Udruženje Menssana organizira Festival mentalnog zdravlja: Dani otvorenih vrata i panel diskusija

0
Radiosarajevo.ba
Udruženje Menssana organizira Festival mentalnog zdravlja: Dani otvorenih vrata i panel diskusija
Foto: Menssana / Festival mentalnog zdravlja

Od 9. do 11. oktobra u Sarajevu će se održati Festival mentalnog zdravlja u organizaciji Udruženja Menssana.

Kako su najavili iz ovog udruženja, 9. oktobra i 11. oktobra su dani otvorenih vrata, gdje će se predstaviti rad Udruženja i pružanja usluga.

Na Svjetski dan mentalnog zdravlja 10. oktobra, u 10:30 sati, na Trgu djece Sarajeva Udruženje će početi sa promotivnom šetnjom i doći će do Vječne vatre.

Veliko okupljanje na otvaranju džamije Arnaudija: Građani iz svih krajeva BiH došli u Banja Luku

Veliko okupljanje na otvaranju džamije Arnaudija: Građani iz svih krajeva BiH došli u Banja Luku

"Šetnjom, skrećemo pažnju na važnost mentalnog zdravlja kao i dizanje svijesti o pružanju pomoći i podrške osobama sa psihičkim poteškoćama i njihovim porodicama", najavili su iz ovog udruženja.

U 11 sati u Kamernom teatru 55 bit će upriličena panel diskusija na temu “Mentalno zdravlje i društvo” sa učesnicima dr. Remzija Šetić, dr. Inga Lokmić- Pekić, TV voditeljica Vanja Semić i glumac Davor Golubović. Moderator panela je Haris E. Bilalović.

Nakon toga, sadržaj se nastavlja sa edukativnim radionicama za srednjoškolce, od 13:15 do 14 sati, koje će voditi psihologinje Adna Melez, Dželila Gagula, Džejla Bihorac i Belma Hajdarević, kao i pedagoginja Melika Fočo.

Sve će upotpuniti i završiti se sa predstavom “Sin” u režiji Dine Mustafića u 19 sati.

Povodom Festvala mentalnog zdravlja nekoliko poruka sa nama je podijelio i psiholog Centra za mentalno zdravlje, dr. Remzija Šetić:

Festival mentalnog zdravlja
Foto: Menssana: Festival mentalnog zdravlja

“Svake godine, 10. oktobra se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja (World Mental Health Day). Ove godine Svjetski dan mentalnog zdravlja se obilježava sloganom „Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo“.

Cilj je da se unaprijedi znanje, podigne svijest i pokrenu aktivnosti koje promovišu i štite mentalno zdravlje kao univerzalno ljudsko pravo svakog čovjeka. Mentalno zdravlje je osnovno ljudsko pravo, ono uključuje pravo na zaštitu od rizika za mentalno zdravlje, pravo na dostupnu, pristupačnu, prihvatljivu i kvalitetnu njegu, te pravo na slobodu, nezavisnost i uključivanje u zajednicu.

Festival mentalnog zdravlja
Foto: Menssana: Festival mentalnog zdravlja

Mentalno zdravlje je od vitalnog značaja za našu cjelokupnu dobrobit pojedinca i zajednice u cjelini. Kakvo je stanje mentalnog zdravlja našeg društva najbolje govore sve učestaliji slučajevi nasilja sa pogubnim posljedicama. Iskustva govore o sve većoj potrebi stanovništva za uslugama psihologa, psihijatara i drugih profesionalca u mentalnom zdravlju.

Sa druge strane to nam govori da naši građani sve više i žele da rade na sebi i rješavaju probleme koji utiču na njihovo mentalno zdravlje. Neophodno je da stalno jačamo stručne kapacitete i omogućavamo dostupnost usluga koje štite mentalno zdravlje, a tu fokus treba da bude na svim aspektima našeg društva. Briga o mentalnom zdravlju treba da bude prioritet našeg društva.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije