Kulturocid | Uništena biblioteka u Gazi, stižu međunarodne osude: "Kao u Sarajevu 1992."

6
F. V.
Kulturocid | Uništena biblioteka u Gazi, stižu međunarodne osude: "Kao u Sarajevu 1992."
Foto: Printscreen / Biblioteka u Gazi/Vijećnica u plamenu

Vlasti u gradu Gazi osudile su ono što su nazvali namjernim uništenjem glavne javne biblioteke ovog grada u bjesomučnom razaranju izraelskih snaga, prenijeli su međunarodni mediji. 

Razrušena biblioteka zatečena je u ruševinama nakon što je proglašeno četverodnevno primirje koje je jučer i produženo za još dva dana.

Uništeno hiljade knjiga

Fotografije koje su objavile vlasti u Gazi u ponedjeljak, 27. novembra prikazuju ostatke biblioteke koju su koristili članovi zajednice, uključujući i školsku djecu, prije početka izraelskih udara. Prema američkom Associated Pressu, gotovo svaka zgrada u gradu Beit Hanoun na sjeveru Gaze je uništena tokom posljednje eskalacije sukoba na Bliskom istoku. 

Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga

Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga

Općinske vlasti optužile su Izrael za "namjerno uništavanje hiljada knjiga i historijskih dokumenata" te su zatražile intervenciju UNESCO-a kako bi zaštitila lokalitete kulturnog značaja.

Popularni književni portal Literary Hub prenio je vijest o uništavanju biblioteke u Gazi, dajući i svoj osvrt.

"Kao što je bio slučaj u Sarajevu 1992. godine—kada su snage bosanskih Srba, stacionirane na brdima iznad grada sravnile sa zemljom Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine—ciljano uništenje javne biblioteke u Gazi snažan je podsjetnik da je genocid više od pukog unaprijed smišljenog masovnog gašenja ljudskog života. Također, radi se o proračunatom, i često osvetoljubivom, uništavanju kulture, jezika, historije i zajedničkih mjesta neke zajednice", napisao je, uz ostalo, Dan Sheehan, pisac i urednik iz Dublina, Irska.

Poput namjernog brisanja čitavih porodica - taktike koju je izraelska vojska koristila davno prije početka ovog najnovijeg napada - namjerno uništavanje kulturnih i historijskih mjesta je način da Izrael "izbriše sve dokaze palestinskog života" i Gazi, zaključuje autor.

"Ovo je kulturocid"

Amila Buturović, profesorica je historije religije i kulture na odjelu za Humanističke nauke na Univerzitetu York u Torontu, sa specijalizacijom u oblasti Islamistike, oglasila se o ovom, kako je navela, kulturocidu u Gazi!

Amila je sestra Aide Buturović, 32-godišnje bibliotekarke, heroine koja je život položila za knjige, spašavajući vrijedna djela iz fašističkih lomača našeg vremena, iz spaljene Vijećnice u Sarajevu. 

Amila i Aida Buturović
Foto: Radiosarajevo.ba: Amila i Aida Buturović

"Kao neko čija je sestra ubijena u pokušaju spašavanja knjiga iz zapaljene Nacionalne biblioteke u opkoljenom Sarajevu 1992., boli me ovakav podli čin razaranja. Knjige imaju stvarno i simbolično značenje: kada jednom budu uništene ljudi se osjećaju izgubljeno...", napisala je Amila.

Pjesnik i prevoditelj Zeeshan Pathan u reakciji na uništavanje biblioteke u Gazi je zapisao:

"Pada mi na pamet zlokobna rečenica Heinricha Heinea: 

'Oni koji spaljuju knjige na kraju će spaljivati ljudska bića[...]'".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije