ono što smo mi u mladosti karikirali i na šta smo ukazivali kao na nešto apsurdno, što nije moguće da se dogodi, postala je naša stvarnost. Ja kao građanin Sarajeva mogu reći da se situacija u kojoj javna ustanova koja u svom nazivu ima 'kulturno-sportski centar', a istjeruje kulturu i sport, predstavlja atak na moj intelekt. Ovo je poražavajuće za nas kao društvo i smatram da će nam se naša djeca i unuci smijati jednog dana kad budu ovo gledali'', kazao je Boris Šiber.

FOTO: Radiosarajevo.ba

'Borit ćemo se za umjetnost i ono što radimo'

''U Charlami sam već dvije-tri godine, imamo svoje programe i trudimo se da ovaj projekat vodimo na najbolji mogući način, uz budžet kakav imamo. Ovo što se sada dešava je alarmantna situacija za kulturu uopće u cijelom gradu i državi, jer pored muzeja, sad su počeli da zatvaraju i ostale aktivne kulturne institucije. Ne znam kako će ovo završiti, jer država bez kulture i grad bez kulture neće predstavljati ništa bitno u svijetu", kazao je za Radiosarajevo.ba umjetnik Emir Mutevelić, koji smatra da su umjetnicima još jedino preostale ovakve protestne akcije.

"Neće im uspjeti tek tako da nas se riješe, borit ćemo se. Zovemo ovo 'Art fight', jer se moramo boriti za umjetnost, za ono što mi radimo. Nada postoji i mislim da će se na kraju ovo sve riješiti u našu korist. Gledajući pravno, a gledajući i sa ljudske strane, ne znam kako bismo ovo mogli izgubiti'', zaključio je Mutevelić.

Vezani članci:

Pripremila: Lejla Čolak, Radiosarajevo.ba
Video: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba
Foto: Branimir Prijak, Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije