Uz bolje stručno obrazovanje do više prilika za zapošljavanje mladih u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Uz bolje stručno obrazovanje do više prilika za zapošljavanje mladih u BiH
Foto: Ambasada Švicarske u BiH / TVET

Forum o tehničkom stručnom obrazovanju i obuci (TVET) u Bosni i Hercegovini, kojeg je inicirala koordinacijska grupa najvećih donatora u oblasti TVET-a, održan je danas.

Predstavnici Evropske unije, Švicarske, Njemačke i Austrije, zajedno sa predstavnicima Međunarodne organizacije rada - ILO, Evropske banke za obnovu i razvoj - EBRD i Evropske trening fondacije – ETF razgovarali su sa predstavnicima domaćih vlasti i partnerima u zemlji o važnosti kvalitetnog tehničkog stručnog obrazovanja i stvaranju boljih prilika za posao za mlade u BiH.

"Bila je ovo prilika za raspravu o prioritetima i aktivnostima koje partneri na svim nivoima vlasti, privatni sektor, škole, donatori i međunarodni razvojni partneri poduzimaju kako bi TVET u BiH odgovarao potrebama tržišta rada, te podstakao zapošljivost i uključivanje mladih kako bi se stvorile prilike za bolju budućnost i prosperitet društva kao cjeline.

Kako bi istakli svoju posvećenost bližoj saradnji i koordinaciji u TVET-u, članovi koordinacione grupe donatora su razvili zajedničke poruke o politikama u tehničkom stručnom obrazovanju u BiH, a kao rezultat dugogodišnjeg iskustva u pružanju podrške efikasnom TVET-u širom svijeta", saopćeno je iz Ambasade Švicarske u BiH.

Ove poruke definiraju zajedničke principe budućeg rada i tri glavna "akceleratora".

Kako je pojašnjeno, prvi je prelazak sa teorije učenja samo u školama na praktično učenje zasnovano na kompetencijama na poslu i u školi. Drugi je puni angažman privatnog sektora u definisanju profila zanimanja i dizajniranju nastavnih planova i programa uspostavljanjem tročlanih savjetodavnih vijeća. Treći akcelerator se odnosi na prelazak sa jednokratnog učenja na kontinuiranu obuku i profesionalni razvoj mentora i nastavnika.

Poruke i principi angažmana podijeljeni su sa zainteresiranim stranama u TVET-u u BiH tokom 2020. godine. Ovaj online forum bio je prilika da se sa vlastima i partnerima razmotre njihovi stavovi o ovim principima.

"S donatorske strane, svi smo posvećeni zajedničkom radu na ovim pitanjima, vodeći računa da se naši napori međusobno dopunjuju. Također ćemo istražiti kako možemo poboljšati međusobnu koordinaciju. Ali ne želimo stati na tome; također želimo ojačati koordinaciju sa predstavnicima vlasti i partnerima u zemlji. Današnji forum stoga je poziv vama da se uključite u dijalog o TVET-u i tri spomenuta područja politika koja, vjerujemo, mogu ubrzati tekuće reforme", poručio učesnicima švicarski ambasador Daniel Hunn na otvaranju foruma.

U važnom koraku ka EU integracijama, Vijeće ministara BiH nedavno je usvojilo novi strateški dokument za područje stručnog obrazovanja i obuke "Poboljšanje kvaliteta i relevantnosti stručnog obrazovanja i obuke u Bosni i Hercegovini – Na osnovu Zaključaka iz Rige (2021-2030.)". Ovaj dokument u velikoj mjeri pokriva važne elemente zajedničkih poruka donatora.

"Ministarstvo civilnih poslova BiH je zajedno s nadležnim obrazovnim vlastima i drugim relevantnim partnerima snažno opredijeljeno implementaciji Zaključaka iz Rige koji će doprinijeti jačanju kvalitete i relevantnosti stručnog obrazovanja i obuke, utjecati na ekonomski rast i razvoj zemlje i, najvažnije, povećati zapošljivost prvenstveno mladih u BiH. Obveza nam je omogućiti mladima dostupno i kvalitetno obrazovanje i šanse jednake onima koje imaju njihovi vršnjaci u razvijenim europskim zemljama. Vođeni time, kontinuirano radimo i radit ćemo na približavanju europskim standardima u obrazovanju", poručila je Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova.

Poruke donatora i inicijative predstavnika vlasti u BiH razvijene su u kontekstu vrlo izazovne situacije na tržištu rada za mlade u BiH.

U BiH je nedostatak kvalificirane radne snage u ekonomiji, a posebno kod malih i srednjih preduzeća, postao presudni faktor koji ograničava ekonomski rast i koči direktna strana ulaganja koja su prijeko potrebna u BiH. Mladi ljudi koji ulaze na tržište rada nakon završenog stručnog obrazovanja (srednja škola) suočavaju se s ogromnim poteškoćama u pronalaženju posla u svojoj profesiji. Neusklađenost između potražnje i ponude na tržištu rada u velikoj se mjeri može pripisati slabim performansama, neefikasnosti i niskom kvalitetu sistema stručnog osposobljavanja u zemlji. Srednje škole ne pružaju kvalifikacije za posao koje su u skladu sa zahtjevima tržišta rada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije