Sve više slučajeva vršnjačkog nasilja u BiH

Radiosarajevo.ba
Sve više slučajeva vršnjačkog nasilja u BiH

Tekst prenosimo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

Centar za mentalno zdravlje JU "Dom zdravlja'' Bugojno u petak je organizirao okrugli sto o temi "Prevencija vršnjačkog nasilja'' u okviru pilot projekta "Miroljubivi partneri'', koji se provodi u još pet općina u BiH.

U radu okruglog stola sudjelovali su pedagozi iz škola s područja Bugojna i Donjeg Vakufa, zdravstveni radnici iz ovih općina, socijalni radnici i predstavnici policije, što samo govori o namjeri da se ovaj problem, kroz intenziviranje buduće saradnje, zajednički rješava.

''Samo multisektorijalnim timskim radom možemo postići željene rezultate u spriječavanju vršnjačkog nasilja. Bitno je da aktueliziramo problem, da damo neke zaključke i ponudimo odgovarajuća rješenja. Jer, ovo je sigurno problem koji će u narednom periodu biti veoma bitan i koji će zahtijevati od svih nas veće angažiranje'', kazala je psihologinja u Centru za mentalno zdravlje Vesna Balagija.

Psihologinja-volonterka u Centru Emina Mehić ističe da je okrugli sto rezultat jednogodišnjeg projekta, tokom kojeg su realizirane psihoedukativne radionice u dvije osnovne škole u Bugojnu.

Cilj ovih radionica bio je, dodala je, da djeca dobiju saznanja o tome kako najbolje da sarađuju i da poštuju jedni druge. Samo na taj način, naglasila je, moguće je preventivno djelovati na pojavu vršnjačkog nasilja koje je, nažalost, po istraživanjima koja su vršena u svijetu, ali i na području BiH, u ekspanziji.

''Jedan od razloga je što djeca dosta vremena provode za kompjuterom. Kroz ankete koje smo uradili među učenicima od 9 do10 godina primjetila sam da ih većina ima svoje vlastite Facebook profile, neograničen pristup internetu i informacijama koje nisu adekvatne njihovom uzrastu. To ih čini podložnim različitim negativnim uticajima i provokacijama, koje veoma često rezultiraju vršnjačkim nasiljem'', istakla je.

Na okruglom stolu je predstavljen Protokol o saradnji s konkretnim prijedlozima i zadacima za svaku pojedinačnu ustanovu i instituciju, s ciljem preveniranja problema vršnjačkog nasilja i načina djelovanja u slučaju kada do njega dođe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije