U BiH sve više djece oboljele od dijabetesa

Radiosarajevo.ba
U BiH sve više djece oboljele od dijabetesa

Broj djece u FBiH koja boluju od oblika dijabetesa karakterističnog za starije je u značajnom porastu. Zdravstveni radnici u FBiH kažu da je ukupan broj oboljelih od dijabetesa u porastu uglavnom zbog nezdravog načina života.

U Republici Srpskoj trenutno je registrirano oko 60.000, dok se na nivou FBiH ne vodi evidencija o broju oboljelih.

Šećerna bolest postala je peti uzrok smrti u svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 240 miliona ljudi boluje od dijabetesa, a samo polovina od njih zna da ima tu bolest. Svakih pet sekundi kod jedne osobe u svijetu se razvije dijabetes, koji je vodeći uzrok sljepoće, amputacija ekstremiteta, infarkta, moždanog udara...

Simptomi rijetko prepoznatljivi

Od velike je važnosti otkriti dijabetes u početnoj fazi bolesti, kada se mogu postići mnogo bolji rezultati u terapiji i spriječiti dajnje komplikacije. Zdravstvena zaštita oboljelih u BiH je na nivou evropske, dostupna im je besplatna terapija, bilo da se radi o tabletama antidijabeticima ili inzulinskoj terapiji.

''U FBiH zaista imamo dobru dijagnostiku i terapiju. Svoj djeci oboljeloj od dijabetesa omogućena je kvalitetna terapija", kaže Bećir Heljić, šef Klinike za bolesti metabolizma KCU Sarajevo.


''Simptomi dijabetesa se obično dugo ne prepoznaju, jer pacijenta ništa ne boli. Međutim, građani bi trebali obratiti pažnju na prve znake akutne forme oboljenja, tzv. poli-urija, polidipsija i polifagija. To je pojačano mokrenje, često konzumiranje tečnosti, a osoba je stalno žedna ili ima dobar apetit, dok konstantno gubi na težini", kaže Heljić.

Heljić je objasnio i da svako dijete rođeno s više od 4.200 grama spada u rizičnu grupu, te je velika vjerovatnoća da će oboljeti od dijabetesa. Uzroci, također, mogu biti i različite virusne infekcije.

''Dijabetes je posljedica nezdrave hrane i smanjene fizičke aktivnosti. Sve je više gojazne djece zbog neproporcionalnog unosa hrane i fizičke aktivnosti", kazao je Muhamed Tahirović, direktor Udruženja dijabetičara Kantona Sarajevo za prvi stručni portal za zdravstvene radnike Bhzdravstvo.com.

Posljedica nezdrave ishrane i nedovoljno aktivnosti

Da je pretjerana gojaznost jedan od najčešćih uzroka obolijevanja djece potvrdio je i Heljić istakavši da je broj oboljele djece u posljednjem periodu sve učestaliji, a razlozi su gojaznost i izbjegavanje fizičke aktivnosti.

Neadekvatna ishrana i obroci koji nisu funkcionalno raspoređeni mogu biti uzroci dijabetesa kod djece i na to treba obavezno obratiti pažnju. Vodeći faktor je, svakako, prekomjerna težina, ali je bolest nerijetko i nasljedna.


Neuređena zdravstvena zaštita u kantonima je najčešći problem s kojim se suočavaju osobe oboljele od dijabetesa. Tahirović kaže kako je u KS-u oblast zdravstvene zaštite za ove pacijente uređena, što nije praksa i u ostalim kantonima. 

''Zbog ovog problema insistirat ćemo na što hitnijem usvajanju zakona o osnovnim pravima zdravstvene zaštite", kazao je Tahirović.

Na nivou FBiH ne postoji registar

Pacijenti iz Sarajevskog su u malo povoljnijem položaju u odnosu na one iz drugih kantona, jer na esencijalnoj listi imaju i najsavremeniji inzulin lantus.

''Također, za razliku od dijabetičara u KS-u, pacijentima u pojedinim kantonima nije dostupna ni analiza biohemijskog parametra i hemoglobina A1C, koji najbolje pokazuje kako je reguliran šećer u krvi kod pacijenta. Osim terapije, pacijenti moraju prilagoditi svoj život bolesti, paziti na ishranu, izbjegavati stres i biti fizički aktivni. Lijek je tek na četvrtom mjestu", kaže Heljić.

Za razliku od Sarajevskog kantona, na nivou FBiH još uvijek ne postoji registar oboljelih od dijabetesa te se, kako objašnjava Tahirović, vrši diskriminacija prilikom zapošljavanja oboljelih od dijabetesa ili poslodavci za njih nemaju razumijevanja, a ključni problem su ukinuta prava osoba sa invaliditetom oboljelim od dijabetesa s 80-postotnim tjelesnim oštećenjem.


''Već godinu im je ukinuto to pravo, a za to vrijeme im se pogoršavala bolest i invaliditet je, možda, narastao na 90 posto. To je nedopustivo. Apeliramo da se ovim ljudima vrati to pravo i naknada koju su primali u iznosu od 85 do 120 KM", ističe Tahirović.

Samo u Kantonu Sarajevo ima oko 15.000 oboljelih od dijabetesa, od kojih je 300 djece, pokazuju statistike. Šećerna bolest se širi sve više među mladima, upozoravaju stručnjaci. Rezultati programa prevencije gojaznosti kod djece i omladine u KS-u, koji se provodi već dvije godine, pokazali su da od 2.000 pregledane djece čak 20 posto njih ima prekomjernu težinu.

Ljekari su upozorili da su stres, nezdrava ishrana i nedovoljna fizička aktivnost glavni riziko-faktori koji uzrokuju pojavu dijabetesa. Ističu kako komplikacije ove bolesti zauzimaju visok stepen uzroka smrtnosti. Dijabetes, također, utječe na vid, rad bubrega, srca, i liječenje je mnogo skuplje od same prevencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije